[#1] jak sprawdzić transfer z/do HDD
Może ktoś zaoszczędziłby mi kłopotu i czasu związanego z szukaniem odpowiedniego programu i napisałby jaki jest najlepszy program do testowania szybkości odczytu/zapisu na dysk twardy/partycję?
Chciałbym dla własnych potrzeb przetestować różne dyski i systemy plików.
[#2] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Jarek, post #1

niegdy takich rzeczy nie robiłem, ale zagooglowałem przed chwilą i z pobieżnego przejrzenia wyników najbardzie rzuca się w oczy SysSpeed.
Dalej już powinieneś sobie poradzić sam :)

[#3] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Jarek, post #1

z fastATA byl drivespeed, mozesz też sysspeed jesli tylko na własne potrzeby to wyniki spokojnie bedziesz mógł porównac

Ostatnia modyfikacja: 18.07.05 13:12
[#4] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@R-Tea, post #2

no i jest wersja 2.6 na Aminecie w katalogu util/moni.
[#5] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Pawel Kobylarz, post #3

możesz nawet Jarkowi podrzucić na dyskietce jak jesteś teraz w Opolu :D
[#6] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@R-Tea, post #5

Nie jestem juz w domu w pinczowie w opolu bede tylko przelotem pod koniec lipca i pozniej dopiero we wrzesniu:)

[#7] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Pawel Kobylarz, post #6

a ja mam pytanie dot. syspeeda - czy to ten program testujący różne procedury systemowe w rodzaju otwierania okien, przesuwania, otwierania jakiś innych programów i sprawdzania ich szybkości?
jaki program najbardziej nadaje się do porównania szybkości klasycznej Amigi i Pegaza?
[#8] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@wali7, post #7

tak, to ten.
Tutaj
http://amiga.resource.cx/perf/sysspeedtable.html
znalazłem jakąś tabelę z wynikami. Pegasos też tam jest.
[#9] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@wali7, post #7

Wydaje mi się żę sysspeedem można porównać osiagi pegaza i clasisca ja przynajmniej tak robiłem :) niektórzy mówią że wyniki nie są do konca zgodne z prawdą ale i tak dziaął dobrze i mozan sobei porównac pare rzeczy memory, drive, intuition, graphisc, cpu PPC nie wiem czy jest jeszcze jakis innym program umozliwjający takie testy są też jakies testy starych programów ale tego nigdy nie uzywałem i nie wiem jak to działa.

[#10] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@R-Tea, post #8

Pegaz podobny jak mój i wyniki też zbliżone jedne wieksze drugie mniejsze ;)

[#11] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Pawel Kobylarz, post #3

Jeśli chodzi o drivespeed to testuje on tylko odczyt i to pomijając system plików. Ja testuję przez MakeCD, podaje mu plik ISO do odczytu i ustawiam go na tworzenie ISO ale jako plik docelowy daje >nil: czyli defacto robi tylko odczyt z uwzględnieniem systemu plików. Nie należy się sugerować szybkością podawaną przez MakeCD tylko podzielić wielkość testowanego pliku przez czas jaki był potrzebny na jego odczyt. Wyniki mogą sporo się różnić w zależności od ustawionego "Chunk size" czyli wielkości paczek danych odczytanych za jednym razem, czasem za duże ustawienie tego parametru może dokumentnie zamrozić Amigę i świadczy to o problemach z dyskiem/kontrolerem/pamięcią/złymi ustawieniami w RDB.
[#12] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@R-Tea, post #4

Dzięki! Faktycznie jest SysSpeed, ale chyba do moich celów się nie nadaje. a np. MakeCD też nie jest tym, czego potrzebuję.

Aha... to DriveSpeed raczej mi się nie przyda, a SysSpeed chyba będzie OK.

Ostatnia modyfikacja: 18.07.05 19:43
[#13] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Sylwester, post #11

MakeCD... to jakiś sposób, ale chodziło mi o malutki programik, który po prostu sprawdzałby transfer z/do dysku. Mimo wszystko dzięki za informację, może je wykorzystam.

[#14] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Jarek, post #13

chodziło mi o malutki programik, który po prostu sprawdzałby transfer z/do dysku.

Taką pchełkę to powinieneś sobie zrobić w postaci skrypciku AmigaDOS czy też Arexxa...

[#15] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Jarek, post #13

Zapomniałem że jest jeszcze programik o nic nie mówiącej nazwie DiskSpeed ;) . Z tym że są 2 wersje, autorem pierwszego jest John Hendrikx i jest w pakiecie z SFS a drugiego Michael Sinz i jest na Aminecie.
[#16] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Pawel Kobylarz, post #9

U mnie w SysSpeed test PPC na Pegazie II nie dziala.
[#17] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Arbuz, post #16

Ja mam Pegaza I i działą ale po wykonaniu tego testu sysspeed sie zaswiesza przy próbie wyłączenia tak wieć widać że program jest juz troche przestarzały :)

[#18] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Pawel Kobylarz, post #17

Ja mam BPPC i test PPC raz działa, raz nie. Chyba zależne to jest od wersji WarpUP.

[#19] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Prince, post #18

Co do benchmarków to jest też coś takiego jak AmiGod (o ile nie przekręciłem nazwy) nie pamiętam czy mierzy on też szybkość HDD, ale pamiętam że na stronie programu było bardzo dużo wyników dla pegaza.
Jeśli chodzi o SysSpeda to moim zdaniem niektóre wyniki muszą być niemiarodajne, bo przecież zależą od wydajności emulatora a nie rzeczywistej wydajności maszyny. Gdyby SysSped działał natywnie pod MOSem wtedy można by mówić o jakiejś miarodajnośći.

P.S

Na AONE test PPC w SysSpedzie działa.

[#20] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Mufa, post #19

Mufa napisał(a):

> Co do benchmarków to jest też coś takiego jak AmiGod (o ile nie
> przekręciłem nazwy) nie pamiętam czy mierzy on też szybkość
> HDD,

Zgadza się jest taki program i nawet patrzyłem teraz ma opcje do mierzenie prędkości dysków jednakże ja nie umiem właczyć tych testów ciagle mam nieaktywne pole run test

> Jeśli chodzi o SysSpeda to moim zdaniem niektóre wyniki muszą
> być niemiarodajne, bo przecież zależą od wydajności emulatora a
> nie rzeczywistej wydajności maszyny.

Pewnie masz racje.

Gdyby SysSped działał
> natywnie pod MOSem wtedy można by mówić o jakiejś
> miarodajnośći.
To też prawda ale takiego nie ma i nie bedzie chyba więc narazie można sie opierać tylko na takich wynikach.

[#21] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@Mufa, post #19

Masz rację że benchmark napisany dla 68k zmierzy przede wszystkim wydajność emulatora 68k. Ale to właśnie chciałem sprawdzić - jak się ma wydajność Pegaza i MOSa w środowisku systemu 3.x.
Bo co do wydajności samego PPC, to podejżewam, że będzie on silnie zależy od typu tegoż, niezależnie czy jest to Pegaz, czy AmigaOne, czy MicroA1, czy w końcu jakiś Mac.
Dzięki, sprawdzę też tego AmiGoda....
[#22] Re: jak sprawdzić transfer z/do HDD

@wali7, post #21

I jak dziaął Ci AmiGod tzn da sie zrobić te wsztykie benchmarki

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem