[#1] Kontroler TOMS w Amiga CDTV - Pomocy!!!
Mam Amige CDTV i wlasnie tez mnie naszlo na HD. Jest juz zdobyczny "podkontroler" Toms ale teraz mam pare duman przeroznych. Otoz zaobserwowalem, nie wiem czy slusznie, ze on sie zglasza tylko w momencie wlaczenia roma CDTV (ta animacja amiga CDTV nie mylic z KS 1.3). Czyli do dyspozycji zostaje system na HD oparty o 1.3 bo sila rzeczy wyzszy na 1.3 nie odpali. Dalej. Dysk jest podpiety pojedyncza tasma (na 1 urzadzenie) do wewnetrznych pinow tomsa na 50. Dysk jest 4,5 GB. Tak wiem. Taki mam i jestem sklonny z rozmyslem stracic ten nadmiar Gb bo wiem ze Amisie bez dodatkowych patentow maja problemy powyzej 2 Gb.
Nie bardzo wiem tez jak doprowadzic do tego, zeby dysk zobaczyl sie z systemem. Jest do Tomsa jakis soft do partycjonowania tego? Dysk do tj pory funkcjonowal pod 3.9 i pod takim byl spartycjonowany i postawiony. Pod CDTV poza mignieciem diodka czerwona Tomsa i ta na dysku w momencie wlaczenia nic sie wiecej nie dzieje. Kompa mozna zbootowac z dyskietki albo z systemu na plycie CD i tyle. Nie bardzo wiem jak sie do tego dobrac dalej. I jak to w sumie sie zaplatalem. Tak to jest jak ktos sie napompowal bardziej rozpasionymi Amisiami i od zrodel historii tego zacnego stwora komputerowego nie potrafi zaczac . RATUNKU!!!
[#2] Jezuuuu LITOSCI!!!

@kowalsio, post #1

Błagam jeszcze raz niech mi ktos pomoze z tą CDTV i HD. Rozgrzebana stoi na stole, bo twardzielka chcialem wsadzic pod plyte obok zasilcza (wlazi). Szkoda mi tak na nia patrzec, a chce ja przywrocic juz do pracy. I liczylem, ze zamiast metoda prob i bledow wlasnych eksperymentowac ktos mi pomoze i cos podpowie. Haaalllloooo - ja zebram, ja zebram!!!!
[#3] Re: Kontroler TOMS w Amiga CDTV - Pomocy!!!

@kowalsio, post #1

Dysk jak sie domyslam to dysk SCSI.
Podepnij do kontrolera i probuj odpalic program do obslugi dysków SCSI dla A500.
mozliwe ze zadziala, chodz nie mam pewnosci, ale sprobuj

Programy dorwiesz >>TU<<

Ostatnia modyfikacja: 14.07.05 16:56

Ostatnia modyfikacja: 14.07.05 16:56
[#4] (Ale) DZIEKI!!!. Kontroler TOMS w Amiga CDTV - Pomocy!!!

@Norbert, post #3

Taaa. Ale mimo niezlej znajomosci tematu gdzie to dorwac he? Autentycznie nie kojarze...

No wlasnie! Strona doskonale znana i takie sa skutki jak sie siedzi po nocy i kombinuje z Amisia zamiast spac a potem zataczac sie z padoryjem w pracy . Wlasnie pobrane - bedziemy testowac. Buhahahaaa. A4000 jako rozkompresowywarka dms instalek do CDTV. Dobre . To tak do siebie.

Dzieki - naprawde dzieki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Noc jest dluga ....

Tak. Dysk SCSI. No bo po co napisac taka istotna rzecz - mowa o mnie .

Ostatnia modyfikacja: 14.07.05 17:25
[#5] I ciag dalszy - czyli utknalem na amen?

@Kowalsio, post #4

Pod trybem CDTV Toms miga diodka czerwona (dysk swoja) w momencie wlaczenia, potem Amiga robi swoj selftest szarosci, a potem nic a dokladniej jezeli mamy dyskietke albo plyte oparta na wb to czyta to przez chwile po czym staje i ekran zostaje w szarym kolorze. Dysk ma ustawione odpowienio zworki, przydzielony adres i zalozona terminacje. Oczywiscie po wylaczeniu Tomsa przelacznikiem wszystko wraca do "normy", czyli mozna wystartowac z CDRoma albo flopa. I teraz nie wiem. Czy jednak dysk jest za duzy i po prostu trzeba podpiac mniejszy (a moze Toms nie lubi firmy Seagate?), czy jednak winna jest zawartosc dysku po OS 3.9 i stad taki problem. Pokasuje wszystko w tym partycje pod 3.9 i sprobuje go podpiac jeszcze raz ale przy okazji pytam, czy moze jednak cos jeszcze moze byc nie tak stad pytam awansem. Mam przygotowany soft do dysków SCSI dla A500 od przystawki HD A590 liczac, ze ten da rade to obsluzyc (bo dziala na 1.3). Sila rzeczy na obecnym etapie moglem go sobie tylko obejrzec jak mialem wylaczonego Tomsa. Prosba o jakies cenne uwagi.
[#6] Re: I ciag dalszy - czyli utknalem na amen?

@Kowalsio, post #5

czy jednak winna jest zawartosc dysku po OS 3.9 i stad taki problem

Nie wiem teraz, ale jezeli dysk jest w FFS, a nie OFS to moga byc problemy. Czy na pewno masz tam WB1.3 i dysk jest ustawiony na Bootable?

Ostatnia modyfikacja: 15.07.05 15:16
[#7] Re: I ciag dalszy - czyli utknalem na amen?

@Andrzej Drozd, post #6

Powolutku. To wiem. Ten dysk jest ustawiony jako niebootowalny. Byl tylko zrobiony pod 3.9. Po prostu nei wiem czy nei podepne spowrotem pod A4000 z 3.9 co mam. Wywale to wszystko w diably lacznie z partycjami i zobacze jak to sie zachowa w tym momecie. Teoretycznie soft od A590 powinien wystartowac z dyskietki potem odpalamy partycjonowanie dysk sie zglasza robimy partycje itd...

Ostatnia modyfikacja: 15.07.05 15:16
[#8] Re: I ciag dalszy - czyli utknalem na amen?

@Kowalsio, post #7

Ten dysk jest ustawiony jako niebootowalny.

Czy dzieki TOMSowi nie trzeba dysku ustawic na bootowalny? (gdzies o tym dzwonilo kiedys ale nie pamietam juz gdzie i czy o tym).
[#9] I udalo sie!

@Kowalsio, post #5

Powrot z urlopu - stad taka zwloka. I nie nalezalo zawracac na forum d... Najpierw pod os 3.9 na A4000 zdjecie partycji. Potem powrot do CDTV. Odpalenie softu od A590. Nic. Reczne wpisanie danych przebiegle spisanych z HDTBX na 3.9. Low format. Dziwnie krotki. Raptem kilka minut. Radosny raport jest dysk i marudzenie, ze duzy . Samodzielne rozpoznanie danych. Podzial na partycje. Nocne formatowanie i dziala! O! Z cyklu wariatem amigowym byc ...

Ostatnia modyfikacja: 10.08.05 13:48
[#10] Re: Kontroler TOMS w Amiga CDTV - Pomocy!!!

@kowalsio, post #1

SCSI Toms-u kupilem w 1994r.Podlaczylem do niego (slot wewn.50pin) tasma
50pin twardy dysk QuantumProDrive 40MB(od starej A3000) i umiescilem
go wewnatrz pod plyta gl.obok zasilacza.Chodzi do dzis,ale:
wczesniej zainstalowalem rom 3.0 dla CDTV prod.Micro-Luc Katowice,rozsze-
rzenie pamieci 2 MB Elboxu i MC68010.Dodatkowo mam wylacznik pamieci
Fast,wyl.CD-romu.Wazna sprawa-nie da sie skorzystac z SCSI bez wlaczone
go wewn.CD.Ja to uruchamiam tak:przelacznik cd-romu jest wylaczony,wlaczam zasilanie,po drugim mignieciu ekranu -kolor szary-pod os3.0-przelaczam wylacznik cd-rom na "on" i wczytuje sie system z HD.
W tym roku w styczniu padl mi wewn.CD i okazyjnie kupilem fabrycznie
nowy cd-rom Toshiba XM-6401TA (SCSI,x40) r.prod.1999 z roczna gwarancja
i podpialem go zewnetrznie do istniejacej tasmy SCSI 50 pin od hd i ...hula.
Od strony softu do instalacji hd wystarczyl mi HDToolbox,ktory jak wiadomo
potrzebuje os2.04min.Instalacja cd-romu sprowadzila sie do fizycznego
podlaczenia czytnika i zainstalowania odpowiedniego filesystemu,
w moim przypadku zostal AmiCDFS,probowalem tez CacheCDFS,ale AmiCDFS
byl lepszy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem