[#1] Dragon w sprzedaży?
Czy Elbox rozpoczął już sprzedaż Dragona?
W sklepie Versalii można go już kupić...
[#2] Re: Dragon w sprzedaży?

@HiMark, post #1

Hmmm to dziwne, możesz rzucić linkiem. Ostatnia informacja Elboxu na ich stronie to http://www.elbox.com/news_04_12_17.html no i na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze takiej oferty :}

[#3] Re: Dragon w sprzedaży?

@CzAjA, post #2

[#4] Re: Dragon w sprzedaży?

@Kitech, post #3

Phi... Przecie Sharka to mozna bylo kupic juz za czasow MA (byl w ofertach reklamowych Elboxu w ostatnich wydania śp. Magazynu). wiec to tez pewnie taka oferta... :P
[#5] Re: Dragon w sprzedaży?

@Masta Krishna, post #4

Ale tu niby sprzedaje Vesalia.
[#6] Re: Dragon w sprzedaży?

@Kitech, post #3

no to mniemam że karta na 99% ujrzy światło dziennie no i nie będzie aż tak cholernie droga jak się niektórym wydawało :) przynajmniej ja jestem takiego zdania; Ja osobiście jestem zadowolony z tego faktu, no bo jak na dzień dzisiejszy "szybkiego klasyka" miałem wylącznie pod UAE ;) Z tego co wynika ze strony Freescale (producenta procka) i Elboxu, z kompatybilnością z linią m68k nie ma problemu, w końcu to jedna z zalet MCF5475 która "pchneła" Elbox do produkcji tej karty. Wydaje mi sie również że od strony systemowej sprawa będzie rozwiązana jak z procesorami 040/060 - czyli odpowiednia biblioteka dedykowana i już! :)

[#7] Re: Dragon w sprzedaży?

@CzAjA, post #6

Jasne. "Nie ma problemu", "i już!" ;)

[#8] Re: Dragon w sprzedaży?

@MinisterQ, post #7

ale widzieliscie te fotki i to cudaczne logo na tej karcie :) ciekawe tylko dlaczego niema zdjec calego dragona?? hmm moze to taki fotomontarz:)

[#9] Re: Dragon w sprzedaży?

@jimiche, post #8

jak to cudaczne logo?? to ty nie byłeś nigdy w Krakowie i nie znasz naszego logo :) ? a Elbox jest jest w końcu perłą Krakowskich firm ;)
[#10] Re: Dragon w sprzedaży?

@CzAjA, post #6

"nie będzie aż tak cholernie droga jak się niektórym wydawało" - cena w vesalli po przeliczeniu na zlotowki to ok. 1700 zl. Pozostawiam Wam ocene, czy to tanio, czy drogo za 200 MHz procesor, na ktorym ruszy tylko przestarzaly system AmigaOS 3.9.
[#11] Re: Dragon w sprzedaży?

@CzAjA, post #6

Pamietasz "kiedysiejsze" haslo na temat Blizzardow/Cyberstormow PPC? (rok okolo 1997-99). To bylo mniej wiecej tak: PPC przegania pecety a pozniej jeszcze rozwija skrzydla i nabiera predkoci. A wtedy wszystko chodzilo na 040 lub 060 poniewaz nie bylo softu pod PPC. Czy z Dragonem jest inaczej? Nie. Poniewaz dlaczego jeszcze go nie ma? A, no poniewaz nie ma jeszcze AOS4. Wniosek - OS3 Classic nie dziala na Dragonie (?). Hmmm, biedny slaby Dragon 200 MHz + OS4...Czy to ma sens? No wiec po to ten updejt do G4?...a zreszta co mnie to obchodzi. Bedzie AOS4 to zobaczymy ;)
[#12] Re: Dragon w sprzedaży?

@SZAMAN, post #10

na ktorym ruszy tylko przestarzaly system AmigaOS 3.9.

Ruszy OS3.x? Oj, a nie OS4?
[#13] Re: Dragon w sprzedaży?

@Andrzej Drozd, post #12

Zapomnij o Dragonie z AmigaOS 4, NIE BEDZIE AMIGAOS 4 NA 68k! Aktualnie nie powstaja juz nowe binarki 68k tego systemu, powstawaly tylko na poczatku jego rozwoju! Jezeli wiec wlozysz do Dragona procesor PPC to dopiero wtedy bedzie mozna myslec o AmigaOS 4 dla niego!
[#14] Re: Dragon w sprzedaży?

@SZAMAN, post #13

Aha. No to jednak taniej i szybciej bedzie z mikro Amiga (biorac pod uwage OS4).

Ostatnia modyfikacja: 08.07.05 11:36
[#15] Re: Dragon w sprzedaży?

@Andrzej Drozd, post #14

Mysle, ze cena Dragona z PPC bedzie porownywalna, a awaryjnosc (na starej plycie A1200) wieksza.
[#16] Re: Dragon w sprzedaży?

@HiMark, post #1

Wiadomość z ostatniej chwili. Po piątym piwie wczoraj wieczorem ZAMÓWIŁEM Dragona w Vesalii. Oto co m.in. otrzymałem przed chwilą:

Please transfer the total amount of EUR 447.40 to our bank account:

Bank Name: Postbank Essen
Bank Code: 360 100 43
Account: 452 667-430
Owner: Vesalia Computer
SWIFT/BIC: PBNKDEFF360
IBAN: DE37 3601 0043 0452 6674 30
Subject: Invoice 125031

Please note that the Dragon Coldfire is not yet available. We expect
to have it in stock in mid September.

To chyba sporo wyjaśnia.
[#17] Re: Dragon w sprzedaży?

@Kitech, post #16

skąd wezmiesz tyle kasy ;) ?
[#18] Re: Dragon w sprzedaży?

@Kitech, post #16

Śmiech na sali.. PegII/G3 kupisz za te pieniądze - nowa płyta, wydajniejszy procek.. a w ostatneczności można na tym i os3.9 używać zamiast MOS-a.. jak ktoś chce ;)

[#19] Re: Dragon w sprzedaży?

@MaaG^dA, post #18

wali7 masz racje zapomnialem o smoku wawelskim (a zieje to on tam jeszcze przy zamku ;) )nie no taka cena za sama karte turbo ... wlasnie chodzi o to ze to tylko karta turbo do a1200... jak by skonstruowali swoja plyte glowna to co innego, a tak nastepna kanapka zreszta bylo to na ppa omawiane 1000x. chodzi mi o cos innego czy wiecie cos wiecej na temat projektantow tej karty? czy to ludzie z Polski. jezeli ktos z Elbox'u przeglada forum PPa mogl by sie na ten temat wypowiedziec... Mimo wszystko sam project takiej karty jest ciekawy a na pewno nie powstala ona dla widzimisie szefostwa elboxu.

pozdrawia
Jimiche

[#20] Re: Dragon w sprzedaży?

@MaaG^dA, post #18

Spoko, na razie od złożenia zamówienia do kupna, to daleka droga.
A teraz kolejna wiadomość z ostatniej chwili:

> Sorry, but if you haven't got Dragon now, my order is not
> actually. But call me, please, then you will have got it.

Hello,

The Dragon has not been produced yet since the required
Coldfire CPUs are still not available. Production will
probably start end of this month (give or take a week
or two).

We'll send you an e-mail as soon as we have the Dragon
in stock.

Regards

--
Guido Does
Vesalia Computer
[#21] Re: Dragon w sprzedaży?

@Andrzej Drozd, post #12

Pomyliles Dragona z SharkiemPPC.

Co do samego Dragona, to calkiem ciekawa propozycja Elboxu, niech sie tylko pojawi.

A potem nic, tylko jak wyjdzie pelny OS4, to SharkaPPC do Dragona wpiac i jazda

[#22] Re: Dragon w sprzedaży?

@ako, post #21

I jazda - na gielde po 5 plyt A1200, co by mozna raz na jakis czas przepalona na inna wymieniac...

Pakowanie czegokolwiek do classica to poroniony pomysl... Nawet jesli bylby to G5...
[#23] Re: Dragon w sprzedaży?

@MinisterQ, post #7

Sraj na kubeł...

[#24] Re: Dragon w sprzedaży?

@ako, post #21

Pomyliles Dragona z SharkiemPPC.

Ano rzeczywiscie. Pomylily mi sie bajki. Ostatnio czytam dosc duzo mitow - Deadal i Ikar, Puszka Pandory. Przerobilem juz polowe "zeszytow" Thorgala (zotalo jeszcze okolo 20). No i pomylil mi sie smok wawelski z rekinami internetu ;)
Moze zotawie jednak mity i wroce do "fantastyki" Danikiena i Thorgala.

PS. No to sobie potrolowalem.
[#25] Re: Dragon w sprzedaży?

@wali7, post #9

California nie zna tradycja like onik...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem