[#1] Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?
witam. mam amigę A600 i kupiłem ostatnio na Allegro twardziela. rozkręciłem amigę - i myślę gdzie to podłączyć (ten dysk). bardzo proszę kogoś o radę.

pozdrawiam
[#2] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@raytrio, post #1

Kiedyś miałem taki sam problem, więc chętnie pomogę:

1. Zobacz, czy razem z dyskiem przyszła do niego tasiemka, śrubki i ewentualnie sanki
2. przykręć dysk do sanek w twojej Ami
3. POłącz go tasiemką z płytą główną (tuż obok sanek znajdują się piny, przy jednym z nich jest cyferka 1-do przy niej mam być kabelek z tasiemki pomalowany na czerwono/pomarańczowo) ten czerwony kabelek jest kablem sygnałowym, połączenie go odwrotnie może spowodować spalenie Ami.
4. Sprawdź czy wszystko się trzyma
5. Załóz obudowę, i włącz Ami
6. Instaluj Wb, uładniaczewb i programy

[#3] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@Orson, post #2

Uładniacze WB na A600?? :D Możliwe że kolega kupił dysk 3.5 cala a wtedy bez przejściówki 2.5 na 3.5 raczej dużo nie zrobi ....

[#4] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@raytrio, post #1

Podłączasz dysk TU (zwróć uwagę na cyfrę '1' - z tej strony MUSI byc czerwona zyłą taśmy!) :

Jak kupiłeś dysk 3.5" to potrzebujesz jeszcze przejściówki 2.5">3.5". Co prawda nie wiem jak można i czy można 3.5" HD wsadzić do A600, ale może ktoś tego dokonał?

[#5] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@malin666, post #3

Uładniaczem wb na a600 może być np. MagicWB, ulepszaczem toolsdaemon (sam tak miałem ok. rok temu) A 3,5" dysk to niezabardzo sie zmieści się w środku a600. Trzeba by go umiejscowić na miejscu stacji dyskietek a tą na zewnątrz.

[#6] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@malin666, post #3

ech to nowe pokolenie amigowców ;), dla takiego poniżej 68030 to badziewie... ;) pobawiłbyś się A500 przez 3 lata (bo A3000 była wtedy zbyt droga), to byś docenił uładniacze WB na A600 :)
[#7] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@wali7, post #6

Ja sie bawiłem A600 przez 10lat!!

[#8] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@Orson, post #7

no pięknie! ja się przesiadłem na A1200 w okolicach 1994...
po wypróbowaniu wynalazków w rodzaju A4000, wylądowałem ostatecznie na Pegazie, co każdemu polecam... nie żałuję :)
[#9] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@wali7, post #8

Dla niewtajemniczonych: Pegasos nie jest konieczny aby podłączyć HD do A600

[#10] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@AlaN, post #4

dysk 3.5" nie zmiesci sie a 2.5" powinien miec grubosc 9mm

[#11] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@seb@, post #10

da się upchać dysk 3,5" ale jak pisałem wyżej trzeba wyjąć stację dyskietek i ją umieścić na zewnątrz. Jednak prościej kupić/mieć dysk 2,5" w przypadku a600 oraz a1200desktop

[#12] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@Orson, post #11

Prościej sprzedać/oddać A600 i kupić A1200. Nie trzeba magii aby upchnąć wewnątrz HD. A1200 ma oczywiście również inne zalety :)

[#13] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@Prince, post #9

w rzeczy samej, zresztą płytę od Pegaza trudno wcisnąć do desktopa od A600 - do tego celu (wciskania) polecam przelotkę 2.5->3.5 cala od laptopa - wyjdzie dużo taniej :)
[#14] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@wali7, post #6

Chodzi mi o to że nawet taki MagicWB zjada mi około 400 kb chipu. A 600 ma 1 Mb Chipu a na wolnych 600 kb raczej nie ruszy za wiele :D Do 020 za dużo nie mam tylko do małej ilości Ramu :P
A propos - miałem CDTV przez 2 lata (do dzis mam go w piwnicy :P) wiec wiem co to Amiga 500 :D

Ostatnia modyfikacja: 05.08.05 18:47
[#15] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@Prince, post #12

Ja próbowałem upchnąć HD 3,5 cala w A1200. Taśma od klawaitury okazała sie "za krótka" - nie wiem jak ludzie upychają FDD + HDD 3.5 w takiej obudowie :P

[#16] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@malin666, post #15

no dobra - mam dysk 2.5, ale żadnego kabelka nie było. gdzie mam w takim razie go kupić?

[#17] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@raytrio, post #16

Takie tasiemki trudno dostać.... Na efunzine chyba ich nie mają. Poluj na Allegro. Cena 15 zł za taką tasiemkę to jedna z najniższych (z tego co wiem)

[#18] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@raytrio, post #1

http://republika.pl/chewek/a600HDD.jpg

Jakoś dysk 3,5cala wszedł i ma sie dobrze, komputer działa super, miejsca aż za dużo bo 1GB. Zreszta nic by z tego nie było gdyby nie model dysku3,5 krótszego od innych i cieńszego.

[#19] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@chewek, post #18

Ale Ty jesteś... Obalasz takie piękne mity

[#20] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@raytrio, post #16

Tasiemki mają w efunzine!!! nawet te 2,5cala. Ja taką nabyłem w pewnym sklepie w Poznaniu-taka piwnica, w której jakiś facet opycha Amigi, Atari i inne:)

[#21] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@Prince, post #19

No to ja wsadze kij w mrowisko;) HDD da sie wcisnac i do A1200 (bez zadnego problemu 3,5") i do A600 (z Damianowym dalismy rade:). Zaznaczam ze byly to dyski 3,5" izolowalismy je zdaje sie papierem formatu A4 od reszty bebechow;) Co do dysku 2,5" stysnie tasma wypruta z jakiegokolwiek laptopa. W lapkach sa dyski 2,5 zoll czyli takie jak Commodore przewidzial do A600., ale 3,5" da sie zmiescic. Na wysokosc wchodzi bo A600 i A1200 maja identyczna obudowe (oczywiscie A1200 ma numpad a szescseta nie). Jedynym problemem jes podlaczenie w tekim przypadku CD-Romu. Ja mialem robiona do A1200 tasme ze srodkowym gniazdem obroconym o 180 stopni i zalozonym po drugiej strony tasmy, dzieki temu u tasma o dlugosci ok. 50cm (co ciekawe cieta z metra) wystarczala do podpiecia jeszcze cd a zewnatrz. Wracajac do tematu. Jak masz dyszel 2,5" wypruj tasme z jakiegokolwiek laptopa na 98% bedzie sie nadawala. Male sprostowanie na koniec. Ktos napisal ze czerwona zyla na tasmie to sygnal. Blad! W Amidze czerwona zyle nalezy przerwac (przeciac). To sygnal reset. Na mojej A1200 po resecie Ami nie widziala dysku. Przeciecie tej zyly rozwiazywalo problem. Dzieje sie tak ze Ami bardzo szybko sie bootuje i starsze dyski (nawet i WD 4,3GB) nie wyrabialy zeby sie rozkrecic do znamionowych obrotow. Wyeliminowanie sygnalu reset powodowalo ze dysko w momencie uderzenia "trzech kroli", czyli ctrl+ramiga+lamiga, nie przestawal sie krecic i szafa (raczej A1200) grala. Gdybys mial taki problem w A600 to antidotum juz znasz ;)

Pozdro.
[#22] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@AlaN, post #4

Witam.
Pewie ze mozna.
Zmontowalem tak trzy A600 - dwie w obudowach oryginalnych
a jedna w obudowie od A1200 z CD-ROM-em od laptopa.
Ostatnio chodzi mi po glowie nowy projekt:
Do oryginalnej A600 wmontowac CD-ROM-a i twardziela nie usuwajac flopa.
A tu link do A600 w obudowie od A1200 z klawiatura od A500,
z pamiecia rozszerzona do 2 MB twardym dyskiem 3,5" i CD-ROM-em.
Brakuje tylko panelu LCD i miksera audio, ktore w przyszlosci beda :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/amiga2_866.jpg
Pozdrawiam.

[#23] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@raytrio, post #16

W efunzinie mają na 100%. Te króciutkie. Sam kupowałem około miesiąc temu do swojej A600. Niestety drogie - 29zł
[#24] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@RedCat, post #23

a więc która to taśma? ja szukałem w dziale akcesoria IDE, ale tamte tasiemki nie pasują do mojego dysku. u mnie te piny tak wyglądają:

:: :::::::::.::::::::::::

raytrio

[#25] Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?

@raytrio, post #24

Na stronce jej nie ma. Nie wiem dlaczego. Napisz do nich maila lub zadzwoń i zapytaj czy są dostępne. Jak jesteś z Łodzi lub okolic, to najlepiej dzwoń i jedź odebrać osobiście.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem