@remas_lex,
post #1
remas_lex napisał(a):
> Czy Scalosa, p.OSa i np. EasySYSa (apropos to gdzie mozna tego
> EasySYS znalezc:D?) zainstalowac na osobnych partycjach, gdy na
> jednej mam juz zainstalowanego Workbencha? Chce zeby kazdy
> system mial swoja partycje.
Można, ale nie jest to potrzebne. Równie dobrze można zainstalować na jednej partycji. To są programy, nie systemy operacyjne.
Gdzie znaleźć, przeglądnij dział Teleport.
> Czy one sa calkowicie samodzielne czy sa tylko nakladkami na
> WB?
Jak to już arti napisał, p.OS jest samodzielny, inne są zamiennikami lub programami wzbogadającymi cechy Workbencha. Można też uruchamiać bez problemu Magellana i Workbencha, Scalosa i WB, etc.
>I jakie systemy (calkowicie samodzielne!!!) istnieja oprocz
> WB, Magellana, Scalosa, EasySYSa i p.OSa?
Workbencha nie myl z AmigaOS. Workbench jest jedną z części AmigaOS, która służy do operacji na ikonkach, odpalania programów z ikonek, tworzenia katalogów, etc.
> Nastepnie chcialbym
> skombinowac cos w stylu boot managera. Co zrobic zeby przy
> starcie pojawialo sie menu, w ktorym wybieram system ktory ma
> sie uruchomic?
Na Aminecie można znaleźć program lub skrypt do Magellana, dzięki któremu można uzyskać takie menu. Jednak nie jest to potrzebne, można przytrzymać prawy shift podczas startu systemu AmigaOS i wtedy zamiast Magellana włączy się Workbench (jeśli ustawiłeś, ze Magellan będzie włączany na starcie i ma działać jako zamiennik WB).
> I jak np. przy uruchamianiu WB ukryc inne
> partycje?
W Early Startup menu (to menu, które uzyskujesz po przytrzymaniu dwóch klawiszów myszki podczas resetu/uruchomienia komputera) możesz wyłączyć partycje jakie chcesz. Możesz też zapisać, które mają być wyłączone by później je dopiero zamontować. W HDtoolbox opcja "Mount".
> Czy bede potrzebowal jakiegos programu (jesli tak to
> jaki polecacie?) czy da sie to zrobic w startup-sequence?
Nie kojarzy mi się jakiś program specjalnie do tego, ale może jest.
> Gdzie
> mozna znalezc CacheCDFS, AsimCDFS i inne? Jaki system do CD
> polecacie?
Niedawno był temat o tym jaki system plików do CD kto poleca, poszukaj na forum.
AsimCDFS jest komercyjny z tego co wiem, CacheCDFS shareware. Ja używałem CacheCDFS dołączonego do AmigaOS 3.5 i 3.9 i uważam, że jest OK. Polecić też mogę AllegroCDFS, który to używałem/uzywam razem z FastATA rzecz jasna :)
> Jakie istnieja file systemy oprocz tych w WB (OFS i
> FFS) i gdzie je znalezc?
Istnieje troche, może ogranicze się do tych najpopularniejszych.
SFS, który jest darmowy (znajdziesz na Aminecie), PFS komercyjny (polecam PFS3), FAT32 (pakiet FAT95 na Aminecie)...
Adresy w dziale Teleport.
ps. mam prośbę: jak zadajesz pytania to oddzielaj je kolejnymi wierszami żeby nie wychodził z całości taki lity tekst, łatwiej się czyta sformatowany tekst z pytaniami :)