[#31] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #29

A potraktuj ten poprzedni, wadliwy obraz iso za pomocą polecenia:

isoinfo -l -R -i Data:Filmy.iso

i zobacz co pokaże... u mnie pokazuje zawartość image'u ISO co jak rozumiem oznacza że obraz jest o.k....

[#32] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #30

[#33] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #31

To iso jednak bedzie złe bo wypisuje
CD-ROM is NOT in ISO 9660 format
natomiast pozostałe 2 ISo ktore mam 6 Mb i 1Gb są dobre, wypisuje prawidłowo ich zawartość jednak zadnego nie moge nagrać.
CZy to wina plyt nie ma pojęcia musze kupić inna płyte ( zaarz skocze do sklepu i kupie :) )to sprawdze, nie powinna być to wina nagrywarki w koncu jest nowiutka :)

[#34] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #33

Próba wyczyszczenai płyty platinum dvd-rw rónież się nie udała:
dvdrecord -blank=all dev=ide.device:3,0
Driver flags : SWABAUDIO BURNFREE
Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96P SAO/R96R RAW/R16 RAW/R96P RAW/R96R
dvdrecord: Input/output error. test unit ready: scsi sendcmd: no error
CDB: 00 00 00 00 00 00
status: 0x2 (CHECK CONDITION)
Sense Bytes: 70 00 02 00 00 00 00 0A 00 00 00 00 3A 00 00 00 00 00
Sense Key: 0x2 Not Ready, Segment 0
Sense Code: 0x3A Qual 0x00 (medium not present) Fru 0x0
Sense flags: Blk 0 (not valid)
cmd finished after 0.001s timeout 40s
dvdrecord: No disk / Wrong disk!
dvdrecord: Unknown command
kurcze nie miałem pojęcia że aby nagrać dvd trzeba sie tyle nameczyć :) zbieram jak najszybciej kase na fryingPana :D

[#35] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #34

Próba wyczyszczenai płyty platinum dvd-rw rónież się nie udała:
dvdrecord -blank=all dev=ide.device:3,0
...
dvdrecord: No disk / Wrong disk!
dvdrecord: Unknown command

:)

> dvdrecord blank=help
Blanking options:
all blank the entire disk
disc blank the entire disk
disk blank the entire disk

Jak już to: blank=all a nie: -blank=all...

[#36] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #35

Dopuser napisał(a):

> > dvdrecord blank=help
> Blanking options:
> all blank the entire disk
> disc blank the entire disk
> disk blank the entire disk
>
> Jak już to: blank=all a nie: -blank=all...
Fakt nie zauwazyłem czyli powinno być
dvdrecord blank=all dev=ide.device:1,0 jeśli tak i nic nie pokopałem tym razem ? to również nic z tego to samo co poprzednio :(

[#37] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #36

Co ci pokazuje: cdrecord -scanbus ?

No i używaj opcji -dummy... nie będziesz marnował płytek...

Proponuję coś takiego do czyszczenia płytki:

dvdrecord -v speed=2 -dummy dev=ide.device:1,0 -force blank=disc

Z tego co czytam to widzę że dużo zależy od rodzaju napędu i jakości płytek...

[#38] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #37

scanbus pokazuje mi to:

0,0,0 0) 'ATA-HD' 'WDC WD400BB-00JH' '' Disk
0,1,0 1) 'LITE-ON ' 'DVDRW SOHW-1693S' 'KS04' Removable CD-ROM
0,2,0 2) *
0,3,0 3) 'LITE-ON ' 'LTR-48246K ' 'SKS7' Removable CD-ROM

co do czyszcenia to chyba jednak cos bedzie z płytką bo pisze mi że nie może pobrać informacji o płycie zreszta Frying pan również lecz nagrywać na dvd-r te żmi sie narazie nie udało wkłądam płytke fryingpan odczytuje info o dvd dobrze potem pisze dvdrecord -v speed=2 -dummy dev=ide.device:1,0 -dao Data:test.iso dzie to iso ma 6MB potem pisze to :

dvdrecord: WARNING: Drive returns wrong startsec (0) using -150

to jest dziwne tak chyab nie powinno być

Starting new track at sector: 0
Track 01: 1 of 6 MB written.dvdrecord: Input/output error. write_g1: scsi sendcmd: no error

i tyle dalej juz nie nagrywa, nie wiem być może ja tym programem nie nagram nic na tej nagrywarce :S pod makecd płyty CD nagrywa dobrze jak dotąd dvd nie mailem na czym sprawdzic jak nagrywa.

[#39] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #38

pod makecd płyty CD nagrywa dobrze

A pod dvdrecord płytki CD też dobrze ?

jak dotąd dvd nie mailem na czym sprawdzic jak nagrywa.

Ewentualnie użyj cdrecord... dvdrecord wygląda na po prostu inną kompilację... cdrecord do zassania z http://mesh.dl.sourceforge.net/sourceforge/amiga/cdrtools-2.01.lha

Poza tym:

If you are using a newer DVD-RW, no formating is necessary, dvdrecord will do the
job:

dvdrecord -dao speed=2 dev=0,0,0 dvd.iso

Fixing audio sync problems:
The most common problem with this process is audio sync. The first thing you should try is optimizing your hard drive with hdparm, turn on 32 bit I/O and DMA...

[#40] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #39

Dopuser napisał(a):

> pod makecd płyty CD nagrywa dobrze
>
> A pod dvdrecord płytki CD też dobrze ?

CD nagrywa i czyści dobrze.

>
> jak dotąd dvd nie mailem na czym sprawdzic jak nagrywa.
>
> Ewentualnie użyj cdrecord... dvdrecord wygląda na po prostu
> inną kompilację... cdrecord do zassania z
> http://mesh.dl.sourceforge.net/sourceforge/amiga/cdrtools-2.01.lha

Ten to wogole nic nie nagraywa nawet cd nie chciał nagać.

>
>
> Poza tym:
>
> If you are using a newer DVD-RW, no formating is necessary,
> dvdrecord will do the
> job:
>
> dvdrecord -dao speed=2 dev=0,0,0 dvd.iso
>
> Fixing audio sync problems:
> The most common problem with this process is audio sync. The
> first thing you should try is optimizing your hard drive with
> hdparm, turn on 32 bit I/O and DMA...

Niestety nic nie pomaga dvd nie moge nagać i dochodze do wnisku, nie wiem czy słusznego, iż ten program nie bedzie działa z ta nagrywarką i dvd nie nagram tym programikiem :S

[#41] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #40

Niestety nic nie pomaga dvd nie moge nagać i dochodze do wnisku, nie wiem czy słusznego, iż ten program nie bedzie działa z ta nagrywarką i dvd nie nagram tym programikiem

Swoją drogą nieco dziwne bo akurat na Lite-onie http://www.swaug.org.uk/ldw-811s.html był ten programik niejako przetestowany... no i wg tego artka wypalał płytki DVD...

[#42] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #41

Dopuser napisał(a):

> Swoją drogą nieco dziwne bo akurat na Lite-onie
> http://www.swaug.org.uk/ldw-811s.html był ten
> programik niejako przetestowany... no i wg tego artka wypalał
> płytki DVD...

tak czytałem ale pewnie ma tu znaczenie model nagrywarki mój to http://www.liteonit.com/ODD/English/e_product/e_sohw1693s.asp
i rodzaj plytek jeszcze sprobuje kupic jaks dobra dvd-rw TDk lub SONY w miare szybka i sprawdze jesli sie nie uda to pozostanie mi tylko FryingPan.

[#43] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #42

A firmware najnowsze ? No i co z DMA ? Uaktywnione dla tego napędu ?

[#44] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #43

Cod o firmware to nie mam najnowszego bo nie umiem ściągnąc z tej strony
Http://www.liteonit.com/ODD/English/e_downloads/e_firmware_dvd rw.asp
:S pod iB i pod Operą jest to samo jak nacisne zeby mi ciagało to sie strona tylko przeładuje i tyle :( może ktos wie jak to sciągnąć
A i pewnie nie ma żadnego programu do upate Firmware pod amige i musze pod pc przepiąc nagrywarke

Co do DMA to nie wiem ale czy na pegasosie to przypadkeim nie jest odrazu właczone dla wszytiego

[#45] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #44

Ja dostałem razem z nagrywarką, kolorową ulotkę informującą o polskiej stronie Liteona www.liteon.ab.pl
O ile dobrze pamiętam firmware ściągnąłem bezproblemowo za pomocą IBrowsa. Resztę niestety musiałem już zrobić na grzybie.

[#46] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Pawel Kobylarz, post #44

Co do DMA to nie wiem ale czy na pegasosie to przypadkeim nie jest odrazu właczone dla wszytiego

Oops... z tego co czytam o Pegasie I to raczej niedobrze wróży jeśli chodzi o DMA:

DMA (ang. Direct Memory Access - bezpośredni dostęp do pamięci) - technika, w której inne układy (np. kontroler dysku twardego, karta dźwiękowa, itd.) mogą korzystać z pamięci operacyjnej RAM lub (czasami) portów we-wy pomijając przy tym procesor główny - CPU. Wymaga to współpracy ze strony procesora...
DMA ma za zadanie odciążyć procesor główny od samego przesyłania danych z miejsca na miejsce (np. z urządzenia wejściowego do pamięci), procesor może w tym czasie zająć się 'produktywnym' działaniem, wykonując kod programu pobrany uprzednio z pamięci RAM do pamięci cache operujący na danych w tejże pamięci zgromadzonych. Specjalizowane układy wspomagające DMA (np. te spotykane w PC) potrafią też kopiować obszary pamięci dużo szybciej niż uczyniłby to programowo procesor główny

Pegasos to nazwa płyt głównych komputerów produkowanych przez firmę Genesi. Płyty te oparte są na procesorach PowerPC z serii G3 i G4. Płyta Pegasos I oparta jest o chipset Articia S firmy Mai Logic i procesor PowerPC G3 (750 CX) taktowany częstotliwością 600 MHz. Jak się wkrótce okazało, układ Articia S przejawiał nieoczekiwane zachowania związane z transmisjami DMA. Dlatego w płycie Pegasos II wykorzystano układ Discovery II firmy Marvell...

[#47] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #46

i jeszcze taki kwiatek:

Wady

Błąd konstrukcyjny płyty Pegasos I uniemożliwia poprawną pracę z mostkiem Articia S. Na płycie Pegasos I DMA nie bedzie działac poprawnie mimo hardwarowej poprawki producenta i montażu układów April. Błedy są następstwem braku dokumentacji do układu Articia S (co potwierdza producent mostka - MAILogic).

Oj, chyba sobie nie ponagrywasz DVD na Pegasie I... trza się chyba upewnić jak to wygląda u innych użytkowników Pegasa I...

[#48] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #47

A skad ty bierzesz te kwiatki??
I po co wklejasz jakas encyklopedyczna definicje DMA - to jest portal amigowcow a nie gospodyn domowych - tu wszyscy wiedza co to jest DMA?

A co do topicu - przeciez wlasnie po to jest April, zeby DMA dzialalo, nie??
Tak samo lataja Articie tworcy OS4, tyle ze programowo, a nie sprzetowo...

Ostatnia modyfikacja: 27.07.05 17:00
[#49] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Masta Krishna, post #48

A skad ty bierzesz te kwiatki?

Kwiatki ? Z kwiaciarni albo ogrodu...

I po co wklejasz jakas encyklopedyczna definicje DMA - to jest portal amigowcow a nie gospodyn domowych - tu wszyscy wiedza co to jest DMA?

Amigowiec=znawca DMA ?

A co do topicu - przeciez wlasnie po to jest April, zeby DMA dzialalo, nie??

A jak nie działa to co ?

Tak samo lataja Articie tworcy OS4, tyle ze programowo, a nie sprzetowo...

Jak to się ma do nagrywania płytek za pomocą dvdrecord ?

[#50] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Mufa, post #45

Już sciągnołem z tej stronki dzięki za info.
JA nie dostałem takiej informacji na kartce może dlatego że że kupiłem nagrywarke w wersji OEM.
Oczywiście reszte musze zrobić na PC może kiedyś bedzie taka możliowść na naszych komputerach :)

[#51] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Masta Krishna, post #48

Masta Krishna napisał(a):

> - tu wszyscy wiedza co
> to jest DMA?
Ja nie wiedziałem :) , młody jestem i sie ucze dopiero ;)

> A co do topicu - przeciez wlasnie po to jest April, zeby DMA
> dzialalo, nie??
To w atkim razie dział czy trzeba jeszcze włączać

[#52] DVDRTools - wersja dla MorphOS-a

@Norbert, post #3

Podczepie się pod stary wątek zamiast zakładać nowy...

Skompilowałem ten pakiet dla MorphOS-a. Nie wiem skąd pobrać wersję dla AmigaOS3.x....
Skompilowałem, ale nie testowałem. Ponoć cdda2wav może źle działać. Poza tym chyba jest OK. Jeśli ktoś ma czas by sprawdzić to podaje namiary na archiwa:

Pakiet programów:
www.ppa.pl/artykuly/download/dvdrtools-0.3.1_mos.lha

Źródła:
www.ppa.pl/artykuly/download/dvdrtools-0.3.1-build.tar.bz2

Do działania wymagana jest biblioteka ixemul.library.

[#53] Re: DVDRTools - wersja dla MorphOS-a

@grxmrx, post #52

Jeśli ktoś ma czas by sprawdzić to podaje namiary na archiwa...

Nikt nie testował czy jak ? Dziwne... jedyny amigowy program do wypalania płytek za free a zero zainteresowania... ech...

[#54] Re: DVDRTools - wersja dla MorphOS-a

@Dopuser, post #53

Ja testowałem (ale miałem nadzieje, że ktoś jeszcze przetestuje), wypaliłem płytkę z ISO MorphOS-a 1.4.5 na cdrw. Czyli działa. U Korniego jednak nie działało wypalanie.

[#55] Re: DVDRTools - wersja dla MorphOS-a

@grxmrx, post #54

Jak byś skompilował wersje 68k to też chętnie potestuję :)

[#56] Re: DVDRTools - wersja dla MorphOS-a

@Dopuser, post #55

Nie udało mi się tego zrobić. Może to kwestia tego, że możliwa jest kompilacja tylko z najnowszą wersją biblioteki linkowalnej libnix dla MorphOS-a. Bez niej nie umiem, z resztą nie wiem czy mam dobrze działające środowisko GeekGadgets dla AmigaOS3.x, no ale jeszcze pozostaje ten libnix. W każdym razie są dostępne źródła. Wystarczy tylko wpisać make w konsoli.

[#57] Re: DVDRTools - wersja dla MorphOS-a

@grxmrx, post #56

Wystarczy tylko wpisać make w konsoli.

Pod warunkiem że się ma GG zainstalowane... kiedyś miałem... ale nie miałem za bardzo co kompilować poza klasycznym "hello world"... poszło w niebyt...

[#58] Re: DVDRTools - pierwsze starcie

@Dopuser, post #1

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem