[#1] mediator
Wlasnie mediator mi do domu przypełzł:). I mam problem. Jak podpiąć zasilanie? Mam starą, blaszaną obudowę Mikronika z 8 pinowym zasilaniem płyty. Z Zorro II to pikuś był. Zastanawiam się czy nie wsadzić wtyczki pod P8 w medku. Mam ja racyję?
[#2] Re: mediator

@Fazior, post #1

Rozwiazania sa trzy:
1. wymiana zasilacza na orginalny z peceta z wtyczkami P8 i P9
2. nabycie przejsciowki
3. przerobka z jednej wtyczki 8-pinowej na dwie P8 i P9 (ja wlasnie tak zrobilem)

Absolutnie nie polecam podpinania wtyczki 8-pinowej do Mediatora.
[#3] Re: mediator

@Fazior, post #1

Niestety nie masz - będziesz musiał jeszcze trochę pokombinować.
Wtyczka 8-pinowa jest do zasilenia Amigi przez sloty Zorro. Do Mediatora musisz podłączyć dwie wtyczki 6-pinowe (P8 i P9 jak w zasilaczach AT od PC) i do tego w odpowiedniej kolejności.
[#4] Re: mediator

@Fazior, post #1

kup zasilacz AT i po problemie,
ja przejsciowek nie ryzykowalbym robic, no chyba, ze potrafisz.

[#5] Re: mediator

@Phibrizzo, post #2

Dodam jeszcze, że przejściówkę można kupić w Elboxie http://www.sklep.elbox.com.pl/cgibin/shop?info=563INFAT&sid=501e510c , chociaż ja jestem zdania że im mniej przejściówek, tym lepiej z zasilaniem.
[#6] Re: mediator

@nex_t, post #5

cena tej przejściówki w Elboxie 32 zł...
kup lepiej zwykły zasilacz od PC AT i po problemie
[#7] Re: mediator

@virago, post #4

jako ze zasilacze at sa stare i niewygodne (brak mozliwosci automatycznego wylaczania) to po prostu dolutowalem do atx-a 2 wtyczki ze starego at i po klopocie. podobnie mozesz zrobic z commodorowskim zasilaczem. a wtyczki mozna wziac nawet z popsutego zasilacza.
[#8] Re: mediator

@Valwit, post #7

Valwit napisał(a):

> (brak mozliwosci automatycznego wylaczania)

Jak dla mnie jest to największą zmorą i udręką takich zasilaczy. Ileż to już razy trzeba było wtyczkę z kontaktu wyciągać! Co za kretyn wymyślił zasilacz bez włącznika!

[#9] Re: mediator

@Prince, post #8

Hehe... To trzeba kupic ATX Z WLACZNIKIEM... Sa takie, bo sam taki mam :)
[#10] Re: mediator

@Masta Krishna, post #9

A ja się nie znam na tym. Nawet nie mam pojęcia jaki jest u mnie :D Ważne że ma wyłącznik mechaniczny i zasila płytę główną Amigi. Jeżeli ATX mogą mieć wyłączniki mechaniczne, to czym się różnią od AT?

[#11] Re: mediator

@Prince, post #10

Tym, ze mozna go wylaczyc software'owo(a raczej przejsc w stan standby - tak jak TV wylaczony pilotem), a takze mozesz go wylaczyc na chama(tak jak przyciskiem na obudowie TV) bez koniecznosci wyciagania wtyczki...

Dodatkowo takie p******y jak napiecia 3,3V, inny sposob wlaczania(krotkie zwarcie na bodajze 5V - "guziczek" zamiast "pstryczka" ;) ), wlaczanie zdalne (WakeOnLan) itp....

Ostatnia modyfikacja: 09.08.05 20:58
[#12] Re: mediator

@Masta Krishna, post #11

Aaaa !!! To tak jak w nowych telefonach komórkowych, gdzie funkcja "rozmowa telefoniczna" staje się powoli dodatkiem ;)

[#13] Re: mediator

@Valwit, post #7

Brak automatycznego wyłączania akurat w Amidze jest mało przydatna.
Ja mam stare zasilacze AT, które DZIAŁAJĄ, a ATXy szybciej się starzeją (są bardzo wrażliwe na zmianę parametrów kondensatorów elektrolitycznych), częściej się psują itp. itd... :)
[#14] Re: mediator

@Jarek, post #13

Sa programiki na Ami, ktore pozwalaja na soft-off...
Podlacza sie zworke od zasilacza do portu serial albo parallel bodajze...
[#15] Re: mediator

@Masta Krishna, post #14

wiem, ale...
... programy tego nie wykorzystują.
Poza tym akurat na porcie szeregowym mam podpiętą myszkę (a inni np. modem lub jeszcze coś inego... )
a co z funkcją WAKEONLAN?
Uważam, że zasilacz AT naprawdę jest dobry (wcale nie gorszy od ATX) do Amigi.

[#16] Re: mediator

@Masta Krishna, post #11

> Dodatkowo takie p******y jak napiecia 3,3V, inny sposob wlaczania(krotkie zwarcie na bodajze 5V - "guziczek" zamiast "pstryczka" ), wlaczanie zdalne (WakeOnLan) itp....

to są własnie pierdoły (zupełnie nieprzydatne przy współpracy z Amigą) :)

[#17] Re: mediator

@Jarek, post #15

Przecież Elbox dodaje software do programowego wyłączania ATX i włączania Amigi przez "kartę sieciową". To wszystko umożliwia Mediator od A1200. Szkoda że Mediator od A4000 tego nie umożliwia :(
[#18] Re: mediator

@Jarek, post #15

a jakie programy maja to wykorzystywac? zastosowanie jest jedno: shutdown-sequence ktora odpalasz zeby wylaczyc kompa. mozez automatycznie pozamykac rzeczy w tle (siec, poczta, jakies serwery czy liczenie), - co najwazniejsze: porzadnie zaparkowac dyski i wylaczyc ami. mozesz to zrobic zdalnie albo o okreslonej porze.
[#19] Re: mediator

@kmilota, post #17

Włączanie Amigi przez sieciówkę? :o
To znaczy, że mogę zadzwonić do swojego dostawcy internetu i zamówić np.włączenie Amigi o 6.15 ?

[#20] Re: mediator

@Valwit, post #18

chodziło mi o to, żeby np. jakiś download manager po ściągnięciu wszystkiego co ma do ściągnięcia sam mógł wyłączyć komputer.
Może byłoby to możliwe przy użyciu arexxa, ale ja się akurat na tym nie znam.
Jak się pokombinuje, to na pewno jakoś można sobie poradzić, ale jak do tej pory, to nie spotkałem sie z programem, który miałby w opcjach wyłączanie komputera po skończeniu roboty (czy w jakimś innym momencie).
Ale jak już o kombinowaniu, to można też zasilacz AT przerobić tak, żeby można było go programowo wyłączyć :)

[#21] Re: mediator

@Prince, post #19

Nie o to chodzi. Po prostu możesz zdalnie "obudzić" swoją Amigę. Tylko nie wiem czy musi być do tego specjalna sieciówka.
[#22] Re: mediator

@Jarek, post #20

Np. w Yamie możesz sobie zrobić skrypt, że po ściągnięciu poczty wyłączy Amigę. Możesz też próbować zdalnie wyłączyć Amigę.
[#23] Re: mediator

@kmilota, post #22

no właśnie - wszystko to trzeba sobie samemu robić (nie wszyscy wiedza jak). Nie ma takiej możliwości od razu uwzględnionej w programie.
Amigowcy przyzwyczaili się już do tego (tak myślę), że - jak chcą wyłączyć Amigę - "pstrykają" wyłącznikiem :)
Takie bajery w stylu zasilacza ATX to tak jak z... np. zdjęcie modelki jako tapeta workbencha - niby fajne, ale w normalnej pracy pracy na komputerze to i tak nie pomaga ;)
No... może i uparty jestem ;)
Chciałbym tylko wiedzieć, kto (ilu amigowców), w jakiej sytuacji i jak często wyłącza amigę przez sieć (bo wydaje mi się, że pomimo takiej możliwości faktycznie nie korzysta sie z tego - może się mylę).

[#24] Re: mediator

@Jarek, post #23

Zgadzam się z Tobą w 90% ! Cuda, bajery, zdalne włączanie...ale jak przyjdzie co do czego to nagle się okazuje, że nie można wyłączyć komputera, bo system się zawiesił.

(Byłoby 100%, ale ja wolę na tapecie ubłoconego Wranglera YJ)

[#25] Re: mediator

@Prince, post #24

Zapytajcie się o ten bajer bezpośrednio Elboxu. On wam wszystko wytłumaczy. Ja nie mam tego problemu, bo w Mediatorze dla A4000 to nie działa.
[#26] Re: mediator

@kmilota, post #21

musi umiec zareagowac na odpowiedni pakiet i wlaczyc zasilanie. w sumie wiekszosc obecnie sprzedawanych to umie.
[#27] Re: mediator

@Jarek, post #23

Jarek napisał(a):

> no właśnie - wszystko to trzeba sobie samemu robić (nie wszyscy
> wiedza jak). Nie ma takiej możliwości od razu uwzględnionej w
> programie.

a jak ma być skoro w czasach gdy amigaos projektowano nie bylo takich mozliwosci? afaik to moje rozwiazanie bylo pierwsze, nie wiem jak dziala elboksowe. zasadniczo wystarczyloby ustalic wspolna nazwe komendy do wylaczania i po klopocie. a w takim yamie na przyklad wpisujesz komende w okienku gdze zaznaczacz co yam ma zrobic po sciagnieciu poczty. zreszta cokolwiek mozesz uruchomic z malego batcha: najpierw program ktory ma byc wykonany a potem komenda do wylaczenia. i po sprawie. a jak ktos nie potrafi tak podstawowych rzeczy to niech sobie zainstaluje windows, amiga najwyrazniej nie jest dla niego.

> Amigowcy przyzwyczaili się już do tego (tak myślę), że - jak
> chcą wyłączyć Amigę - "pstrykają" wyłącznikiem :)

wiem o tym. wielu z nich nie wie nawet po co i jak sie parkuje glowice dysku. a potem czytamy o padnietych dyskach :)

> Takie bajery w stylu zasilacza ATX to tak jak z... np. zdjęcie
> modelki jako tapeta workbencha - niby fajne, ale w normalnej
> pracy pracy na komputerze to i tak nie pomaga ;)

poza faktem ze zasilacz jest mniejszy od at i "marnuje" mniej mocy to masz racje.

> Chciałbym tylko wiedzieć, kto (ilu amigowców), w jakiej
> sytuacji i jak często wyłącza amigę przez sieć (bo wydaje mi
> się, że pomimo takiej możliwości faktycznie nie korzysta sie z
> tego - może się mylę).

nie wiem. mi sie zdarza, choc czesto tego tez nie robie. ale ogolnie jak chce wylaczyc amige to klikam na wylacz po czym zamyka mi sie yam, amirc, gadami, jabberwocky, miami, zapisuje sie godzina do logu, wylaczane sa dyski a potem zasilanie. bardzo wygodne i przyjemne.
[#28] Re: mediator

@Valwit, post #27

Teraz chyba nie ma zasilaczy ATX, które by można spokojnie użytkować bez chłodzenia (wentylator). Ja mam zasilacz AT o zmniejszonych gabarytach i bez chłodzenia (radiatorki są, ale nie ma wentylatora - chyba nic cichszego w tej chwili już nie wymyślę). Zasilacz pracuje sprawnie, cicho i nie przegrzewa się (daleko mu do tego).
Co do parkowania, to są różne programy, takie windowsopodobne "zamknij system", które sie tym też zajmują. Ale wtedy i tak trzeba "pstryknąć"...
Są jednostki (akurat nie mówię tu o sobie jakby co), które potrafią z komputerem zrobić co zechcą, ale reszta... (chyba skazana na Windowsa ;) )

[#29] Re: mediator

@Jarek, post #28

porzadny atx ma wiatrak ktory kreci sie w zaleznosci od temperatury. w mojej ami praktycznie stoi bo ona malo potrzebuje. a pstrykac wlasnie nie trzeba, amisia doskonale sama to potrafi. nie wyobrazam sobie uzywania ami bez automatycznego wylaczania :)
[#30] Re: mediator

@Valwit, post #29

> nie wyobrazam sobie uzywania ami bez automatycznego wylaczania

no to chyba wprost przeciwnie niż większość amigowców.
a swoją drogą to ja i tak muszę pstryknąć (widać lubię pstrykać ;) ) aby wyłączyć przedłużacz z filtrem... wyłączając przy okazji wiele innych urządzeń.

Dla mnie życie bez pstrykania to nie było by to... (inaczej już bym używał tylko windowsa) :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem