[#1] RDesktop
... no właśnie... chciałbym wypróbować to cacko... czy istnieją jakieś ogólnodostćpne zdalne kompy ? Chodzi mi o adres do wypróbowania jak toto działa...

[#2] Re: RDesktop

@Dopuser, post #1

Włam się do NASA i poprzestawiaj im ikonki. :P
[#3] Re: RDesktop

@Sylwester, post #2

Włam się do NASA i poprzestawiaj im ikonki.

Niedosc ze tam nie maja Win ani Linuxa...O, wlasnie! Czy ktos wie jakich systemow uzywaja w Nasa i Pentagonie? Pewnie nikt ne odpowie
[#4] Re: RDesktop

@Andrzej Drozd, post #3

Wystarczy poszukać na sieci, są wyszukiwarki, oni też mają swoją stronę.
Choćby takie zapytanie:
http://www.google.pl/search?hl=pl&inlang=pl&ie=ISO-8859-2&c2coff=1&q=nasa+operating+systems+uses+nasa.gov&lr=

Chociaż można i innych spróbować...

Może jeszcze (któż to wie...) używają Amig.
http://www.polyphoto.com/upchug/AEcastro.html

BTW I w ten oto sposób zamiast odpowiedzieć Dopuserowi na pytanie to generujemy takie poboczne wątki, ech...

[#5] Re: RDesktop

@grxmrx, post #4

czy ktos z powodzeniem uzywal tego programu na 68k? albo moze jest cos lepszego zanim tego wyprobuje?:)
[#6] Re: RDesktop

@juen, post #5

Masz 3 możliwości:

xami - i łączysz się ze zdalnymi xami, nie wiem jak teraz to działa z uwagi to zmiany w logowaniu pod xy, kiedys działało ok
vnc - wolno i wolno
rdesktop - szybko (w sieci lokalnej na windowsie mozna ogladac film na standardowym okienku youtube bez nadmiernego klatkowania) i wygodnie, nie wiem jak stare wersje pod 68k bedą działały z Win10, czy nie brakuje im szyfrowania, wersja pod MorphOSa (dołączona do MorphOSa) jest oparta w o względnie aktualne źródła. Jak ci się chce to sportuj/skompiluj moją wersję pod 68k, ma dużo poprawek i działa udostępnianie katalogu (czyli na windowsie widzisz katalog z amigi),

btw. nie wiem też czy windowsy zechcą działać na 8bitach jak masz tylko Aga, xp działał

poza tym nic lepszego nie ma

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2020 09:42:22 przez michal_zukowski
[#7] Re: RDesktop

@juen, post #5

Ooo właśnie, też o tym myślałem (o RD na AMI), ktoś się tym bawił?
EDIT

Dobra już wiem, dzięki Rzokol OK

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2020 10:05:49 przez BULI
[#8] Re: RDesktop

@Dopuser, post #1

lol. a nie możesz se z windy udostępnić zdalnego pulpitu. jeśli ktoś rdp udostępnia w internecie to chyba jest nienormalny
[#9] Re: RDesktop

@juen, post #5

Ja używałem, kilkanaście lat temu 040 + mediator, po stronie peceta xpek - działało.
[#10] Re: RDesktop

@fazior, post #9

Używaj zdalnego pulpitu na Amidze, żeby grać w gierki na PC w 2020 - MÓZG ROZ***BANY :D
[#11] Re: RDesktop

@mateusz_s, post #10

Dla czego zaraz gry ?
Ale możliwość używania aktualnej przeglądarki internetowej na Amidze ( i to klasycznej 68K) byłoby fajne, chociażby do ściągania demek, ADF-ów, itp
Na amigowych przeglądarkach ciężko jest poza Aminetem ( no i PPA ) jakąś stronę odpalić.

Ciekaw jestem czy udałby się taki myk, żeby wpakować do Amigi 1200 Raspberry Pi ( chociażby "Zero" ) i połączyć ją kartą sieciową ( LAN lub WiFi ) na PCIMCIA lub z Warpa, skonfigurować RDesktop i używać do Internetu, taka "sprzętowa przeglądarka WWW" :))

o YouTube w sensownej rozdzielczości, nawet na karcie RTG z Warpa chyba nie ma co liczyć ?

RDesktop ma takie same podstawowe funkcjonalności jak zdalny pulpit wbudowany w Windowsy ? da się swobodnie przerzucać pliki w obie strony ?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2020 23:13:49 przez UJP
[#12] Re: RDesktop

@UJP, post #11

Żartuje oczywiście :)
ale np. byłoby to użyteczne przy jakimś kodowaniu na PC i chcąc od razu sprawdzic na Amidze
moza po prostu przerzucić plik i w okienku zobaczyć co i jak, jeśli np. Amiga stoi w innym pomieszczeniu itp.

Ale jak tak myslę, to nie jestem pewien czy mając RTG i np. 1280x720 dobrze by to chodziło
np na V1200, bo to jednak trzeba przesłać całą klatkę, myślę ze i procek i karta sieciowa by się
przy takich parametrach przydławiła.. przy jakimś 320x256 czy 640x512 to raczej tak
[#13] Re: RDesktop

@UJP, post #11

Rdesktop w ogolnosci ma przekierowanie dysków (tylko morphos) i ser: (nic amigowego) i par: (nic amigowego). Ze schowka mozna tylko przenosic teksty (68k/morphos/os4), ale utf8 tylko morphos. Nie mozna przenosic plikow przez schowek, nie ma tego w zrodlach rdesktopa. Nie ma takze przenoszenia obrazkow.

Jest obsluga sprzetowa linii, wskaznika myszy, wypelniania obszarów wiec nie dziala tak tragicznie jak VNC. Jest obsluga szyfrowania i kompresji. Tls 1.2 tylko w morphosie. Dzwięk dziala przez AHI (w koncu pierwszym autorem amigowego rdesktopa jest Martin Blom).

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2020 00:17:24 przez michal_zukowski
[#14] Re: RDesktop

@michal_zukowski, post #13

No nieźle, ponad 15 letni wątek.
I nic się w sprawie nie zmieniło.
[#15] Re: RDesktop

@WojtekX, post #14

PRzeciez ostatnia wersja na 68k jest z 2011 roku
[#16] Re: RDesktop

@michal_zukowski, post #15

Mały Kroczek sprzed 9 lat.
No nie będę marudził, coś się dzieje...
[#17] Re: RDesktop

@WojtekX, post #16

Jakbys sprawdzil zrodla rdesktopa to bys zobaczyl ze niewiele w ogole tam zostalo dodane. To co zostalo (nie liczac obslugi smartcard) jest w wersji morphosowej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem