[#1] PCTask
Witam,
Mam pytanie - gdzie można kupić PCTaska? Z tego co wiem, autor już jakiś czas temu zaprzestał prac związanych z rozwojem tego emulatora... a może jest jakaś uwolniona PEŁNA wersja?

Pozdrawiam,

Bartek
[#2] Re: PCTask

@bartek, post #1

Nie kupisz, nie znajdziesz...a moze znajdziesz...mysle ze jak podasz majla to to Swety Mikolaj oleje sprawe ze nawet w Finlandii ne ma zimy...Ewentualnie Thorgal pogada ze Strazniczka Kluczy... ;)
[#3] Re: PCTask

@Andrzej Drozd, post #2

A szkoda, ja mam tylko demko:(
[#4] Re: PCTask

@Fazior, post #3

poco męczyc pctaska a co do wersji demo czy całej i tak sie nie opłaca
jeżeli kto kolwiek chce się pobawić pctaskiem to demo wystarczy ja uruchomiłem windows 3.1 wersja polska i na proc 40/40 śmiga jak na 486
i co dalej ??????????
dalej nic bo ten system wygląda jak z innej planety i tyle pozdro
[#5] Re: PCTask

@krzysiekk, post #4

i co dalej ??????????
dalej nic bo ten system wygląda jak z innej planety i tyle pozdro

3.1 to rzeczywiscie kosmos, ale mozna pobawic sie dosem, nortonem i pograc w stare dosowe gierki (odpalajac je np. za pomoca nortona). Gry typu Goblins itp. chodza bardzo dobrze na 040/40.
[#6] Re: PCTask

@Andrzej Drozd, post #5

Ja odpaliłem PC-Taska na 060/50, windows 3,11 for Workgroups śmigał w "prawie rzeczywistym" czasie... Ale to było jak miałem twardziela conner 115Mega. Jak kupiłem Samsunga 40GB to pctask odmówił mi współpracy z partycjami prawdziwymi (nie plikopartycjami) i wtedy z niego zrezygnowałem... Jak mam korzystać z plikopartycji to wolę wogóle nie korzystać.... Jak uda Wam się stworzyć partycję to szczerze gratuluję, wtedy wszystko chodzi dużo szybciej... PCTASK + Win wczytywał mi się (w sumie) 3 - 3,5 minuty. Dobrze go wspominam. Założyłem mu calmirę i wtedy wyglądał prawie jak Windows 95. Jeśli kiedyś korzystaliście z 3.1/3.11 to wiecie jak brakuje tam paska na dole i Mojego Komputera. Calmira to daje i nawet nie aż tak bardzo go spowalnia... Najgorsze że PC-Task nie pozwalał na korzystyanie z windowsa w 256 kolorach - max 16!!! ****... Faktycznie, do zabawy To PCTASK się nadaje ale do czegoś lepszego to chyba tylko próbować pod makiem odpalić lepsze emulatory... Ja miałem większe problemy z odpaleniem shapeshiftera i ogólnie emulek maka... Ostatecznie nie doszedłem do tego jak odpalić i moja przygoda z pecetem na Amidze się skończyła...

Tak wogóle to to archiwum chyba miałem niekompletne (brakowało instrukcji i jakiś drobiazgów) i w dodatku było z jakiegoś krążka, niezbyt legalne... :( Tak to jest jak się od kogoś bierze i ten ktoś kopiował od kogoś itd... Co orginał to orginał....

[#7] Re: PCTask

@Radek, post #6

Od PC-Taska na pewno o wiele szybszym rozwiązaniem jest SoftWindows na emulowanym Macintoshu. Nie wiem co prawda jak się przedstawiał konkurent PC-Taska czyli PCx bo nigdy poza jakąś starą wersją demo z coverCD go nie miałem, no ale Win 3.1 jak i Borland Pascal mogę powiedzieć, że całkiem nieźle działały na tym SoftWindows, w Paincie na Win 3.1 można normalnie rysować, etc. ;)

[#8] Re: PCTask

@Radek, post #6

Ja miałem większe problemy z odpaleniem shapeshiftera i ogólnie emulek maka...

Oj, to moze byla to wina procka 060? Na 040 poprostu sie odpala (SS 3.11) i dziala (AGA i GFX).

PS. Co do PC-Taska to moze zle ustawiona byla karta GFX dla PC i tryb? Kiedys zainstalowalem na PC-Tasku Win95 (jeszcze na AGA) ale nie pamietam ile mial kolorow. Fakt faktem ze gry z DOSu chodza w 256.
[#9] Re: PCTask

@grxmrx, post #7

Hehe. Widze ze czytalesMagazyn Amiga z (chyba) grudnia 1998. Tam przy testach jakiegos CGX byl ten motyw pokazany (Odpalony softwindows na emulatorze maca).

Ja wam powiem ze kiedys korzystalem z pctaska, probowalem tez pcx'a ale zaden nie dawal zadowalajacej predkosci. Owszem, mozna grac w gierki spod dosa ale bez dzwieku. Co to za przyjemnosc? Lepiej wejsc na allegro i za 5 zeta kupic sobie zestaw 486dx2/66. Nie dosc ze dzwiek bedzie dzialal to i kompatybilnosc 100%owa. Pctask to tylko zabawka na 2-3 noce.

[#10] Re: PCTask

@Lorak, post #9

hmmm a co mnie po zabawie pecetem za 5 zeta, kiedy ja chce sie na amidze tym pobawic
[#11] Re: PCTask

@Andrzej Drozd, post #8

...a mnie właśnie ten PCTask potrzebny do starych, dosowych gierek. Windowsów nie mam nawet zamiaru odpalać ;) I po co mi 486, nawet za 5 zeta, skoro w domu i tak lepszy grzyb stoi (jakoś zarabiać na życie trzeba...)...tylko o starych gierkach mogę zapomnieć :)
[#12] Re: PCTask

@bartek, post #11

Skoro masz grzyba a chcesz odpalać stare gierki do dlaczego nie zainstalujesz sobie DosBox-a na grzybie?W tym przypadku to rozwiązanie najprostsze i najskuteczniejsze.

[#13] Re: PCTask

@piter144, post #12

ech....nie zawsze to co najprostsze jest najbardziej satysfakcjonujące ;)

Pzdr!
[#14] Re: PCTask

@bartek, post #13

A ja myślałem że...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem