[#1] Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami
Witam :). Mam pytanko. Czy A500+ jest w pełni kompatybilna z A500 ? Wiem że A500+ ma inne kości graficzne (ECS zamiast jak w A500 - OCS), oraz fabrycznie zamontowany inny kickstart (2.0 zamiast jak w A500 - 1.3). Czy skorzystanie w niektórych sytuacjach z dyskietkowego kickstartu 1.3 pozwoli zachować pełną kompatybilność z A500? Czy A500+ może być rozbudowana w jakiś prosty sposób o twardy dysk? Chodzi mi o to czy można do niej podłączyć dysk IDE tak jak w A1200, czy można tylko stosowac "budki" dołączane z lewej strony komputera? Czy rozszerzenia pamięci, karty turbo, i twarde dyski pasują również do A500+ ? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam :)

Azzi

[#2] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #1

MOże trochę rozwinę moją wcześniejszą wypowiedź. Amiga 500+ o którą mi chodzi ma kości ECS, 1MB CHIP RAM i kickstart 2.0. Pytam więc o kompatybilność tego komputera z jego starszą siostrą A500 :). Nie chgodzi mi tak naprawdę o kickstart (można go wgrać systemowo z dyskietki), lecz o ten chip graficzny ECS. Czy A500+ to odpowiednik A600 (nie chodzi mi o kontroler HD, port PCMCIA i inne tam które A600 miała) jeśli chodzi o kompatybilność z programami i grami przeznaczonymi pierwotnie dla A500?

P.S.

We wcześniejszej wypowiedzi mówiąc "Czy rozszerzenia pamięci, karty turbo, i twarde dyski pasują również do A500+?" miałem oczywiście na myśli wszystkie te komponenty przeznaczone dla A500.

Pozdrawiam :)

[#3] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #2

Aha i jeszcze jedno. Jakiej maksymalnej pojemności dysk twardy mogę użyć w A500+ , zakładając że będę stosował tylko rom 2.04 i workbencha 2.0 ?

[#4] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #3

A500+ to prawie to samo co A600: ten sam procesor, kości gfx i ROM. A500+ nie ma jednak na płycie kontrolera do HDD, więc jeśli chcesz podłączyć dysk twardy, to musisz dodatkowo kupić kontroler.
Pamiętaj jednak, że kontrolery są różne: SCSI, IDE. Kup więc taki, który pasuje do Twojego dysku.
Cały ten złom podłącza się z boku A500+.
Osprzęt do A500 powinien działać z plusem, ale niech się jeszcze wypowiedzą "spece".

[#5] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@PopoCop, post #4

Większość sprzętu z A500 działa z A500+...Na pewno nie działają półmegowe rozszerzenia wkładane pod klapkę - są specjalne 1megowe do A500+. W razie czego pytaj konkretniej jeśli będziesz miał coś na oku. Co do HDD powinny działać wszystkie dyski, jedynym ograniczeniem może być wielkość partycji. Jako że podłączamy dyski na zewnętrz przeważnie mają one własne kontrolery, co eliminuje problemy z ROMem jak w A600.

[#6] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@DiloN, post #5

Hmmm. Tzn że A500+ nie może mieć zamontowanego 0,5 MB rozszerzenia pamięci? Są możłiwe do zainstalowania pod klapką tylko 1MB i 8MB ?

http://sklep.elbox.com/cgibin/shop?show=6EX&sort=id&sid=2795f718

Na tej stronce jest tak jak mówisz. Producent oferuje tylko 1MB pamięci i 8MB pamięci, ale 0,5MB nie ma. Ta Amiga 500+ ma 0,5MB pamięci dodatkowej, więc jak ona została zainstalowana? Może jednak można jakoś zainstalować 0,5MB RAM do A500+ ?

Pozdrawiam :)

Cyba że jest to starsza wersja A500+ w której nie było ani układu ECS ani 1MB CHIP RAM. Miała tylko kickastart 2.04, czyli po prostu zwykłąd A500 z zamontowanymi romami 2.04.

[#7] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #6

A500+ ma fabrycznie zamontowany na płycie 1MB Chip RAM. Poza tym na obudowie komputera powinna być podpisana jako A500+.

[#8] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@PopoCop, post #7

Były wersje z OCS oraz 0,5mb CHIP, ale nie mam pojęcia jak jest z rozszerzeniami pamięci do "pluski". Powinno pójść wszystko co jest do A500.

[#9] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Prince, post #8

Nie no ten komputer ma fabryczne 1MB chip RAM i napis 500+ na obudowie. Dziwi mnie tylko, że jest rzobudowanu o dodatkowe 0,5MB.

[#10] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #6

Są możłiwe do zainstalowania pod klapką tylko 1MB i 8MB ?

8MB rozszerzenie pod klapką? Ciekawe... Nie słyszałem o takim wynalazku... oczywiście jeżeli mówimy o tej klapce pod spodem. Max. co można tam wetknąć, to 2MB w przypadku A500 i 1MB dla A500+/600. Jest też klapka z boku - tam faktycznie można wetknąć rozszerzenia 8MB (robił takie kiedyś np. Elsat), i tu jest wszystko jedno, czy to jest A500 czy A500+. I jeżeli już wywołałeś do tablicy Elbox - te rozszerzenia wsadzane pod procesor - tu akurat żadnych różnic między A500 i 500+ nie ma. Podejrzewam nawet, że zadziałałyby tutaj te wynalazki przeznaczone podobno dla CDTV....
[#11] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@LeMan, post #10

W ostatnich A500 (plyta gl. rev 6a i nowsze) na plycie glownej byl wielki napis A500+ swiadczacy o tym, ze plyty glowne tych komputerow sa identyczne z tym, ze w oryginalnych A500+ standardowo bylo na plycie wlutowane 1mb ram (w 500 rev 6a i nowszych byly miejsca na pamiec - mozna dolutowac) i rom z kickiem 2.04. Oprocz tego niczym sie te komputery nie roznia. Oczywiscie te nowsze A500 tez mialy kosci ECS a nie OCS i po wymianie kicka na 2.04 i dolutowaniu pamiatek chodzily identycznie jak 500+. A jesli chcesz sobie pograc w gierki pisane specjalnie pod A500 to zaden chyba problem wymienic kostke z kickiem na 1.3. Wtedy masz cos jak A500 z pamiecia pod klapka z tym ze pamiec nie jest pod klapka tylko na plycie wlutowana.
Jesli chodzi o max rozszerzenie 500+ to std. masz 1 mb chip. Pod klapke dolozyc mozesz max. 1 mb slow. Bez przerobek A500+ obsluzy tez dodatkowe 8 mb fastu na szynie procka (z lewej strony kompka). Byly kiedys takie rozszerzenia z miejscami na simmy do 8mb (sam takie mialem w A500 dawno temu). Czyli na std. podzespolach (plus rozszerzenia pod klapa i z boku) mozesz wpakowac w amige w sumie 10 mb ram (1 mb chip + 1 mb slow + 8 mb fast).
Jezeli bedziesz mial szczescie to mozesz znalezc jakas karte turbo i o ile na karcie bedzie proc co najmniej 68030 to mozesz dopakowac nawet 32 mb fast (wiecej karty turbo do piecsetek nie obslugiwaly niestety). Karty tez sa roznie podlaczane. Jedne sie wklada w miejsce procka, inne podlacza z boku komputerka. Te na procka mialy czesto dodatkowe podstawki ktore wkladalo sie miedzy plyte glowna a inne kosci amigi i dawaly m. in. mozliwosc rozszerzenia pamieci chip do 2 mb.
[#12] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #1

OK, ogolnie juz po wskazowkach od innych, moze i ja cos napisze. Kupilem na poczatku 21 wieku A500+, okazyjnie do starych gier. Jednak okazalo sie ze znaczny procent gier nie dziala. Z pomoca moze przyjsc jednak dyskietka z kickiem 1.3 i degraderem ilosci ramu (oge podeslac), ktora pomaga w okolo 98,9% gier (mam ja w wersji dla maszyn ECS (czyli A500+, A600) i AGA (gola A1200)).
Sa jednak gry ktore nie rusza na A500+, np. Alien Breed 1 (wiesza sie w pierwszej planszy).
Co ciekawe i smieszne, dawno na oczy nie widzalem tej Amigi, a w ta gre pogralem na A1200, dzieki WHDLoad :)
[#13] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #6

A500+ miała od początku zainstalowany ECS, ROM 2 oraz fabrycznie 1MB Chip RAMu na pokładzie - jest on wlutowany na stałe na płycie głównej. 8MB które podaje elbox nie jest instalowane pod klapkę ot tak jak normalne rozszerzenie - trzeba rozebrać amigę, wyjąć procesor, zamontować rozszerzenie - jeśli nie bawiłeś się w podobne rzeczy daj sobie z tym rozszerzeniem spokój, i poszukaj rozszerzenie które dołącza się z lewej strony amigi, np polski dobry MegaRAM. To tańsze rozszerzenie pozwala rozbudować A500+ o dodatkowy 1MB CHIPu (razem będzie 2MB).
Nie było A500+ z OCS i 0.5MB RAM - po to wyprodukowano pluske aby "odświerzyć" stara 500tke...

[#14] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@DiloN, post #13

To apropo że nie było A500+ z OCS i 512 KB Chip RAM .. .

http://www.amiga-hardware.com/

Wejdź w "amiga models & clones" i wybierz A500+.

[#15] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Andrzej Drozd, post #12

Tzn że Amiga 500+ nie nadaje się do starych gier korzystając tylko z kickstartu dyskietkowego 1.3 ? :( Ja chciałem ją kupić właśnie do gier które mi nie chodzą na mojej A1200 (problemy z tą escomową stację :[ ). Wiem że jest WHDLoad (mam zainstalowane), ale to nie to.

[#16] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Andrzej Drozd, post #12

Z tego wynika, że pełna kompatybilność będzie tylko na A500 lub ACDTV, i to te modele powinienem brać pod uwagę:(. Szkoda bo trudno jest dostać ładny egzemplarz A500 lub ACDTV :(:(:(.

[#17] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #14

Więc jeśli Masz taką Ami, wyślij jej zdjęcie na tę stronę, bo to będzie unikat - nawet tam nie mają jej zdjęcia. A mi wyślij jej kickstart w pliku, chętnie zobaczę. Ja osobiście uważam, że na tej stronie jest mnóstwo błędów i nie należy jej ufać w 100% - np. czy ktoś widział A500+ standardową z zegarem ?? .
BTW:Czy ktoś widział A4000 z 020? Tam piszą, że były ...
[#18] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #15

Jeśli chcesz mieć 100% kompatybilną Ami ze staarymi gierkami kup zwykłą A500 + 512kB RAM (i to najlepiej z możliwością włączenie/wyłączenia rozszerzenia) - ja mam taką z Kickstartem 1,2 i nie trafiłem jeszcze na coś, co by mi nie ruszyło ...
[#19] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@DiloN, post #18

Tylko muszę trafić bardzo ładny model - biały nie porysowany w bardzo dobrym stanie technicznym. ...marzenia

[#20] Re: Amiga 500+ i jej kompatybilność ze starszymi produkcjami

@Azzorek, post #15

Tzn że Amiga 500+ nie nadaje się do starych gier korzystając tylko z kickstartu dyskietkowego 1.3 ?

Naprawde nie wiem. To byly moje spostrzezenia. Nawet nie zagladalem czy w tej Ami jest cos pod klapka (lezy w szafie gdzies zakopana). Sprawdzilem okolo 200 gier (stad te moje procenty). W sumie mam jeszcze A2000 z kickiem 1.2. To raczej tym modelem zajme sie gdy nie bede mial co robic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem