[#1] czy do A 1200 podpina sie ....
bez zbednych problemow monitor VGA od peceta ???
czy wymaga to specjalnych zabiegow w postaci jakis przejsciowek, modulatorow i innego zelastwa ?
[#2] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@kosmita, post #1

Potrzebujesz specjalnej przelotki.
[#3] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@kosmita, post #1

potrzebny jes układ, który odwraca stany na liniach synchronizacji, prosty zresztą.
Bez tego układu niektóre (chyba nawet większość) monitory też będą działać, wtedy wystarczy zestaw: kable + wtyczka + gniazdo. Części do kupienia w każdym sklepie elektronicznym.
Inny problem, to fakt, że stare gry na amidze nie będą współpracwały z nowym monitorem. Powód jest prosty - gry wymuszają tryb PAL, który niestety różni się od VGA na tyle, że monitor go nie "chwyci", więc pozostaje jedynie zabawa pod systemem, albo nowsze gry, których twórcy przewidzieli istnienie innych monitorów :]
No i oczywiście trzeba zmienić w prefsach tryb video na VGA.

Inne wyjście to "scandoubler" - takie urządzenie, które dokonuje konwersji sygnału PAL na VGA, wtedy można i w stare gierki na monitorze VGA pograć, tylko drogie to trochu. Można też zastosować "konwertery PAL->VGA" nie produkowane specjalnie dla amigi da się to kupić, chociaż ciężko i też drogo.

Przeszukać forum, już było.
[#4] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@shg, post #3

potrzebny jes układ, który odwraca stany na liniach synchronizacji, prosty zresztą.

To układ buforujący, nie odwracający.

[#5] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@MinisterQ, post #4

Właśnie nabyłem w efunzine przelotkę RGB-SVGA C= i ona jest rozwiązaniem problemu o nazwie "Interlace". Wystarczy ją podłączyć do rgb i do przejściówki wtyknąć kabel monitora svga. Przedtem należy (w trybie pal/ntsc) DEVS:monitors wrzucić plik VGAonly i MULTISCAN z STORAGE:. Potem należy ustawić w screenmode MULTISCAN:productivity (640x480) zapisać ustawienia i wyłązyć Amisię. teraz tylko podłączyć svga i... koniec z interlac'em!!! (cieszę się bo dziś jadę po monitor svga, który zamierzam podłączyć i zakończyć męki z przeplotem.)

[#6] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@Orson, post #5

oczywiście opisany sposób działa tylko wyłącznie w przypadku programów przyjaznych dla systemu operacyjnego, najlepiej z możliwością wyboru trybu ekranowego (jeśli nie ma możliwości wyboru, może pomóc promotor ekranu)
[#7] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@wali7, post #6

A co się znajduje wewnątrz takiej przejściówki? Są tam jakieś scalaki (bufory?) czy to tylko połączenie kabelkami styków złącza RGB-23 i złącza VGA-15?

Ostatnia modyfikacja: 29.07.05 15:18
[#8] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@AlaN, post #7

Czasami jest scalak, a czasami tylko bezposrednie polaczenie RGB->VGA.
Mam zrobioną tą drugą wersje i dziala mi z kazdym monitorem VGA jaki podlaczalem do Amigi
[#9] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@AlaN, post #7

na Aminecie w hard/hack są przynajmniej dwa schematy takiej przelotki - jedną z nich zrobiłem i działa, któryś z moich monitorów (bynajmniej nie najstarszy) nie chciał działać bez tego bufora...
[#10] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@wali7, post #9

A czym objawiało sie to "niedziałanie"?? A co się stanie ciekawego jeśli mam podłaczony do Amigi tylko monitor VGA i nagle wywali się jakiś obraz w PAL-u?? Czy jest gdzies jakas lista jakie gry da sie wypromować ?? (chyba na PPA był taki temat) No i jak się promuje?? :D Ja ustawiłem w Early Setup wyświetlanie na NTSC, zresztą w Screen Mode wybrałem rozdzielczość NTSC 640x400 i próbowałem zmusić Breathless do działania...Ujrzalem czarny ekran... :D

[#11] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@malin666, post #10

nic się nie powinno dziać - po prostu czarny ekran. oczywiście w tym miejscu wszyscy ostrzegają o możliwości uszkodzenia sprzętu, robię to też ja :) ale współczesne monitory mają układy zabezpieczające przed niewłaściwym sygnałem i po prostu się wyłączają.
co do listy promowalnych gier, to szukaj na Googlu, w MA pewnie było, może w PPA też...
z moich doświadczeń - Civilization for AGA działa pięknie w trybach VGA (ale np. na karcie graf. pod CGX pojawiają się już przekłamania obrazu), któryś z amigowskich Doomów, Foundation też - mają możliwość wyboru trybu. Innych gier nie pamiętam/nie znam ;)
[#12] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@wali7, post #9

a mozesz dac linka ?

pozdr.
[#13] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@kosmita, post #12

[#14] Re: czy do A 1200 podpina sie ....

@Prince, post #13

no i co w tym smiesznego ???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem