[#1] Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?
Szukam odpowiedzi na pytanie jak w tytule. Czy jest to możliwe? Jakies przejściówki, rozgałęziacze wejścia SCSI, itp ? Chaciałbym miec po prostu w A500+ i CDROM i HD (najlepiej oryginalne - dlatego pytam. Czekam na jakieś infosy i pozdrawiam wszystkich :).

[#2] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Azzorek, post #1

Moim zdaniem nie przeskoczysz tego. Oba urządzenia - jak sam widzisz - nie mają "przelotek" do podłączenia w szeregu kolejnego urządzenia (tak jak zewnętrzne napędy dyskietek). Równolegle do portu procesora tak bez problemów nie podłączysz dwóch urządzeń.
[#3] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Azzorek, post #1

Były interfejsy scsi do amigi cdtv. Nie wiem czy by pasował do A570. Przelotowe rozszerzenia pamięci widziałem (z Elsatu chyba), ale przelotowych kontrolerów HD nie pamiętam. Może też były?
[#4] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@rjack, post #3

Interfejs scsi był produkowany przez Toms i pasuje niestety tylko w złącze expansion w CDTV
[#5] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Fazior, post #4

Witam.

Nie wiem czy dobrze pamietam, ale w ktoryms Commodore&Amiga, chyba z 1994 toku, byl opisany rozgaleznik do portu Exp. w A500/500+. Wiem ze dalo sie tak podlaczyc A570 i AR MKIII. Skoro sie dalo to moze i HD tez pojedzie. Jak problem bardzo pilny to dajcie znac - poszukam tego artykulu.

Pozdrawiam
[#6] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Red_Bullet, post #5

W tym rozgalezniku wyprowadzenie na drugie uzadzenie
bylo pionowe. ARiplej mogl tak pracowac A570 na pewno nie.
Dla twardego dysku tez nie bylo by to najzdrowsze.
Mozesz zrobic do takiego rozgaleznika przedluzacz, nie gwaranruje
poprawnej pracy ale szansa jest.
Mozesz tez kupic pozadny kontroler HD i podlaczyc do niego
HD i CD. W przypadku kontrolerow SCSI GVP nie powinno
byc problemu.

Pozdrawiam
[#7] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@RadoslawF, post #6

Ale w przypadku kontrolera problem byl...z fastem :). Wymuszal uzywanie jakichs dziwnych kosci pamieci. Moge sie zorientowac jakie to byly kosci - jak simm nie ma sprawy jak wynalazki typu zip to problem juz jest.

Pozdrawiam
[#8] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Azzorek, post #1

Najprościej kupić jakiś kontroler SCSI, dokupić do niego HD i CD... np. A590, lub coś z GVP, najlepszy oczywiście A530 - z 68030 na dokładkę, ale chyba trudno dostępny, pozatym jak wszystko prod. GVP na ich Simmy.
Ale jest modele produkcji nie-GVP mają gniazdami RAM bardziej tradycyjne - Simm normalny, ZIP, czy choćby DIP.
[#9] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Red_Bullet, post #7

Niestety w przypadku GVP to beda ich kosci, dzis luzem
nie do kupienia.

Pozdrawiam
[#10] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@RadoslawF, post #9

Widziałem ostatnio ogłoszenie jakieś firmy, facet miał na składzie simmy GVP. Ale zwyczajnie się nie opłaca... zamiast ciułać po 8 MB GVPowskich simmów do np. 32 MB, lepiej za te same pieniądze kupić BlizzardaPPC i 32 MB w tanich Simmach PS2.
Errata do mojej poprzedniej wypowiedzi: na skutek przeróbki zdania, jak się okazało nie do końca udanej, powstał potworek liczby pojedynczo-mnogiej ;)
[#11] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Azzorek, post #1

Zrobiłem wczoraj coś tego typu. Do tej pory był do A500 podpięty A590 (ustawiony na SCSI) i ZIP100 zewnętrzny (przez gniazdo zewnętrzne z tyłu A590). Wczoraj podpiąłem przez ZIPa jeszcze CD ROM Teac 32x (oczywiście też SCSI; w obudowie SCSI). Wszystko chodzi jak złoto.
Pozdrawiam.
[#12] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Kitech, post #11

Hmmmm, czyli jest nadzieja :). Pozdrawiam :)

[#13] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@Azzorek, post #12

zrób dokładnie jak Kitech napisał - na dodatek masz w miarę nowy CD, wielosesyjny... (o ile ,mnie pamięć nie myli, to ten zamontowany w A570 nie czyta CD wielosesyjnych)... o prędkości już nie wspominając.
[#14] Re: Czy mozna używać na A500+ jednocześnie A570(CDROM) i A590(HD)?

@wali7, post #10

A jak podepniesz tego BlizardaPPC do A500 ?

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem