[#1] Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench
Witam!

Czy ktoś pomoże mi zrobić ładny Workbench.
Mam Amige 1200 Blizzarda PPC 240 060/50 97 MB RAM...
Monitor jak na razie 1084, ale jutro podpinam BVision z monitorem VGA.
Zainstalowałem WB 3.1 a potem z CD OS 3.9 i wszystko wygląda jak na screenach poniżej, czy li nie za kolorowo. Ustawiłem w 256 kolorach a on mi pokazuje 2 kolorowe ikonki! Chcę żeby to wyglądało super. Jakich programów mam użyć żeby ten pulpit wyglądał tak jak na trzecim i czwartym rysunku u dołu lub podobnie (kolega mi wybaczy że użyłem jego screenu ale coś musiałem pokazać:) )?
Czy ktoś może mi zrobić liste co i gdzie zainstalować po kolei?
Jutro będę miał podpiętą BVision PPC z monitorem VGA Sony E220 więc prosiłbym wszystko pod ten zestaw co i jak mam zrobić
Wiem tylko że mam zainstalować Glow Icons ale gdzie je pobrać?
Dzięki z góry za pomoc za pomoc.
Marcin

[#2] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@martinflash, post #1

Do robienia zrzutów z ekranu są fajne programiki np SGrab ( jest na minecie )w wersji na PPC :)
Jak juz zamontujesz grafe to poustawiaj sobei wszytkie prefsy od poczatku do konca to juz na pewno bedzie lepiej wygladal system niz teraz :D a żeby wygladal tak jak na fotkach opnizej to tzeba troszke czasu poswiecic ;)
Ustaw sobie najpierw screenmode odpowiednio do twoich potrzeb, możesz też w wb patern poustawiać rózne obrazki pod tła onien i ekranu WB jeśli chodzi o ikonki to jest mase w necie wystarczy sciagnąc i wgrać, acha w gornym mwnu pierwsza opcja nei pamietam jak to sie zwalo dokladnie przez 3 lata można zapomnieć ;) widows costam wyłazca to okno WB, jeśli chcesz to moge podeslac Ci moje prefsy os3.9 mozesz sobei przejzec moze Ci troche pomoga :)

[#3] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@martinflash, post #1

Z tego co widzę to ikonki masz 4 kolorowe, a nie 2 (czyli i tak full wypas )

Też miałem ten sam problem. Jak się odpaliło OS 3.9 z płyty CD, to ikonki były ok. Jak z dysku, to były takie jak u ciebie. Wynikało to ze złego sposobu instalacji 3.9. Niby wszystko było zainstalowane, ale ikonki nie działały. Dopiero kolejna instalacja OSa to naprawiła. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba trzeba zrobić dyskietkę startową i dopiero z niej uruchomić Amigę i dokonać instalki.

[#4] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@MikeN, post #3

Najprawdopodobniej nie podmienila sie icon.library na wersje z OS 3.9....
Sprobuj zainstalowac OSa 3.9 jeszcze raz...
[#5] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@MikeN, post #3

Z tego co ja pamietam , to po instalacji 3.1 nalezalo ustawic 256 kolorow i dopiero wtedy instalowac 3.9 - wtedy instalowaly sie kolorowe ikonki . Mozna je tez przekopiowac recznie , jak ktos lubi sie pobawic - pamietam , ze ja swojego WB wygladzalem ponad dwa tygodnie . Dobieranie podkladow , ikonek , przyciskow , animacji do requesterkow to sama frajda :)

[#6] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Darek S., post #5

Nieprawda. Ikonki z AmigaOS3.9 już są kolorowe i nie trzeba jeszcze raz ich kopiować. Ja podejrzewam zły icon.library (powinna być wersja 45.1) i workbench.library (V45.127). Przyczyną złej instalacji może być piracka wersja instalatora AmigaOS3.9.
[#7] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@martinflash, post #1

Wysle ci cos kolo wtorku goly WB, ale z nakladkami wizualnymi i WOSem wraz z emulacja PUPa.
[#8] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Andrzej Drozd, post #7

no wlasnie ja nie wiem jak zrobic ta emulacje PUPa, jesli nie sprawilo by ci wyslanie i do mnie tego wb...
pozdr.

[#9] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Andrzej Drozd, post #7

Będę czekał na maila.
Dzięki.

[#10] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Mat, post #8

no wlasnie ja nie wiem jak zrobic ta emulacje PUPa, jesli nie sprawilo by ci wyslanie i do mnie tego wb...

Trzeba zaptaszkowac w WOSPrefs (Aminet lub WB3.9) opcje NoPatch (mozna tez wylaczyc okno HIDEWARNING). Dodatkowo trzeba wyrzucic z pamieci ppc.library za pomoca np. BlizKicka i wrzucic ta biblioteke do Libs: z LibEmu (Aminet).
OK, wysle sys.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.05 17:50
[#11] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Andrzej Drozd, post #10

Przeszukałem PPA i podepnę się do tematu. Mam problem z moim WB. Do tej pory używałem wielobarwnego trybu wyświetlania. Wiadomo, zżerało trochę więcej pamięci ale nie przeszkadzało mi to. Tymczasem ostatnio coś się przestawiło i nie mogę uzyskać więcej niż 16 kolorów na suwaku w preferencjach ekranu. Za to w ustawieniach palety mamy do wyboru tryb czterokolorowy i wielobarwny. Gdy zmieniam na tryb wielobarwny (jak miałem do tej pory) to nie zatwierdza wyboru, zamyka się okno a gdy wchodzę ponownie mam znów 4 kolory.

Suwak kolorów kończy się jak na obrazie znalezionym na PPA:

O obrazie takim jak poniżej mogę zapomnieć (a jakoś u licha wcześniej działało):

Mój konfig nie zmienił się: 2MB CHIP, 8MB Fast, AGA, HDD. Przy uruchamianiu Amigi dwa klawisze myszy i wejście opcje bootowania - tam bez zmian, nie używam opcji wymuszania emulacji starszych trybów ECS, OCS. Rozdzielczości są też takie jak miałem.
[#12] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Romlen, post #11

Hmm, Setpatch na pewno jest odpalony? W jakiej wersji jest?
[#13] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@_arti, post #12

W startupie siedzi, wersja 39.6, z shella odpalona z palca krzyczy że działa.

Przy okazji zauważyłem, że FileMaster na starcie wywala błąd (czego nie robił): reset vectors changed... wtf!?

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2014 19:08:43 przez Romlen
[#14] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Romlen, post #13

No dobra, to:
- jaką masz Amigę?
- jaki Kickstart?
- Kick oryginalny czy flashowany?
[#15] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@_arti, post #14

CD32 z ProModule, Kick oryginalny 40.60, Workbench 39.29, elsat.device 40.19...

Ale chyba już doszedłem dzięki Twojej pomocy co było! (odpowiadając na zapytanie równocześnie walczyłem na drugim monitorze z Ami) OK

Nakierowałeś mnie na setpatch'a. Sprawdziłem wersję. Niby działa. Odpaliłem WirusZ i eureka! W pliku znalazł wirusa BGS9, zarówno w pliku jak i w RAM. Niestety nie umiał pliku wyleczyć. Usunięto. Z Aminetu pobrałem nowy, świeższy 43.6. Wrzucony w C. I śmiga! Jak się kiedyś spotkamy - stawiam piwo.

Teraz muszę przeskanować dyskietki, bo z którejś to świństwo przylazło. Kto by pomyślał, że atak wirusa na Amidze objawia się zmniejszoną ilością kolorów, zaatakowanym setpatchem...
[#16] Re: Pomóżcie mi zrobić ładny Workbench

@Romlen, post #15

OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem