[#1] Amiga w USA
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Niedługo lecę do USA i zastanawiam się czy po zmianie wtyczki mój zasilacz od Amigi 600 zadziała, czy też nie. Powodem tych rozterek jest to, że amerykanie mają napięcie 110/120V, a na zasilaczu widnieje tylko nasz standard. Jak wygląda sprawa obrazu. Czy ami potrafi wyświetlać NTSC? Wiem, że prościej byłoby kupić tam amigę np. na ebayu, ale ten sentyment do posiadanego sprzętu. Z góry dzięki za pomoc.
[#2] Re: Amiga w USA

@RedCat, post #1

Ami potrafi wyświetlać obraz w NTSC tylko że na dzieńdobry twoja Amiga przywita Cię w PALu i dopiero po załadowaniu systemu można to zmienić i zapisać w preferencjach. Ja podkręciłem TV tak że wyświetlał mi oba systemy tzn. 50 i 60Hz. A co do zasilania to może być problem.
[#3] Re: Amiga w USA

@RedCat, post #1

Niedługo lecę do USA i zastanawiam się czy po zmianie wtyczki mój zasilacz od Amigi 600 zadziała, czy też nie.

Jeśli to tzw. "ciężki" zasilacz - to na 100% nie dostarczy prawidłowych napięć dla amigi przy 110V sieci zasilającej, ale nic mu się nie stanie po podłączeniu do 110V, amidze też nie. Po prostu nie zadziała.
A jeśl to tzw. "lekki" - to MOŻE zadziałać, ale niekoniecznie - może równiez go trafić szlag, a w skrajnym przypadku razem z nim amigę. Na zasilaczu musi być wyraźnie napisane, że jest dostosowany do obu standardów sieci zasilającej.

Jak wygląda sprawa obrazu. Czy ami potrafi wyświetlać NTSC?

Nie pamiętam czy A600, ale A1200, po naciśnięciu dwóch klawiszy myszy, i wejściu do boot-menu można było przełączyć w tryb ntsc po naciśnięciu dowolnego klawisza.

prościej byłoby kupić tam amigę np. na ebayu

Prościej kupić zasilacz do amigi na 110V, albo adapter (konwenter) zasilania 110-220V.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.05 16:02
[#4] Re: Amiga w USA

@RedCat, post #1

Najlepiej kup zasilacz 110V na ebay'u, albo taki specjalny transformator-przejściówkę pod który podłączysz wszystko to co zabierzesz z europy. Jeśli chcesz aby Amiga odpalała się zawsze w NTSC a nie defaultowo w PALu to trzeba znalezc na plycie glownej zworke i przelutowac. A4000 jest zwykła zworka a w A500 lutowałem na płycie, w A600 będziesz musiał poszukać.
[#5] Re: Amiga w USA

@RedCat, post #1

Dzięki za pomoc. O istnieniu takich konwerterów napięć nawet nie wiedziałem. Mam nadzieję, że uda mi się uruchomić sprzęt za oceanem w NTSC. W BootMenu nie ma takiej opcji, natomiast na płycie głównej poszukam innym razem. Jakby ktoś mógł mi jeszcze powiedzieć jak zareaguje amerykański telewizor gdy podłączę do niego urządzenie PAL. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
[#6] Re: Amiga w USA

@RedCat, post #5

Nie wiem jak Telewizor w NTSC poradzi sobie z PALem. Ale opowiastki że Teleziory PAL mają problemy z wyswetlaniem NTSC to bajki. Jak już to dotyczy jakis starych Elemisów. Moj TV spokojnie radzi sobie z NTSC i rozdziałką 640x400 zresztą PSX-owy sygnał NTSC też mu nie przeszkadza. Skoro PAL Tv znosi NTSC to chyba w drugą stronę bedzie podobnie

[#7] Re: Amiga w USA

@DiloN, post #4

Nawet jesli taka zworka istanieje w A600 to jej zmiana nic nie da.
Obraz dalej bedzie generowany w PAL'u tyle tylko ze z 60-cio Hz oswierzaniem pionowym.
Moze amerykanskie telewizory moga pracowac w trybie PAL? To by bylo najlepsze rozwiazanie.
Jesli jedak nie to musialbys sie rownierz postarac o modulator NTSC i wpiac go do gniazda RGB w Amidze.
[#8] Re: Amiga w USA

@malin666, post #6

Niekoniecznie.

[#9] Re: Amiga w USA

@Phibrizzo, post #7

> Moze amerykanskie telewizory moga pracowac w trybie PAL? To by
> bylo najlepsze rozwiazanie.

Zalezy jaki telewizor bedziesz tam mial. A jezeli bedziesz sie przymierzal dopiero do zakupu, to sa telewizory multisystemowe PAL i NTSC. Tylko sa troche drozsze od zwyklych NTSC oczywiscie. Jezeli bedziesz w NY to na 100% mozesz kupic taki telewizor w Wizard Electroland na Manhattan Ave. Niedaleko stacji metra lini G. Konwertery tez tam spokojnie mozesz kupic. Wiem bo pracowalem tam :)

Ostatnia modyfikacja: 02.08.05 21:29
[#10] Re: Amiga w USA

@malin666, post #6

> Skoro PAL Tv znosi
> NTSC to chyba w drugą stronę bedzie podobnie

Wlasnie przy podlaczeniu na odwrot, na telewizorze NTSC zobaczysz tylko zamiec sniezna.

[#11] Re: Amiga w USA

@malin666, post #6

Niestety, przywykliśmy do tego że PAL to 50Hz, a NTSC to 60Hz, ale jest to tylko uproszczenie. PAL i NTSC to dwa różne systemy telewizji kolorowej, różniące się nie tylko ilością linii na ekranie i częstotliwością odświeżania, ale także sposobem kodowania składowych koloru w przesyłanym obrazie. Odbiornik telewizyjny niekoniecznie musi być dostosowany do obu standardów.

A to że Amigę można łatwo przełączyć z PAL w NTSC i odwrotnie nie całkiem jest prawdą. Amiga zmieni częstotliwości odchylania i ilość linii obrazu, ale modulator wygeneruje sygnał odpowiedni dla PALu - taką dziwną mieszankę, główne parametry obrazu właściwe dla NTSC, a składowe koloru zakodowane tak jak w PAL.

[#12] Re: Amiga w USA

@Phibrizzo, post #7

A to Ci news - ciekawe bo mój telewizor wyraźnie wypisuje na OSD co innego ... Taka zworka jednak coś daje - nie pisali by przecież dla jaj PAL/NTSC na płycie głównej

[#13] Re: Amiga w USA

@DiloN, post #12

Prawdopodobnie telewizor rozpoznaje sposob kodowania wlanie po czestotliwosci odchylania pionowego.
ArtPo wyjasnil to dokladnie w poscie 11.
[#14] Re: Amiga w USA

@ArtPo, post #11

Ale co ciekawe - system PAL to w sumie niewielka modyfikacja systemu NTSC. :)

Heh, przypomniało mi się "wytłumaczenie" skrótu NTSC, które zasłyszałem za czasów szkolnych - Never The Same Color. ;) Powiązane jest to z tym, że NTSC ma tendencje do fałszowania kolorów, w zależności od jakości sygnału (w uproszczeniu). Między innymi dlatego powstał system PAL.

[#15] Re: Amiga w USA

@ArtPo, post #11

ArtPo z Twojego wywodu wynika że obraz będzie tylko w najgorszym wypadku w odcieniach szarości. RedCat daj znać jak już będziesz za wielką wodą jak to z tym jest.

[#16] Re: Amiga w USA

@Sylwester, post #15

to wcale nie jest takie pewne, będąc ostatnio w Kanadzie, chciałem pokazać znajomym zrobione cyfrówką zdjęcia z wycieczki - podpiąłem aparat cyfrowy do ich TV, NTSC oczywiście - aparat ustawiony był na europejski PAL - na ekranie pojawiła się sieczka, po przestawieniu w menu aparatu na NTSC obraz pojawił się, miał niestety b. słabe kolory... po powrocie do Polski podpiąłem go do mojego, Palowskiego TV - w trybie PAL obraz, a zwłaszcza kolory były nieporównanie lepsze...
jesteście pewni że przestawienie w Amidze trybu z PAL na NTSC zmieni tylko częstość odchylania pionowego? chyba że produkowali chipset (chyba Denise za to odpowiadała) w wersji NTSC osobno. pozatym w A500 (więc może w A600 też) jest na płycie switch PAL/NTSC.
[#17] Re: Amiga w USA

@Sylwester, post #15

Nie ma problemu. Dam znać, ale najwcześniej na przełomie września i października. Wtedy też tam lecę i mam nadzieję, że dostęp do netu będę miał.
[#18] Re: Amiga w USA

@RedCat, post #17

Tam nawet lodówki mają dostęp do netu a dolary leżą na ulicy.
... A co się będę schylał, od jutra zacznę pracować.

[#19] Re: Amiga w USA

@wali7, post #16

w moim tv po przelaczeniu ami na ntsc i tv na ntsc (ma kilka rodzajow pal secam i ntsc :) kolory sa normalnie
[#20] Re: Amiga w USA

@Valwit, post #19

Jak to sie mozna zakrecic czytajac posty jesli podepniesz sygnal rgb to troche zrobi ci sie obraz za szeroki niektore tv maja ustawianie ramki korba to sie da ustawic pamietaj ze w ntsc masz jeszcze do ustawiania kolorow zmienna tint i nasycenie . Jasli zas po av zapodasz sygnal to raczej czarno to widze jesli tv bedzie przystoasowany do ntsc tylko.
[#21] Re: Amiga w USA

@Valwit, post #19

możliwe - to był TV tylko NTSC, te europejskie często potrafią łapać NTSC - kanadyjskie widać rzadziej...
po drugie mój aparat może generować sygnał NTSC kiepskiej jakości...
po trzecie, może rzeczywiście urządzenia PAL/NTSC gorzej radzą sobie z kolorami z NTSC? nie wiem... to pierwszy przypadek w moim przypadku ;)
[#22] Re: Amiga w USA

@Dziadziomiecio, post #20

Z Amigą 1200 można się troszkę pobawić. Wlutować zworkę NTSC (R203 o wartości 0 Om) i doprowadzić do CXA1145 (enkoder PAL/NTSC) podnośną chrominancji 3.58 MHz - służy do tego układ rezystorków R245 i R246. Z Amigą 600 jest podobnie. Uzyska się wtedy prawdziwy NTSC na wyjściu Video i modulatora - ale żegnaj PAL no i zgłaszać się taka Amiga będzie w rozdziałce 640x200, poza tym lutowanie elementów SMD do prostych nie należy.

[#23] Re: Amiga w USA

@wali7, post #21

w moim sony ntsc tez jest "prawdziwe" :) po zmianie aparat sie wylacza a potem nawet na lcd jest mniej poziomych lini. sygnal jest normalnym ntsc potem
[#24] Re: Amiga w USA

@Valwit, post #23

zapomnialem dopisac: generalnie przy ami problemem bedzie tylko zasilacz, w razie czego pozostaje przerobka jakiegos pecetowego.
[#25] Re: Amiga w USA

@wali7, post #21

Podłącz PSX bez takiej specjalnej przejściówki do TV i zapodaj jakąs gre w NTSC....U mnie kaszanią sie kolory (czerwony=rozowy, niebieski = zielony) a u kumpla na jakimś syfnym telewizorku 14 cali wszystkie kolory są Ok. Aha jeśli Amiga daje rozdziałke 640x200 (NTSC) albo PSX to w OSD telewiozra pisze - NTSC System 60 hz.

[#26] Re: Amiga w USA

@Sylwester, post #18

Witam ponownie i przepraszam wszystkich za podnoszenie wątku. Sylwester niestety nie zapodał maila i nie mam jak mu dać na priva. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Niestety po dokładnym obejrzeniu nie znalazłem na płycie głównej nic co przełącza PAL/NTSC. Ale teraz i tak nie jest to już istotne.

Do Sylwestra:
Niestety nie poinformuję Cię jak nasze Ami działają w Stanach, gdyż doszedłem do wniosku, że jest za dużo niewiadomych i nie będę jej tam wlókł. Na miejscu kupię sobie A1200. Pozdrawiam.
[#27] Re: Amiga w USA

@RedCat, post #26

Sylwester niestety nie zapodał maila i nie mam jak mu dać na priva.

Już to poprawiłem. Z całego tego wątku wynika że można zmusić Amigę do wyświetlania w NTSC w sposób programowy sterownikami monitora lub sprzętowy jak to podał ArtPo w komentarzu 22.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem