[#21]
Re: Instalacja HD w A600 - gdzie to podłączyć?
@Prince,
post #19
No to ja wsadze kij w mrowisko;) HDD da sie wcisnac i do A1200 (bez zadnego problemu 3,5") i do A600 (z Damianowym dalismy rade:). Zaznaczam ze byly to dyski 3,5" izolowalismy je zdaje sie papierem formatu A4 od reszty bebechow;) Co do dysku 2,5" stysnie tasma wypruta z jakiegokolwiek laptopa. W lapkach sa dyski 2,5 zoll czyli takie jak Commodore przewidzial do A600., ale 3,5" da sie zmiescic. Na wysokosc wchodzi bo A600 i A1200 maja identyczna obudowe (oczywiscie A1200 ma numpad a szescseta nie). Jedynym problemem jes podlaczenie w tekim przypadku CD-Romu. Ja mialem robiona do A1200 tasme ze srodkowym gniazdem obroconym o 180 stopni i zalozonym po drugiej strony tasmy, dzieki temu u tasma o dlugosci ok. 50cm (co ciekawe cieta z metra) wystarczala do podpiecia jeszcze cd a zewnatrz. Wracajac do tematu. Jak masz dyszel 2,5" wypruj tasme z jakiegokolwiek laptopa na 98% bedzie sie nadawala. Male sprostowanie na koniec. Ktos napisal ze czerwona zyla na tasmie to sygnal. Blad! W Amidze czerwona zyle nalezy przerwac (przeciac). To sygnal reset. Na mojej A1200 po resecie Ami nie widziala dysku. Przeciecie tej zyly rozwiazywalo problem. Dzieje sie tak ze Ami bardzo szybko sie bootuje i starsze dyski (nawet i WD 4,3GB) nie wyrabialy zeby sie rozkrecic do znamionowych obrotow. Wyeliminowanie sygnalu reset powodowalo ze dysko w momencie uderzenia "trzech kroli", czyli ctrl+ramiga+lamiga, nie przestawal sie krecic i szafa (raczej A1200) grala. Gdybys mial taki problem w A600 to antidotum juz znasz ;)
Pozdro.