[#1] Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?
Witam :). Komputer wreszcie odpalił i cd-rom "zadiodował" :). Teraz chciałbym go zmusić do pracy. Co (jakie pliki) powinienem zainstalować i gdzie?
Dzięki za info

[#2] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #1

moim zdaniem to idefix powinien załatwić sprawe cd rom przecież powinien i tak być atapi
a idefix instaluje cd0: atapi.device i to jest wystarczajace do działania chyba że coś pominąłem
[#3] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@krzysiekk, post #2

A masz może linka do tego pliku idefix ? Cos mi aminet szwnakuje :/

[#4] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #1

Polecam CacheCDFS.
IDEfix'97 z Aminetu też jest dobry, ale w wesji niezarejestrowanej będzie Ci przypominać o rejestracji i wyłączać CD co 15 minut. Trzeba potem CD odmontować i zamontować od nowa. Trochę to upierdliwe.
[#5] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #1

Ja może napiszę dokłądnie jaka jest sytuacja. Podłączyłem CDROM od laptopa do mojej Amigi. Jest to następstwo moich wcześniejszych postów dotyczących instalacji CDROMu Slim od Laptopa wewnątrz obudowy Amigi 1200 desktop (artukuł AlaN'a - http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&hide_in=57&id=451). Zarówno HD jak i ten CDROM są podpięte do gniazda IDE na płycie głównej Amigi. Oba napędy sa połączone szeregowo taśmą IDE 2,5" w kolejności: gniazdo płyty Amigi - HD 2,5" - CDROM ATAPI (Slave). Podczas uruchamiania komputera dioda CDROMU mruga jak w laptopie (sprawdza czy nie ma płyty) miga równiez dioda HD. PO 20 sekundach odpala się system z HD. Jednak po miękkim resecie (ctrl-A-A) system nie startuje z HD. W zamian tego pojawia się znana stacja dyskietek na ekranie - ekran tytułowy A1200. Dopiero po zrobiebiu twardego resetu (przycisk power na zasilaczu) system spowrotem startuje wg opisu podanego wcześniej. Gdy Workbench jest załadowany wkładam płytę (17 BIT Collection - od ACDTV), CDROM rozpoznaje że jest płyta, zaczyna zaczytywać (charakterystycznie się rozpędza) i koniec. Nic się nie pokazuje na pulpicie Workbencha :(. Myślałem że jak włoże płytę nagrana w standardzie ISO 9660 to pokaże mi się jakas ikona (tak jak się to dzieje po włożeniu dyskietki do flopa). Próbowałem też z innymi płytami tj Prey An ALien Encounter (ACDTV) czy też 17BIT Phase4 (ACDTV) - rezultaty identyczne. System mi się nie restartuje samoczynnie, wszystko z prądem jest ok. Nie mam natomiast żadnego oprogramowania i plików systemowych potrzebnych do działania CDROM. Skopiowałem jedynie do katalogu DEV plik ATAPI.Device, ale on chyba jest uszkodzony, albo nie jest wystarczający do zaczytania płyty. Jak mam zmusić Amigę do współpracy z CDROMem? Najlepiej by było gdybym dostał jakiegoś linka do potrzebnych plików, lub jak by ktoś życzliwy wysłał mi je na mail. Czytałem w archiwum że Andrzej Drozd kiedyś chyba wysyłał komuś takie pliczki. Andrzeju jeśli czytasz ten post proszę o wsparcie :(.
Pozdrawiam i czekam ...

[#6] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #5

PO 20 sekundach odpala się system z HD. Jednak po miękkim resecie (ctrl-A-A) system nie startuje z HD
Dość długo czeka na start; coś nie "teges". Jak nie ma płyty CD, to system powinien wystartować od razu, tak jak tylko z samym dyskiem. Zworki dobrze ustawione?
Co do miękkiego resetu.... dziwne zachowanie. Zrób tak: jak zresetujesz, wciśnij dwa klawisze mychy i zobacz czy DH0 jest widoczne (ale jak pojawia Ci się fiolet na starcie, to raczej nie będzie go widzieć). Jeśli nie, - odłącz ten CD z taśmy i sprawdź tak samo czy po restarcie (miekkim) system ruszy z HD. Jeśli tak - to cos nie tak z CD.

Gdy Workbench jest załadowany wkładam płytę (17 BIT Collection - od ACDTV), CDROM rozpoznaje że jest płyta, zaczyna zaczytywać (charakterystycznie się rozpędza) i koniec. Nic się nie pokazuje na pulpicie Workbencha
I sie nie pokaże - bez sterowników Amiga nawet nie wie że ma podpięty CD do kontrolera. Dopiero jak uruchomisz stery [mount CD0:] i włożysz płytę, ikonka pojawi się na ekranie.

IDEfix'97 --> ftp://de.aminet.net/pub/aminet/disk/misc/IDEfix97.lha (tu masz w pakiecie PlayCD oraz emulator CD32!)
AmiCDFS --> ftp://de.aminet.net/pub/aminet/disk/cdrom/amicdfs240.lha
CacheCDFS --> nie pamiętam skąd miałem, ale to było zbieranie plików do kupy itp zajęcia ;)
[#7] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@AlaN, post #6

TO chyba coś z CDROMem :(. Gdy wchodzę przy starcie w menu botujące (lpm+rpm) to HDeka nie widać (tylko CC0 i DF0. Tak jest gdy załaduje się fioletowy ekran ze stacją dyskietek. Natomiast gdy zrobię twardy reset to HD jest wykrywany tylko długo startuje system ( a raczej jest duża pauza zanim załduje się). Gdy odłączam CDROM problem znika. Gdy jest podłączony CDROM, a Amigę uruchomiłem z twardego resetu, system się uruchamia (długo). Wtedy wchodzę w katalog IDEFix97 i tam jest taki programik "FindDevice". On jak się domyśliłem służy do znajdowania automatycznie różnych napędów i HD. Odpalam w nim opcję "Scan" zarówno dla scsi.device jak i dla ATAPI.DEVICE. Niestety obydwa warianty nie znajdują napędu CDROM. Przy wyborze opcji "Show All Device Types" HD jest poprawnie wykrywany, ale CDROM nadal nie :(. Kurde kiedy piszę ten tekst sprawdzam jednocześnie Amigę. Zainstalowałem przed chwilą IDEFix97. O dziwo gdy resetuję komputer na miękko system wrywa się normalnie jak by nie było CDROMu, jednak przy starcie CDROM migocze normalnie. Niby wszystko jest ok. Zrobiłem reset 7 razy pod rząd i cały czas wszystko ok. Kurdę zgłupieć można . Gdy zrobiłem twardy reset dla próby wszystko wróciło do "normy" czyli około 20-30 sekund start OSu. :S :S . Gdy zrobię dwa trzy miękkie restarty pod rząd sytuacja się zmienia na prawidłową (HD startuje normalnie bez opóźnień , CDROM miga na początku). ZARAZ DOSTANĘ CZEGOŚ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! . Ludzie poratujcie mnie bo juz nic nie rozmumiem. Może ta przejściówka co jest na miniIDE CDROMu jest do niczego? Eh....... .

1
[#8] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #7

Zamontowałem CDROM (wydałem komendę w "execute command" o nazwie "mount CD0:") i wyskoczył mi komunikat " CD0 is already mounted". Wszystko niby ok , więc wkładam płytę i nic. CDROM zaczytuje ją, rozpędza się po czym staje a na pulpicie kompletnie nic się nie wyświetla. Myślę że nie ma prawidłowej komunikacji Amigi z tym CDROMem. Albo przejściówka do chrzanu albo niedaj Boże CDROM (ale myślę że to prędzej przejściówka).

[#9] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #8

Jaką masz moutliste ktora montuje CD0: ?
Jesli CDROM nie jest "widziany" przez zadny device w FINDDevice, to nie ma szans zeby go Amiga widziala.
Pod jakim UNIT widziany jest HDD w FINDDevice?
[#10] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #7

...Wtedy wchodzę w katalog IDEFix97...

Jeśli zainstalowałeś pakiet IdeFix97 to powinieneś ręcznie dopisać do startup-sequence polecenie IdeFix... czytaj instrukcje!!!

Ewentualnie zastartuj ręcznie polecenie: LoadIDE...

Jak nie załapiesz to usuń pakiet IdeFix i zainstaluj AmiCDFS2.40... jest o wiele łatwiejszy w instalacji...

[#11] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Norbert, post #9

Hd jest widziany na unicie 0. A jaką mam mountlistę - nie mam pojęcia. Nie wiem nawet jak to sprawdzić :( .

[#12] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #11

W Devs:Dosdrivers powinien być plik CD0 a w nim prawidłowo ustawiony device np. scsi.device lub atapi.device i odpowiedni filesystem np. CacheCDFS (zależnie od użytego pakietu), jeśli nie ma CD0 w Devs:Dosdrivers to być może jest w Sys:Storage/Dosdrivers. Wpisując mount CD0: system szuka pliku CD0 w ww. lokacjach jak nie znajdzie to szuka w Devs:Mountlist (zaszłości ze starszych OS-ów) a tam jest zapisane jaki device i filesystem ma obsługiwać dane urządzenie. W razie niejasności pisz na maila.

[#13] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #11

Wiecie co ja myślę? Że to nie ma sensu. Porwałem się z motyka na słońce (szkoda że tyle kasy na to wydałem). Nie zainstaluję w ten sposób CDROMu w Amidze. Słyszeliście żeby ktoś miał HD i CDROM na jednej taśmie 2,5" podłączonej do standardowego gniazda IDE A1200 (a nie do FAST ATA) bez osobnego zasilania ????? Może to nie chodzi o przejściówkę na CDROMIE miniIDE-2,5" i sam CDROM. Może chodzi po prostu o to że to nie pójdzie to wszystko w ten sposób połączone. Może to się da zrobić tylko na FAST ATA. Ehhhh, gówniane to wszystko. Mam dosyć już. Dzisiaj spędziłem czas nad tym do 4.00 rano, a wczoraj prawie cały dzień. Skończyły mi się możliwości rozwiązania tego problemu. :S :( :( :(

[#14] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #13

ja tak mialem i w a600 i w a1200 tzn. hdd 220 toshiba i jakis cdrom nec na jednym zasilaczu....

lutowalem wszystkie kable recznie duzo roboty ale nie jest trudne i dzialalo

[#15] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #5

Andrzeju jeśli czytasz ten post proszę o wsparcie

Dyskietka w ADF ze sterownikami poszla na priv. Odpal z niej system. Na blacie pojawia sie trzy ikony. Zacznij od CD0 i (a po ponownym resecie wyprobuj AsimCDFS i CacheCDFS). Daj znac co sie dzieje.
[#16] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Andrzej Drozd, post #15

Aha, pewnie tak masz, ale sprawdz jeszcze raz. HD musi miec zworke na master a CD na slave.
[#17] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Andrzej Drozd, post #16

Oki chłopaki sprawdzę jeszcze wasze sugestie jeszcze się nie poddam :). Dzięki Andrzej za soft ;). Dzisiaj jadę jednak za granicę do Germanów i będę we wtorek dopiero, więc realnie zajmę się tym w środę. Niestety bez pracy nie ma kołaczy :/.

[#18] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Andrzej Drozd, post #15

Słuchaj Andrzeju. Nagrałem tego adf'a na dyskietkę i opaliłem kompa. Niestety wyskakuje mi że to nie jest dysk dosowy. W rezultacie nic się nie wgrywa :/.

[#19] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #18

Sprawdz czy po rozpakowaniu z lha, plik ma wielkosc 901120. Jakim programem na Ami ngrywasz go na dyskietkie? Polecam adf2disk lub zamontuj pod fmsdisk.device i z mountlista np. FF0 i przegraj za pomoca diskcopy ff0: df0:
Jakby co to podesle jeszcze raz niespakowango adfa.
[#20] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Andrzej Drozd, post #19

Aha, dodam ze pierwotnie dyskietke otrzymalem kiedys gdy kupilem obudowe GCD do zewnetrznego CD-ROMu. Troche ja przerobilem, podmienilem SetPatcha bo stary byl dla WB2.04 i wieszal sie na BPPC oraz dodalem sterowniki CacheCDFS i AsimCDFS (nie najnowsze ale dzialaja). Oprocz tego jest tam oryginalna instalka CD0:

PS. No...opsss, zamiast dokonac edycji poprzedniego posta, dodalem niechcaco nowy, sila przyzwyczajenia...

Ostatnia modyfikacja: 06.07.05 13:29
[#21] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #11

Hd jest widziany na unicie 0. A jaką mam mountlistę - nie mam pojęcia. Nie wiem nawet jak to sprawdzić

Weź zobacz plik tekstowy pod ikoną w devs/dosdrivers

Podaję przykładową moją mountlistę jeszcze z czasów OS3.9.

/***************************************************************/
/* CacheCDFS mountlist entry Š 1999 Amiga Internation Inc. */
/***************************************************************/
FileSystem = L:CacheCDFS /* The name of the game */
Device = "atapi.device" /* Name of exec device driver */
Unit = 2 /* exec device unit */
Flags = 0 /* OpenDevice flags */
BlocksPerTrack = 351000 /* Unused */
BlockSize = 2048 /* True, but unused */
Mask = 0x7ffffffe /* Memory mask for direct read */
MaxTransfer = 0x1000000 /* Maximum amount of bytes for direct read */
Reserved = 0 /* Unused */
Interleave = 0 /* Unused */
LowCyl = 0 /* Unused */
HighCyl = 0 /* Unused */
Surfaces = 1 /* Unused */
Buffers = 50 /* Number of cache lines */
BufMemType = 513 /* MEMF_PUBLIC */
BootPri = 1 /* Boot priority for MountCD */
GlobVec = -1 /* Do not change! */
Mount = 1 /* Mount it immediately */
Priority = 10 /* Priority of FileSystem task */
DosType = 0x43443031 /* Currently unused */
StackSize = 3000 /* Minimum stack required is 3000! */
Control = "MD=1 LC=1 DC=8 S NC L LV AL LFC=1 HR=.rsrc AUDIO=System:utilities/playcd"
/* The Control field is for special adjustments */
/* L/S convert all file/volume names to lowercase */
/* LV/S convert volume names to lowercase */
/* AL/S Auto-Lower converts only non-Amiga CDs */
/* LFC/N start converting at this character */
/* LC/N/A number of blocks per cache line */
/* DC/N/A number of cache lines for the data cache */
/* MD/N/A number of blocks, when starting direct read, not using */
/* the cache. 0 will be a reasonable default (LC*DC+1) */
/* S/S Do SCSI direct commands, no Trackdisk like commands! */
/* NC/S Do NOT use TD_ADDCHANGEINT, poll for DiskChange! */
/* M/S Issue a TD_MOTOR (OFF) command after read */

Najważniejsze są trzy pierwsze pozycje, czyli filesystem,device oraz unit. U Ciebie powinien być unit 1. Co do pozycji filesystem sprawdź co Ci się zainstalowało do L:, natomiast co do device sprawdż co siedzi w devs:. Zasadniczo są tylko dwie możliwości albo będzie to atapi.device, albo cd.device. Jeszcze jedna uwaga, niektóre dziwne stare cdsystemy informacje typu unit czy devs mogą mieć w tooltypach ikony.
Co od dziwnych zachowań o których piszesz, to może być wina cdromu. Ja miałem kilka cdromów w classicu i zdarzały się takie które podczas wczytywania systemu zamyślały się na kilkadziesiąt sekund jeśli np. w środku była płyta. Ogólnie nalepiej polecam zainstalowanie OS3.9 (tak wiem że na 030 i Aga daleko będzie do komfortu), tam masz mapowany poprawiony kickstart i to może rozwiązać Twoje problemy z cdromem. Sęk w tym że aby zainstalować OS3.9 paradoksalnie trzeba najpierw mieć działający cdrom i tu koło się zamyka. Jednak ja bym się nie załamywał i próbował do skutku, jak nie na atapi.device to na cd.device, próbował różnych możliwości, nie ma bata na Twoim konfigu któryś musi zadziałać.

[#22] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #5

Tak sie smiesznie sklada, ze walcze wlasnie z tym samym :)
Jestes pewien, ze cedek ustawiony jest na slave?

Ja stanalem na braku boota systemu, gdy do tasmy podpiety jest CDROM. Problemem jest chyba to, ze moj cedek jest prawdopodobnie domyslnie ustawiony na mastera - niestety zaglowanie jumperkiem master/slave na adapterze IDE-CF nic nie daje, a jeszcze nie rozgryzlem jak wymusic taka zmianie na czytniku.

Pozdrawiam,
Krzysiek
[#23] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Bobik, post #22

chyba to, ze moj cedek jest prawdopodobnie domyslnie ustawiony na master
A to ustaw sobie HD na slave :) . Choć to dziwne, bo - jesli używasz napędu CD z laptopa - napędy laptopowe są domyślnie ustawione właśnie na SLAVE. Zmianę w nich na MASTER dokonuje się na drodze "elektrycznej" a nie zworkowej; jeśli na redukcji masz możliwość zmian M/S zworkami - czyli już w redukcji dali taką mozliwość - to musi to zadziałać.
Ostatecznie jak pisałęm: HD na S, CD na M.
[#24] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@AlaN, post #23

Wlasnie w tym sek, ze przelaczanie nic nie daje - jako dysku uzywam karty Compact Flash podpietej przez adapter.

Na przejsciowce do czytnika CD nie ma zadnych zworek :(

Doczytalem, ze napedy przelacza sie przy pomocy pinu 47 na zlaczu mini IDE, poprzez zwarcie do masy (co wywoluje przelaczenie napedu na slave). Jednak zanim to zrobie, musze sprawdzic czy nie spale kontrolera IDE w Ami :)

Krzysztof
[#25] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #1

Alllleeeeeeluuuuuuuujaaaaaaaaahhhhhh !!!!! Kupiłem przejściówkę podłączyłem do PC i wszystko działa. Zatem i na ami będzie wszystko oki. Tak jak podejrzewałem to była wina przejściówki. Szkoda że ta przejściówka z wysyłką kosztowała mnie 80zł :/. Pozdrawiam wszystkich i za niedługo mam nadzieję pokażę wam efekt mojej pracy. Muszę jeszcze tylko kabelek zasilający na stację dyskietek amigi dorobić no i przejściówkę z 3,5"(przejściówka) na 2,5" (taśma).
Pozdrawiam wszystkich :D.

May the Amiga be with us !!!!

[#26] Re: Jakie pliki są potrzebne do zainstalowania dla CD-ROMu laptopowego ?

@Azzorek, post #25

Podaję linka do przejściówki:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56098705.

Takie przejściówki można spokojnie kupować bo działają !!!

Pozdrawiam :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem