[#1] Pare pytan
Czy Scalosa, p.OSa i np. EasySYSa (apropos to gdzie mozna tego EasySYS znalezc:D?) zainstalowac na osobnych partycjach, gdy na jednej mam juz zainstalowanego Workbencha? Chce zeby kazdy system mial swoja partycje. Istnieje w ogole taka mozliwosc? Czy one sa calkowicie samodzielne czy sa tylko nakladkami na WB? I jakie systemy (calkowicie samodzielne!!!) istnieja oprocz WB, Magellana, Scalosa, EasySYSa i p.OSa? Nastepnie chcialbym skombinowac cos w stylu boot managera. Co zrobic zeby przy starcie pojawialo sie menu, w ktorym wybieram system ktory ma sie uruchomic? I jak np. przy uruchamianiu WB ukryc inne partycje? Czy bede potrzebowal jakiegos programu (jesli tak to jaki polecacie?) czy da sie to zrobic w startup-sequence? Gdzie mozna znalezc CacheCDFS, AsimCDFS i inne? Jaki system do CD polecacie? Jakie istnieja file systemy oprocz tych w WB (OFS i FFS) i gdzie je znalezc? Na pytanie odpowiadacie laikowi, wiec prosze zrozumiale i wyrozumiale:D. Pozdrawiam!
[#2] Re: Pare pytan

@remas_lex, post #1

- Czy Scalosa (...) zainstalowac na osobnych partycjach?
* Nie, bo jest to nakladka na WB

- I jakie systemy (calkowicie samodzielne!!!) istnieja oprocz WB, Magellana, Scalosa, EasySYSa i p.OSa?
* Jedyne samodzielne systemy to WB i p.OS

- da sie to zrobic w startup-sequence?
*Wybór systemu? Teoretycznie tak...

- Gdzie mozna znalezc CacheCDFS, AsimCDFS i inne?
* Aminet?

- Jaki system do CD polecacie?
* moze byc CacheCDFS

- Jakie istnieja file systemy oprocz tych w WB (OFS i FFS) i gdzie je znalezc?
* SFS - aminet , PFS - kupic, FAT32... :)

[#3] Re: Pare pytan

@arti, post #2

Wybór systemu u siebie na Ami robiłem w S-S za pomocą polecenia Requestchoice. Robiłem Requester, dopisywałem c otrzeba i ładnie działało. Miałem do Wyboru pomiędzy Super ubogim OSem 3.1 bez żadnych bajeró, totalnie gołym, (bo tylko tu mi aramu starczało na Civilization # na Shapeshifterze :P) a Amiga OS 3.9tką. Musisz sie ponaumiewać pisać skrypty w DOSie, nie ejst to trudne, ale do łatwych też nie należy. :D Pozdrawiam.

[#4] Re: Pare pytan

@arti, post #2

- Czy Scalosa (...) zainstalowac na osobnych partycjach?
* Nie, bo jest to nakladka na WB

Mozna. Nalezy aktualny system przekopiowac na druga partycje. Odpalic system z drugiej partycji i zainstalowac Scalosa.
[#5] Re: Pare pytan

@remas_lex, post #1

remas_lex napisał(a):

> Czy Scalosa, p.OSa i np. EasySYSa (apropos to gdzie mozna tego
> EasySYS znalezc:D?) zainstalowac na osobnych partycjach, gdy na
> jednej mam juz zainstalowanego Workbencha? Chce zeby kazdy
> system mial swoja partycje.

Można, ale nie jest to potrzebne. Równie dobrze można zainstalować na jednej partycji. To są programy, nie systemy operacyjne.

Gdzie znaleźć, przeglądnij dział Teleport.

> Czy one sa calkowicie samodzielne czy sa tylko nakladkami na
> WB?

Jak to już arti napisał, p.OS jest samodzielny, inne są zamiennikami lub programami wzbogadającymi cechy Workbencha. Można też uruchamiać bez problemu Magellana i Workbencha, Scalosa i WB, etc.

>I jakie systemy (calkowicie samodzielne!!!) istnieja oprocz
> WB, Magellana, Scalosa, EasySYSa i p.OSa?

Workbencha nie myl z AmigaOS. Workbench jest jedną z części AmigaOS, która służy do operacji na ikonkach, odpalania programów z ikonek, tworzenia katalogów, etc.

> Nastepnie chcialbym
> skombinowac cos w stylu boot managera. Co zrobic zeby przy
> starcie pojawialo sie menu, w ktorym wybieram system ktory ma
> sie uruchomic?

Na Aminecie można znaleźć program lub skrypt do Magellana, dzięki któremu można uzyskać takie menu. Jednak nie jest to potrzebne, można przytrzymać prawy shift podczas startu systemu AmigaOS i wtedy zamiast Magellana włączy się Workbench (jeśli ustawiłeś, ze Magellan będzie włączany na starcie i ma działać jako zamiennik WB).

> I jak np. przy uruchamianiu WB ukryc inne
> partycje?

W Early Startup menu (to menu, które uzyskujesz po przytrzymaniu dwóch klawiszów myszki podczas resetu/uruchomienia komputera) możesz wyłączyć partycje jakie chcesz. Możesz też zapisać, które mają być wyłączone by później je dopiero zamontować. W HDtoolbox opcja "Mount".

> Czy bede potrzebowal jakiegos programu (jesli tak to
> jaki polecacie?) czy da sie to zrobic w startup-sequence?

Nie kojarzy mi się jakiś program specjalnie do tego, ale może jest.

> Gdzie
> mozna znalezc CacheCDFS, AsimCDFS i inne? Jaki system do CD
> polecacie?

Niedawno był temat o tym jaki system plików do CD kto poleca, poszukaj na forum.
AsimCDFS jest komercyjny z tego co wiem, CacheCDFS shareware. Ja używałem CacheCDFS dołączonego do AmigaOS 3.5 i 3.9 i uważam, że jest OK. Polecić też mogę AllegroCDFS, który to używałem/uzywam razem z FastATA rzecz jasna :)

> Jakie istnieja file systemy oprocz tych w WB (OFS i
> FFS) i gdzie je znalezc?

Istnieje troche, może ogranicze się do tych najpopularniejszych.
SFS, który jest darmowy (znajdziesz na Aminecie), PFS komercyjny (polecam PFS3), FAT32 (pakiet FAT95 na Aminecie)...
Adresy w dziale Teleport.

ps. mam prośbę: jak zadajesz pytania to oddzielaj je kolejnymi wierszami żeby nie wychodził z całości taki lity tekst, łatwiej się czyta sformatowany tekst z pytaniami :)

[#6] Re: Pare pytan

@remas_lex, post #1

Co zrobic zeby przy starcie pojawialo sie menu, w ktorym wybieram system ktory ma sie uruchomic? I jak np. przy uruchamianiu WB ukryc inne partycje? Czy bede potrzebowal jakiegos programu (jesli tak to jaki polecacie?)

Slyszalem ze sa jakies programy na Aminecie w kategorii Boot.
A ja poprostu odpalam HDToolboxa zmieniam co trzeba i resetuje.
[#7] Re: Pare pytan

@Andrzej Drozd, post #4

No ale to jest przeciez caly czas ten sam system, tylko ze z inna nakladka (scalos zamiast wb). Generelanie samego Scalosa oddzielnie zainstalowac sie nie da.
[#8] Re: Pare pytan

@Andrzej Drozd, post #6

Takim ciekawym programem jest bootctrl
Pozwala na wymuszanie uruchamianie Amigi z dowolnej partycji, "chowanie" partycji, udostepnia bootmenu w VGA i kilka innych rzeczy.
Sciagnij i sam sprawdz. Warto.
[#9] Re: Pare pytan

@grxmrx, post #5

wszystkie wymienione programy (poza pOSem, który daje pewne dodatkowe możliwości, których nie znam, bo pOSa akurat nigdy nie używałem) są tylko i wyłącznie zamiennikami Workbencha (czyli blatu na którym są ikonki). co więcej, można ich używać w danym momencie jednocześnie - każdy na osobnym ekranie - ja tak używałem dawniej Magellana - odpalałem go tylko wtedy, gdy potrzebowałem zrobić jakieś bardziej skomplikowane (bardziej od uruchomienia programu) operacje na plikach.
nie ma sensu instalować ich na osobnych partycjach, ponieważ każdy z nich korzysta z tych samych elementów - bibliotek (libs), komend AmigaDOS (c), skryptów (s), urządzeń (devs).... musiałbyś zrobić kopie na każdej partycji - po co? chyba żeby elementy AmigaOS dać na jednej partycji SYS:, a same blaty na różnych... co nie ma sensu, bo każdy i tak wyświetlałby te same ikonki tych samych programów (nie ma osobnych wersji programów dla Workbencha, Scalosa, czy Magellana).
amiga w trakcie normalnego uruchamiania wykonuje skrypt startup-sequence, a później user-startup (obydwa w katalogu s), możesz tam dorzucić własne przeróbki np. jakiś program pytający co uruchomić. tylko wciąż powraca pytanie - po co? nie ma sensu instalowanie ich wszystkich na raz, każdy robi bowiem z grubsza to samo i podobnie zresztą wygląda...
[#10] Re: Pare pytan

@Norbert, post #8

OK. Postaram sie pokombinowac z tym programem:]. Wiec na osobnych partycjach zainstaluje sobie p.OSa i WB. A mozna zrobic cos takiego w s-s, zebym przy uruchamianiu WB mial do wyboru np. Magellana, EasySYSa albo Scalosa? Bo nie mam pojecia jak sie takie skrypty robi:/. A mozecie mi jeszcze powiedziec:
1. Jakiego uzyc programu do ratowania dyskietek?
2. Gdzie mozna znalezc CyberPatchera?
3. Jakiego najlepiej uzywac oprogramowania do obslugi samplera Elsatu Hi-Fi Stereo?
4. Wersja MUI ktora sciagam z aminetu jest uszkodzona (podczas rozpakowywania wyswietla blad, ale rozpakowuje sie do konca) i podczas instalacji wywala blad i konczy:/. Co robic? skad wziac dobra wersje?
5. Gdy instaluje np WHDLoad to po kliknieciu na instaler wywala ze nie moze uruchomic mojego instalera.
6. Czy MagicWB trzeba rejestrowac? Czy jego autor zbiera dalej pieniadze za ten program, czy mozna gdzies sciagnac pelna wersje?
To chyba wszystko narazie. Dzieki z gory! Pozdrawiam! Przez miesiac sie nie odezwe, bo wyjezdzam:].
[#11] Re: Pare pytan

@remas_lex, post #10

4. Wersja MUI ktora sciagam z aminetu jest uszkodzona (podczas rozpakowywania wyswietla blad, ale rozpakowuje sie do konca) i podczas instalacji wywala blad i konczy:/. Co robic? skad wziac dobra wersje?

Przeszukaj dokładnie forum. Ten temat był już poruszany z 10 razy. NIE MOŻNA ROZPAKOWYWAĆ ARCHIWUM z MUI pod WINDOWSEM!

5. Gdy instaluje np WHDLoad to po kliknieciu na instaler wywala ze nie moze uruchomic mojego instalera.

Ten temat też już był. Wejdź w informacje o ikonce i wpisz C:INSTALLER. Jeżeli nadal jest błąd to sprawdź czy w ogóle posiadasz taki program.

A na przyszłość - korzystanie z opcji SZUKAJ naprawdę nie boli.
[#12] Re: Pare pytan

@Andrzej Drozd, post #4

Wszystko można zainstalować na oddzielnych partycjach, z tym, że jeszcze nie będą to osobne systemy. Oczywiście sekwencję startową można wyedytować w taki sposób, by w zależności od wyboru użytkownika, ta czy inna nakładka na OS (bo raczej nie na WB, Magellna i Scalos są zastępnikami Workbencha) nie uaktywniała się, ale to bez względu na to, czy Scalos, lub Magellan są zainstalowane na tej samej co reszta systemu, czy na innych partycjach.
[#13] Re: Pare pytan

@remas_lex, post #10

2. Gdzie mozna znalezc CyberPatchera?

http://main.aminet.net/biz/p5/68060-V44_3.lha
Jest w pakiecie.

6. Czy MagicWB trzeba rejestrowac? Czy jego autor zbiera dalej pieniadze za ten program, czy mozna gdzies sciagnac pelna wersje?

Miarodajną informację można będzie znaleźć na stronie projektu.
http://www.sasg.com/

[#14] Re: Pare pytan

@Konrad Klar, post #13

Pełna wersja MagicWB z tego co wiem jest na Aminecie...

[#15] Re: Pare pytan

@remas_lex, post #10

nie rozumiem dlaczego uparłeś się przy tych wielu partycjach.
każdy (chyba) napisał że produkty o które pytasz są programami a nie systemami operacyjnymi, a Ty z uporem maniaka piszesz że władujesz je na osobne partycje. oczywiście możesz, tylko po co?
zresztą, jak lubisz wiele partycji, to zastosowana w AmigaOS koncepcja urządzeń logicznych umożliwia to - możesz urządzenia logiczne libs:, devs:, c:, s:.... umieścić na fizycznych partycjach (podobnie jak w Linuxie). oczywiście że nie ma to sensu (problem z przepłniającą się jedną partycją podczas gdy druga jest prawie pusta). ale dla chcącego inaczej - nic trudnego.
[#16] Re: Pare pytan

@wali7, post #15

nie rozumiem dlaczego uparłeś się przy tych wielu partycjach.

Ja chyba rozumiem o co chodzi, poniewaz sam tak robie. Zalezy mi na stabilnosci podstawowego systemu i inne systemy (Scalos, MorphOS 0.4, WB...eee..wyzszy niz 3.1 ktorego nie uzywam, choc mam z niego wiele bibliotek, poniewaz nie dzialaloby troche programow) mam na innych partycjach. Dzieki temu moge sie "bawic", nie martwiac sie ze cos zepsuje. A psuc systemy umiem niezle

PS. Wlasnie poprawilem troche bledow uzywajac edycji, hehe jak dla mnie to troche za duza swoboda. mam tez nadzieje ze perwszy post zostal zachowany gdzies na serwie PPA ;) No ale dla wzrokowcow poprawajacych swoje orty to raj. Ja np. pisze cos, a bledy widze dopiero gdy przeczytam ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.07.05 09:42
[#17] Re: Pare pytan

@Andrzej Drozd, post #16

w sumie zależy to od indywidualnych preferencji i zwyczajów - ja raczej nie robiłem eksperymentów na żywym systemie, jeżeli już to robiłem sobie archiwa SYS: w postaci pliku lha. teoretycznie kilka partycji daje swobodę konfiguracji i bezpieczeństwo, u mnie w praktyce prowadziło to szybko do problemów z miejscem na jednej przy pustych pozostałych. dlatego jestem wrogiem wielu partycji w systemie (widać to chyba po moich postach )
[#18] Re: Pare pytan

@Andrzej Drozd, post #16

hmmm...no i dopiero teraz zauwazylem ze "za duza" to przymiotnik i powinno byc "zaduza"...widoczne godzina to zamalo na zastanowienie sie ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem