[#1] birdie i ustawienia
Witam.prosze o pomoc w skonfigurowaniu birdie.kiedys sie tym bawilem ale zapomnialem.jaka jest skladnia komendy(np:birdie patterns sciezka dostepu?)
Prosze podac to na przykladzie.Zainstalowalem birdie prefs ale po zgraniu do katalogu prefs dziala dopiero jak to odpale a nie przy starcie systemu.Dzialam na os3.1.Z gory dziekuje
[#2] Re: birdie i ustawienia

@jarecki13, post #1

myślałem, że z każdym programem jest dołączana jakaś instrukcja...
jeśli nie masz, to... zassij z neta archiwum z Birdie a w nim będzie dokładna wskazówka...
...wiem, bo kiedyś używałem, teraz już nie, ale... jak sobie nadal nie będziesz umiał poradzić, to jutro... pojutrze Ci pomogę lepiej ;)

(zobacz też tu ---> http://ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=1&id=76)

[#3] Re: birdie i ustawienia

@Jarek, post #2

Zeby Birdie dzialalo z ustawieniami z Birdie Perfs nalezy odpalac birdie w nastepujacy sposob(jesli dobrze pamietam):

run >nil: Birdie >nil:
Sprawdz w dokumentacji do birdie prefsow.. Na pewnoe bedzie napisane...
[#4] Re: birdie i ustawienia

@jarecki13, post #1

w skonfigurowaniu birdie

A wpisz sobie takie cos w s-s, przed endcli, po loadwb

c:birdie noiconborder pubscreens activecolor=ffffff patterns=sys:prefs/patterns/birdie/backgrounds1/001.gif >nil:

gdzie "sys:prefs/patterns/birdie/backgrounds1/001.gif >nil:

to sciezka dostepu ;)
[#5] Re: birdie i ustawienia

@jarecki13, post #1

Ja mam wpisane w User-Startup:
run >NIL: Birdie ?
Przy okazji dodam, że w tej chwili komenda ta jest u mnie za średnikiem (czyli wyłączona), a to dlatego, że birdie czasami potrafi robić nieprzyjemne niespodzianki :(

[#6] Re: birdie i ustawienia

@Prince, post #5

a to dlatego, że birdie czasami potrafi robić nieprzyjemne niespodzianki

No to tak jak u mnie. Dlatego wpisalem swoja linijke w s-s, po loadwb. (WB3.1).
[#7] Re: birdie i ustawienia

@Andrzej Drozd, post #6

Wpisane w s-s zamiast u-s działa lepiej?

[#8] Re: birdie i ustawienia

@Prince, post #7

Wpisane w s-s zamiast u-s działa lepiej?

Tak. Wtedy Birdie laduje sie juz po calkowitym zaladowaniu Workbencha (czasami po loadwb, warto jeszcze wpisac np. wait x (gdy cos jeszcze rzezbi z u-s)). Czyli tak jakby odpalac go, jak zwykly program na WB, klikajac na ikone.
[#9] Re: birdie i ustawienia

@Prince, post #7

ano witam
birdie hmm, bez tego to ja na system niechcę patrzeć
sziągnij z aminety pakiet "bprefs", jakieś paterny do birdie
a w pliku startup-sequence zaraz przed loadwb wpisz
run >NIL: Birdie ? oczywiście najpierw musisz stworzyć sobie birdie.prefs poprzez bprefs.
A co do robienia kaszany na ekranie też to przerabiałem i kaszanił to razem z "Visual prefs"(dobrana z nich para he he)
a poradziłem sobie z nim kombinując z miejscem wpisania komend w startupie i w ten sposób visual prefs wylądował pomiędzy
assign env: a assign t:

a birdie powędrował araz przed loadwb
miłej zabawy pozdrawiam
[#10] Re: birdie i ustawienia

@krzysiekk, post #9

run >NIL: Birdie ?
dokladnie tak nalezy wpisac - ostatnio piszac zapomnialem o znaku zapytania...
Tyle, ze wam z kolei wcielo spacje po Birdie :P
[#11] Re: birdie i ustawienia

@Masta Krishna, post #10

Fak... cos jest nie tak... Spacje wcina chyba samo PPA.... :/ Ale chyba obywatel jarecki bedzie wiedzial osochosi... :P
[#12] Re: birdie i ustawienia

@krzysiekk, post #9

krzysiekk napisał(a):

> ano witam
> birdie hmm, bez tego to ja na system niechcę patrzeć

a u mnie odwrotnie... ;)
ja już z Birdie nie korzystam, bo co chwilę nudził mi sie pattern...
a teraz mam spokój, nie zajmuję sie takimi pierdołami, tylko... poprawiam ikonki i poprawiam paletę :D
[#13] Re: birdie i ustawienia

@Jarek, post #12

ja już z Birdie nie korzystam, bo co chwilę nudził mi sie pattern...
a teraz mam spokój, nie zajmuję sie takimi pierdołami, tylko... poprawiam ikonki i poprawiam paletę

Wesz co? Kup sobe lepiej systemy z Ami?Pegaza - GX. Gdyz nie uwierze ze znudzilo ci sie Birdie.
[#14] Re: birdie i ustawienia

@Andrzej Drozd, post #13

a kolega jarek z jakiego systemu korzysta?
jak z 3.0 lub 3.1 to radze łatki do zatrzymywania kolorów
chyba że stać to radze system os 3.9 on ma już w sobie zaimplementowaną blokade kolorów i niema problemu z ikonkami
[#15] Re: birdie i ustawienia

@Jarek, post #12

haha!

[#16] Re: birdie i ustawienia

@krzysiekk, post #14

korzystam z systemu 3.1 i mam tego typu programy, ale...
też z nich nie korzystam :)
na razie nie potrzebuję (może gdybym miał jakąś tapetkę czy coś w tym stylu... )
uważam, że te wszystkie bajery (birdie itp.) są całkiem fajne, ale mnie to naprawdę rozpraszało (prędzej czy później nadchodził czas, że zastanawiałem się, czy by jednak nie zmienić jakiegoś patternu, obrazka, koloru...)
Teraz to mam spokój i mogę sie skupić na poważniejszych rzeczach.

[#17] Re: birdie i ustawienia

@Prince, post #15

Kozystam z 3.1.Pobowalem walczyc na 3.9 ale wciana tak ten chip Prince napisał(a):

> haha!
>
>
[#18] Re: birdie i ustawienia

@jarecki13, post #1

Ktos skonfigurowal os3.9 tak aby mial przynajmniej z 1,7 chipu?
[#19] Re: birdie i ustawienia

@jarecki13, post #18

Pod Magellanem z OS 3.9 mam z reguły ponad 1.9MB... birdie śmiga oczywiście...

[#20] Re: birdie i ustawienia

@jarecki13, post #1

Bez karty graficznej to pamięć CHIP będzie Ci bardzo trudno zaoszczędzić. Wynik uzyskany przez Dopusera jest bardzo dobry. (jak rozumiem Dopuser korzystasz z AGA?)

[#21] Re: birdie i ustawienia

@Prince, post #20

(jak rozumiem Dopuser korzystasz z AGA?)

Ops... nie śledziłem dokładnie wątku... korzystam z gfx pod WinUAE...

[#22] Re: birdie i ustawienia

@jarecki13, post #17

czyli "lecisz" na AGAcie? No to chyba nie korzystasz z fblita? (a powinieneś! ;) )
[#23] Re: birdie i ustawienia

@Jarek, post #22

ooo i tu sie zgadzam sam uzywalem fblita na agacie i sprawowal sie swietnie, majac dostepnej pamieci 1.6 chip tylko niezapominajcie o dokladne konfiguracji ja instrukcje prawie przestudiowałem
[#24] Re: birdie i ustawienia

@krzysiekk, post #23

z fblita kozystam.mam 1.6chipu.sa jeszcze jakis takie programiki aby cos zwiekszyc z chipu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem