[#1] jak zainstalować CDrom
Witam!
Kupiłem Amige w E/BOXie zainstalowałem system ale nie wiem jakiego użyć softu żeby zainstalować CDROM? Mam Sloty Zorro IV oraz FAST ATA. Mam 2 HDki które system widzi. Ten CD rom ptzez FAST ATA I Zorro IV będzie widziany jako IDE czy jako inny?
[#2] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #1

Podepnij CD do FAta - na dyskietce masz potrzebne sterowniki...

[#3] Re: jak zainstalować CDrom

@MaaG^dA, post #2

Najlepiej chyba podpiąć oba HD-ki na primary (ten z systemem master, ten drugi slave) i ustawić w ataprefs takie samo PIO np. 4 (ale jakby były przekłamania w odczycie to 3). Na secondary podpiąć CDRom (wszystko jedno z jak ustawioną zworką). Potem jak odpalisz instalator z dyskietki dołączonej do FastATY, to od razu wykryje CDRoma i doinstaluje sterowniki (filesystem AllegroCDFS oraz mountlistę w DEVS). Proste!
Pozdrawiam.
[#4] Re: jak zainstalować CDrom

@Kitech, post #3

Na secondary podpiąć CDRom (wszystko jedno z jak ustawioną zworką)

O ile wiem to jezeli jest tylko jedno urzadzenie na secondary to zawsze musi miec zworke na master.
Co do sterownikow to w L: musi znajdowac sie plik AllegroCDFS, natomiast w Devs:DosDrivers mountlista CD0 (CD1 itd.). Nalezy tez sprawdzic lub dopisac unity w tooltypach ikonki lub dopisac do mountlsty (CD0). I tak, jezeli CD-ROM jest jako Slave na Primary, musi miec Unit 1, Master Secondary Unit 2, a Slave Secondary Unit 3.

Ostatnia modyfikacja: 06.07.05 14:36
[#5] Re: jak zainstalować CDrom

@Andrzej Drozd, post #4

No i zapomnialem o najwazniejszym. Aby FastATA uruchomil port Secondary, koniecznie trzeba uruchomic plik ata3.driver, ktory powinien znajdowac sie w C: robi to np. taka linijka dopisana do s-s:

C:CheckLMB
IF WARN

(odpala prefsy FastATA po nacisnieciu lewego klawisza myszy, podczas startu systemu, ale tylko gdy jeszcze nie dziala ata3.driver)

SYS:Prefs/ATA3Prefs
ENDIF
C:ATA3.driver QUIET

(odpala ata3.driver)

Dodatkowo jezeli odpalisz kompa bez sekwencji startowej, a chcesz miec dostep do partycji powyzej 4GB lub dyskow na Secondary, to wpisz z dosu:

[/i]ata3.driver

Jezeli chcesz z dosu odpalic CD-ROM, to wpisz:

mount cd0:

(oczywiscie mountlista CD0 powinna znajdowac sie np. w SYS:Storage/DosDrivers.

Ostatnia modyfikacja: 06.07.05 16:08

Ostatnia modyfikacja: 06.07.05 16:18

Ostatnia modyfikacja: 06.07.05 16:19

Ostatnia modyfikacja: 06.07.05 16:20
[#6] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #1

Dzięki z aodpowiedzi.
Zainstalowałem tak jak mówiliście i jak robie pod Workbenchem MOUNT za pomocą takiego programu (nie wiem jak sie nazywa to wyskakuje mi takie info "INVALID RIGID DISK BLOCK"?
Czyli co teraz mam zrobić?
Dalej nie pokazuje się ikonak jak włoże jakiś CDk do napędu no i pod Disk masterem ani Dir Opusem tez tego nie ma
[#7] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #6

Za pewne SCSIMounter albo Mounter... Ten program sluzy do montowania niewidocznych partycji na twardym dysku nie do CD-ROMu...

Do CD-ROMu masz ikonke CD0 na ktora wystarczy kliknac 2 razy albo wrzucic ja do katalogu DEVS:Dosdrivers (czyli Sys:devs/dosdrivers), zeby automagicznie sie montowala z kazdym startem systemu...

Tylko najpierw musisz wyedytowac tooltypy, badz plik Cd0(to zwykly plik tekstowy - uzyj np. CEDa) zgodnie z instrukcjami jakich udzelili Ci moi przedmowcy...
[#8] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #6

Czyżbyś nie miał dyskietki z oprogrmowaniem do FastATY, że tak kombinujesz? Jeżeli żeczywiście nie masz, to wal na subscribe do Elboxu i Ci przyślą.

[#9] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #1

Już wszystko mi działa dzieki, ale dlaczego nadało mi nazwę napędu jako CD2 anie CD0? Co mam zrobić żeby było CD0?
Jeszcze jedno pytanko jak zainstalowałem Wipeout na PPC i pograłem troszke to po resecie i jak wczytuje się Workbench wyskakuje okienko że w CD nie ma Wipeout. Co mam zrobić żeby nie pytał bo mnie to denerwuje.
Dzięki
[#10] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #9

1. W instrukcji do FastATY jest napisane gdzie co podpięte (primary/secondary, master/slave), to taki, a nie inny unit.
2. Pewnie przy instalacji Wipeouta, coś Ci wpisał w s-s. Sprawdź to.
Pozdro.
[#11] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #9

Co mam zrobić żeby było CD0?

Zmien nazwe mountlisty/ikonki z CD2 na CD0.
CD2 jest od Secondary Master Unit 3 - pewnie tam masz podpiety CD-ROM.
[#12] Re: jak zainstalować CDrom

@Andrzej Drozd, post #11

Dokładnie mam podpięty CD-rom na secondary master.
A gdzie to zmienić na CD0 w tej mountliście? Sorry ale dopiero zaczynam poważnie się bawić Amiga i nie wiem. Gdzie jest ta mount lista? Czy to plik tekstowy jak startupsequence?
Dzięki
[#13] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #12

A gdzie to zmienić na CD0 w tej mountliście?

U Ciebie w Devs:Dosdrivers plik ma nazwę CD2, możesz zmienić nazwę tego pliku na CD0 lub dowolną inną np. SuperWypasCDRom, to nie ma większego znaczenia.

Czy to plik tekstowy jak startupsequence?

Tak i można go edytować jakimkolwiek edytorem tekstu pod warunkiem że wiesz co robisz.

[#14] Re: jak zainstalować CDrom

@Marciny, post #12

po prostu pod Workbenchem otwórz DF0: (lub inny - tam gdzie masz system), potem otwórz devs, nastę dos-drivers. zaznacz CD2 i wybierz "zmień nazwę" (lub rename, jeśli nie masz polskich locali). zmień na cd0 - to wszystko.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem