[#1] workbench z adf-u
elo. mam amige A600 bez HD i chce bezposrednio z dyskietki wlaczyc worbencha 2.1. sciagnalem go z netu i, po prostu otwierajac adf-a, skopiowalem pliki na dyskietke. nie chodzi. dlaczego? probowalem tez znalezc workbench 2.05, ale nie znalazlem. poda mi ktos link? dzieki.
[#2] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #1

Mam pytanie: czy po włożeniu dyskietki coś się pojawia, czy nic? Jeśli nic to może trzeba będzie wpisać komendę w CLI: Install df0:
komenda ta powoduje zainstalowanie na dysku bootblocku (chyba:) w każdym razie wtedy ją załapie.

[#3] Re: workbench z adf-u

@Orson, post #2

o co chodzi? sorki ale ja jestem totalnym lamusem co do tych amig. w kazdym razie jak ogolnie wlaczam amige bez zadnej dyskietki to pojawia mi sie taki fioletowy ekran z logo Amigi i animacja ktora pokazuje zeby wlozyc dyskietke. a wiec wkladam ten dysk z workbenchem - ekran na chwile robi sie caly fioletowy i znowu wraca to co bylo wczesniej. nie wiem.
[#4] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #3

Tak, Instal DF0:

Po włożeniu dyskietki do stacji (która w Amidze jest standardowo nazwana DF0: stacja usiłuje odczytać pewne miejsce na dyskietce (zaraz po włożeniu jej do komputera). Przyłóż ucho do stacji, a usłyszysz typowe kilkanie.
To miejsce nazywa się bootblock, który może być "butujący ;)" czyli startowalny, albo nie. Wtedy Amiga nie startuje z takiej dyskietki.

[#5] Re: workbench z adf-u

@Prince, post #4

a jesli na poczatku nie mialem zadnego workbencha - skad wziac to CLI (albo Shell) ? sprobowalem na emulatorze WinUAE - wpisalem to Install DF0: i bylo ok. ale pozniej skopiowalem normalnym (dla mnie przynajmniej) sposobem pliki na dyskietke - czyli otworzylem adf-a programem ADFView, zaznaczylem wszystko co tam bylo, kliknalem Kopiuj, i na dyskietke Wklej. pozniej wkladam dyskietke do mojej amigi - 3 razy cos tam kliknelo i nic. :(
[#6] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #5

Zdaje się, że na pececie (nawet wspomaganym WinUAE) jest praktycznie niemożliwe używanie amigowych dyskietek (czytanie, zapisywanie, tworzenie bootblocku) !!

Dlatego właśnie stworzono format adf, na potrzeby innych platform sprzętowych.

[#7] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #5

No cóż obawiam się, że tą swoją metodą nie kopiujesz bootblocka (a tylko pliki będące zawartością dyskietki). Żeby móc zrzucić adf'a na dyskietkę, którą Ami odpali potrzebna jest ...Ami! I tu koło się zamknęło. Napisz skąd jesteś. Może jakiś Amigowiec mieszkający w Ci pomoże Ci (udostępni system na dyskietkach do zainstalowania). Osobiście służę okolicami Kielc i Wrocławia (a za miesiąc będę na Kaszubach).
Pozdrawiam.
[#8] Re: workbench z adf-u

@Kitech, post #7

hehehe... ja to jestem z Koszalina... ale i tak - dzięki! mam nadzieje ze moj kolega jeszcze nie opchnal nikomu tej A1200... :D
[#9] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #8

To dalej nie jest tak banalne z przerzuceniem adf'a na dyskietkę amigową. Ale w razie kłopotów trochę poczytaj. Na niniejszym forum już to było ładnych parę razy wałkowane.
Powodzenia.
[#10] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #8

Jeśli zna się Pan na Amigach to prosimy o pilny kontakt, gdyż mamy problemy techniczne w telewizji z tym sprzętem. Poszukujemy kogos, kto potrafi przenieś pliki z Amigi do PC , program scala.

Prosimy o kontakt
Telewizja Kablowa Koszalin
ul. Kotarbińskiego 3
Koszalin
tel. 0504 027 021
(094) 34 84 306
[#11] Re: workbench z adf-u

@Ewa Langner, post #10

W PAU Base http://www.ppa.pl/paubase/ jest kilka osób z zachodniopomorskiego.
[#12] Re: workbench z adf-u

@Ewa Langner, post #10

Ja moglbym pomoc, nawet jakas dyskietke przeslac, ktora bedzie umozliwiala transfer danych z Ami do PC (i na odwrot tez) poprzez urzadzenie PC0:. W razie czego, prosze o kontakt na moj email.

[#13] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #1

a dyskietka jet sformatowana na amidze?
[#14] Re: workbench z adf-u

@raytrio, post #1

To co jest na dyskietce nagranej na pececie to nie jest Workbench tylko obraz dyskietki z Workbenchem w dodatku sformatowanej i zapisanej na PC tego Amiga bez odpowiedniego oprogramowania nie odczyta za nic w świecie.Musisz znaleźć kogoś kto Ci użyczy amigową dyskietkę z workbenchem i nie ma innego wyjścia !!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem