[#1] Amiga 4000 problem z dźwiękiem
Mam problem z dźwiękiem w Amigz 4000 desktop.
coś charczy i to nie są głośniki bo sprawdzałem na kilku i to samo.
Jak naprzykład gram w Lotusa II to jest tylko część dźwięku, czyli muzyka w tle i praca silnika naomiast brakuje dzwięku jak auta się o siebie obijają i jak wpada w poślizg. Co jest nie tak? czy da się to naprawić?
W innych grach to samo się dzieje. I jak odpalam ją zimną to troche trzeszcy w głośnikach ale potem jest OK.

HELP!?

[#2] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #1

??? a nie jest to wina wzmacniacza/głośniczków ??? Napisz cosik więcej
[#3] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@DiloN, post #2

Nie jest to wina ani głośniczków ani ich wzmacniacza ponieważ podłączyłem też Amige do wieży i puściłem dzwięk przez wieże i dalej to samo. A "blaszaka" mam podpiętego przez wieże i jest dźwięk OK. Coś musi być w Ami nie tak w środku. Da się to naprawić?

[#4] Re: Amiga 4000 problem z dźwiękiem

@martinflash, post #3

Jezeli tak sie dzieje tylko gdy Ami jest zimna, to zapewne sa to tzw. zimne luty. Trzeba przyjrzec sië plycie glownej i zobaczyc czy ktores zlacze dzwieku nie jest odklejone (czy cyna sie nie odkleila) od plyty. Naprawa to poprawne przylutowanie danej czesci.
Jesli to nie to, to nie wiem co moze byc przyczyna.
Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #3

Podłącz CDROM (wyjście analogowe) do płyty głównej A4000. Są tam do tego specjalne zworki. Jeśli muzyka z cedeka takrze będzie charczeć, to oznacza przerwę na połączeniu chinch. Jeśli muzyka z cedeka będzie idealna, to szukaj jakiś zimny lut przed zworkowym podłączeniek cdeka. To jest jakać niezpotykama usterka w A4000, dlatego ja stawiam na zużyte lub obluzowane gniazda chinch.
[#6] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@kmilota, post #5

Jest jeszcze jedna mozliwosc ze wieza slabo obciaza port amigi mialem cos takiego z Aiwa wystarczylo wstawic rezystory 10k do masy
[#7] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Dziadziomiecio, post #6

Witam ja wami miałem podobny problem a okazało się ze brakuje zasilania (-12V) lub (-5V) niepamiętam dokładnie jakie to było ale na pewno ujemne sprawdź zasilacz czy ten aby na pewno podaje te (-12V) na płyte główną.
Pozdrawiam

[#8] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #1

Piszesz, że wzmacniacz i głośniki są OK, a co z kablem? Jesteś pewien, że kabel audio jest sprawny?

[#9] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@PopoCop, post #8

podłączałem także przez inny kabel do wieży oraz przez inny do monitora 1084, który ma to w kablu, więc próbopwałem trzech kabli.

[#10] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@krzysiekk, post #7

ja mam tak podłączone oryginalnie na płycie (zdjęcie poniżej) i wtyczka nie była ruszana. Wyciągnołem ją i wszystko jest OK , nic nie poprzypalane ani nie zaśniedziałe.

[#11] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #1

A może te piny trzeba zmostkować (poniżej na zdjęciu w czerwonym zaznaczeniu)?
Jak jest u Was?
Wszystko jest czyściutkie i brak zimnych lutów.
Ruszałem podczas odpalonego Lotusa 2 i nie ma zmiany dźwięku jak ruszam chinchami żeby sprawdzić luty.
Jutro zamieszczę klip video do ściągnięcia i przesłuchacie sobie dźwiek może to coś pomoże...?

[#12] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #11

Uruchom coś w rodzaju ProTrackera i sprawdź włączając i wyłączając poszczególne kanały czy któryś z nich nie szwankuje. Jeżeli tylko jeden byłby niesprawny, świadczyłoby to o usterce przetwornika DA. Jeżeli np. byłyby to dwa kanały (1 i 3 lub 2 i 4) możliwe, że padł któryś ze wzmacniaczy operacyjnych. Są to chyba zwykłe 741, żadne cudo.

Kiedyś również miałem charczący dżwięk w A1200. Przyczyną był brak odpowiednio podpiętej masy z zasilacza.

[#13] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #11

Nic tam nie zwieraj - jeśli możesz to podłącz kabelkiem wyjście audio CD-ROMu z tymi goldpinami. Kabelek wygląda tak:
pin1 - kanał lewy
pin2 - masa
pin3 - kanał prawy
pozniej pusc płytę audio i słuchaj czy jest ok czy nie i daj znać co i jak.
[#14] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #11

A możesz wyjąć płytę główną i zobaczyć jaki jest stan pod spodem? Czy nie ma tam jakiejś pleśni/zimnych lutów/brudu ?? >

[#15] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@DiloN, post #13

Czyli mam podłaczyć CD rom do tych 3 pinów co zaznaczyłem na zdjęciu?
Czy dobrze rozumiem?

[#16] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #11

Tu właśnie masz podłączyć audio z CDROMu (tak jak pisałem wcześniej).
[#17] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@martinflash, post #15

Tak. Szkoda że jak ktos kupuje A4000, to zapomina zapytać gdzie są od niej książki :(
[#18] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Prince, post #12

witam tam raczej sa tl072 i na pewno nie da sie wstawic 741 to zupelnie inna bajka l lnna jakosc
[#19] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Dziadziomiecio, post #18

Acha, nie zaprzeczam. Bardziej mi chodziło w miarę łatwą wymianę takiego scalaczka. Oczywiście główną przeszkodą jest SMD.

[#20] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@kmilota, post #16

To bardzo praktyczne, że A4000 ma już wbudowany mixer audio dla Pauli i sygnału z zewnątrz (niekoniecznie musi to byc CD-ROM). Jest to moja zmora w A1200. Miałem już dwie konstrukcje takich mixerków u siebie i żaden mnie nie zadowalał.
Chyba do zasilania będę musiał zrobić osobny zasilacz. A jak Wy sobie z tym poradziliście? Ja w tej chwili CD-audio mam nie podłączone.

[#21] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Prince, post #20

Ja mam PC i nigdy nie miałem podłaczone audio pod karte dzwiękową :D Nie wiem jakim cudem ale niektóre playerki odtwarzają pliki Audio ze "sidików" pomimo tego że nie mam podłączonego wyjscia audio cd na SoundBlastera....Magia

[#22] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@malin666, post #21

eee tam, od razu magia... po prostu czytają taki plik raw i go odtwarzają poprzez przetworniki karty dzwiękowej.
[#23] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@wali7, post #22

To tylko potrafi stary Windows Media Player z Win98. Nowsze wersje ani Winamp ani inne ustrojstwa juz nie mogą sobie z tym poradzic i w głośnikach słychać błogą ciszę...(Zakłucaną przez szum grzybowych wiatraków)

[#24] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@malin666, post #23

To tylko zdolność czytnika do Digital Audio Extraction czyli przesyłanie dźwięku przez taśmę sygnałową, kiedyś nie wszystkie czytniki to potrafiły np. Mitsumi x4. Więcej o DAE na Amidze. Co do Win to widocznie nie zaznaczyłeś gdzieśtam "Cyfrowe cośtam dla CDROM".

[#25] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Sylwester, post #24

Witam.

Tez od wczoraj jestem posiadaczem A4k/040@33 + 8MB Fastramu. Ja mam z kolei inny problem. To co piszesz to cuda dziwy. Pamietam ze kiedys mialem takie atrakcje w A1200. Fachman obejzal i powiedzial ze nie ma co sie z tym bawic tylko wywalic na smietnik. Jezeli u ciebie siadl ktorys z customowych scalakow (mam na mysli trojce Alice, Lisa, Paula:) no to raczej mozesz sie pozegnac z kompem. Swoja droga Amiga mo jedna ceche wspolna z C64 i jego osprzetem. Jak przez kilka miesiecy nie uzywam stacji od C64 to potem nie moge nic zaladowac z dyskow. Pomaga rozlozenie stacji na czynniki pierwsze i zlozenie jej do kupy. I jak babcie w czapcie nie mam pojecia czemu tak sie dzieje. Moja A1200 tez miala takie problemy rozwojowe, no. dysk nie bardzo sie chcial krecic, stacja nie dzialala. Jednak jak wyciagnalem plyte i napedy a potem zlozylem to do kupy to wszystko dzialalo :) Pamietam jakies 2 czy 3 lata temu dostalem C64 po ogledzinacho okazalo sie ze nie ma obrazu. Ktos mi doradzil zeby pod lupa obejrzec board i okazalo sie ze jakies sciezki byly przerwane. Po podlutowaniu wszystko bylo okej. Z tym ze grubosc sciezki w c64 i Ami to tak jakby na szynie kolejowej sznurek od bielizny polozyc. Ja bym najpierw baardzo dokladnie obejzal plyte bo moze sie okazac ze to jakas glupota.

Sorki za offtopic, ale moze komus moje traumatyczne przezycia podsuna jakis pomysl.

Pozdrawiam.
[#26] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Red_Bullet, post #25

Jest jeszcze prosty teścik. Posłączyć do A4000 dowolny modem pod seriala. Jeśli nie będzie działać, to na 100% brak -12V i to wiąże się z brakiem dźwięku. Sprawdz wtedy zasilacz od A4000.
[#27] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Red_Bullet, post #25

Wilgoć może masz w chalupie :)
[#28] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Sylwester, post #24

No ale czemu to odtwarza tylko jeden stary szitowaty Łindołsowy Player??

[#29] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@malin666, post #28

Zgaduje że w jakiś inny sposób dobiera się do cdromu niż reszta plajerów których używasz, wypróbuj program Foobar2000 - ma spartański wygląd ale dużo potrafi no i ripuje CDDA.

[#30] Re: Amiga 4000 problem z dźwiêkiem

@Red_Bullet, post #25

przesadzasz...
Miałem spaloną Paulę w A1200, zaniosłem do serwisu (porządny serwis niebojący się SMD - 8 lat temu!) i panowie wymienili Paulę na jakąś wylutowaną z innej nieboszczki amigi. Działało.
Po opisie uszkodzenia stawiałbym właśnie na uszkodzoną Paulę - u mnie na wszystkich kanałach "charczało". Możliwe też uszkodzenie toru audio za Paulą - trzeba wziąć wzmacniacz, wpiąć się w wyjście audio Pauli i sprawdzić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem