[#1] Amigowe monitory
Właśnie padł mi mój monitor Philips 8833-II: nie ma obrazu, wydaje z siebie jakieś piski i nie świeci się LED z przodu.
W naprawianie raczej nie będę się bawił, bo zupełnie nie mam o tym pojęcia. Pozostaje zatem kupno innego monitora. Wszedłem do Efunzine, mają tam klasyczne C=1084S i M1438S. Kupię chyba któryś z nich i w związku z tym mam kilka pytań.

1) W opisie C=1084s (w Efunzine) napisali, że monitor ten sprzętowo rozmywa obraz w niskiej rozdzielczości i dzięki temu obraz nie jest tak pikselowaty jak na nowoczesnych monitorach. Z tego co wiem, to 1084s jest praktycznie taki sam jak Philips 8833-II. Czy zatem 8833 też ma to "sprzętowe rozmycie", czy obraz w 1084s jest gorszy niż w Philipsie?

2) Jak sprawuje się M1438s przy pracy w PAL-u? Czy ktoś porównywał jakość obrazu tego monitora z C=1084s/Philips 8833? Czytałem gdzieś, że M1438 nie ma wyprowadzonych na zewnątrz wszystkich potencjometrów do regulacji obrazu (bodajże szerokości).

I na koniec, który z tych monitorów polecacie do pracy w PAL?

[#2] Re: Amigowe monitory

@PopoCop, post #1

Do PALu polecam 1084 lub 8833. Na monitorze M1438 obraz w PALu jest wyświetlany nieco inaczej. Jakby to wytłumaczyć... pomiędzy poziomymi liniami obrazu jest (co druga) linia wygaszona. Nie jest to wada, wynika to z konstrukcji monitora. W reultacie obraz jest nieco przyciemniony (te wygaszone linie nie są aż tak widoczne jakby się wydawało).

Polecam pracę na monitorze 1438 w trybie (AGA) Multiscan. Rozdzielczość 640x480 i obraz jest lepszej jakości niż analogoczny z BVision!!

Jeśli nie interesuje Cię nic poza PAL, to bierz 1084

[#3] Re: Amigowe monitory

@PopoCop, post #1

To "sprzętowe rozmycie" możesz róznież zaobserwować podłączając Amisię do TV z kineskopem. Sądzę że przy 15 kHz (PAL) każdy kineskop tak będzie wyświetlał.

[#4] Re: Amigowe monitory

@Prince, post #3

Te "wygaszone linie" to pewnie słynne scanlines. Jeżeli faktycznie na M1438 są one bardziej widoczne niż na C= lub Philipsie, to kiszka.
A co do rozmycia obrazu, to rozumiem, że Philips 8833-II też ma tą cechę?
Mój Philips przed awarią miał obraz dobrej jakości, nigdy nie narzekałem, że coś tam jest nieostre itp. Jeśli więc był to obraz "rozmyty" to mi nie przeszkadza :)

[#5] Re: Amigowe monitory

@PopoCop, post #4

Mam w 1085S w drugiej Ami. To chyba prawie to samo co 1084. Ostrosc srednia (czyli dobra dla gier w niskiej rozdzialce). W wysokiej moze to byc uciazliwe (ta srednia ostrosc), Interlce mozna troche oslabic zmniejszajac kontrast. Nie wiem jak 1084, ale jesli chodzi o "rozciaganie" obrazu itp., to 1085S ma z przodu tylko przesowanie obrazu w poziomie, natomiast reszta jest z tylu obudowy na wyciagniecie reki.
Jezeli chodzi ci o ostrosc, to "zylete" w Palu widzialem tylko na jednym monitorze - japonskim Mitsubishi z 1989r. (lapie PAL oraz tryby do H38 kHz, V90 Hz (okolo).
[#6] Re: Amigowe monitory

@Andrzej Drozd, post #5

Ja mam ten monitor (Mitsubishi oczywiście) powiem więcej mój monitor był opisywany w Magazynie Amiga. Polecam tylko taki monitor. Obecnie używam go naprzemiennie z DVD Philips-a, Amigą, Video. Playstation, Cyfrą+ no i oczywiście z Pegazem. Mam go od 1991roku i jeszcze nie widać w nim objawów starości. Polecam jest dużo lepszy niż Philips8833 czy nawet 1485S. A skąd go dostać to nie wiem.
[#7] Re: Amigowe monitory

@Arbuz, post #6

Miało być 1438. Sorki
[#8] Re: Amigowe monitory

@Andrzej Drozd, post #5

1085s to tańsza wersja 1084s, ma słabszy kineskop (większa plamka). Jeśli chodzi o pokrętła do regulacji, to chodziło mi tylko o M1438s (trzeba w nim MonED'a używać, bo producent "zapomniał" wyprowadzić odpowiedniego pokrętła na obudowę...).

[#9] Re: Amigowe monitory

@Arbuz, post #7

Zapomniałeś o możliwości edycji swoich postów?

[#10] Re: Amigowe monitory

@Prince, post #9

Tak jakby
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem