[#1] jaki router?
Witam wszystkich.
Mam taki problem - dostaję neta drogą radiową poprzez WAP'a oczywiście do Ami. Chciałbym jednak mieć podłaczonego również do neta pieca (żony).
Próbowałem routingu programowego jednak Ami trochę muliło (gdy rozdzielała neta), a rozwiązanie żeby piec chodził cały czas gdy robię coś na ami też jest do bani z ekonomicznego punktu widzenia.
Dodatkowo byłbym zainteresowany takim połączeniem kompów by przesyłać pliki (nagrywara w ami) lub pograć w Qwaka na 2 kompach.

I teraz konkretne pytanie - z tego co wiem najlepszy byłby router sprzętowy i tak chciałbym się dowiedzieć jaki polecacie?
aha fajnie by było gdyby był konfigurowalny poprzez WWW (nasze IB) no i cena tak w granicach 400 zeta (oczywiście im więcej bajerów tym lepiej)
Dzięki za odpowiedzi.

[#2] Re: jaki router?

@11MASTEr, post #1

Linksys WRT54G Pracuje w standardach 802.11b/g Nowy nie kosztuje 400zł.
[#3] Re: jaki router?

@rjack, post #2

1) Masz/używasz/widziałeś/używałeś? z Ami oczywiście!

2) nie jestem zbyt obcykany w temacie, ale nie zaznaczyłem jeszcze jednej rzeczy - chciałbym tego routera podpiąć za WAP'em;
chciłbym bardziej żeb pracował jako router a nie AP - bo tego mam.

3) 4-portowym przełącznikiem FastEthernet - czy w tych 4 portach jest wejście czy to już tylko wyścia?

4) może by mi cos takiego wystarczyło?
Linksys BEFSR41 v.3
Router szerokopasmowy, 4 porty LAN FastEthernet (RJ-45, 10/100), 1 port WAN (RJ-45, 10Mbps), Firewall, NAT (do 253 użytkowników), serwer/klient DHCP, filtering, forwarding, logging, strefa zdemilitaryzowana (DMZ), IPSec, PPPoE, zarządzalny przez WWW.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.05 21:10

Ostatnia modyfikacja: 31.07.05 21:25
[#4] Re: jaki router?

@11MASTEr, post #3

1) Z Ami nie używałem Linksysa z Ami. Używam obecnie Dlink900+. Używałem Dlink 700 i OSBridge przez www na Ami rzecz jasna. Przypuszczam, ze powinien Linksys działać, ale masz rację że sprawdzić trzeba.

2) Ja bym tak nie kombinowal. Jedno urzadonko router+ap+switch wystarczyłoby mi.

3) Moim zdaniem tak jak w switchu. Komunikacja w obydwie strony oczywiście. Chyba ze chodzi Ci o coś innego.
[#5] Re: jaki router?

@11MASTEr, post #3

4) Myślę, ze jak na dwa kompy to aż nadto :)
[#6] Re: jaki router?

@11MASTEr, post #1

Ja mam Linksys BEFW11S4 (czyli wireless-b, do 11 Mbps bezprzewodowo), w mojej 4000T, OS3.9 z Genesis - wszystko śmiga bez problemu (tzn. śmigało, bo coś mi ostatnio chyba sprzęt zaczyna nawalać :( ). Amiga podłączona oczywiście kabelkiem.
[#7] Re: jaki router?

@rjack, post #4

1) dlink dziala ok tak? a co sądzisz o wyrobach Planet?

2) ja nie kombinuje tylko sprzęt taki jaki mam ma zostać (od ISP), a ja chce dodatkowo wpakować routerka by rozdzielić łatwo i przyjemnie (szkda że jeszcze nie tanio:( ) netka na 2 kompy :)

3) imho np swich 5 portowy to tak jaby miał 4 porty bo ten jeden uzywa się jako wejście - dlatego pytałem o tego ruterka; bo jak ma 4 -1 (wejście) to tylko 3 kompy można podłaczyć :), a kto wie co sie kiedyś stanie :)

4)czyli myślisz że ten: Linksys BEFSR41 v.3 tak?

5) a co powiesz na to (nawiązując do 1 pytania)
http://www.planet.a.pl/trade/productview/615/108/
nowka za 175 zeta?! chyba dobry wybór?

[#8] Re: jaki router?

@PL, post #6

Najtanszy D-Link za 140 zeta dalby rade. Skoro obslubuje 20 osobowa siec to dla twoich 2 kompikow to az nad to. Nie pamietam modelu, ale jak dasz znaka na stingray@o2.pl to podam dokladne namiary na ten router (a moze nawet i po cenie hurtowej da sie go zalatwic;)

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem