[#1] Dysk twardy
Wczoraj zakupiłem do mojej ami nowego twardziela: Caviar 2,5GB. Po sformatowaniu go w SmartFileSystem i przegraniu wb ze starego "hardego" zauważyłem dziwną rzecz: po włączeniu Ami dysk nie bootuje systemu, lecz po resecie tak. Caviar800mb działał odrazu, mimi że startował wolniej. Dlaczego??
Swoją drogą "nowy" ma transfer 2,7mb/s a dysk Korniego (4gb) z 040/40 tylko 2,3. Czemu??

[#2] Re: Dysk twardy

@Orson, post #1

po włączeniu Ami dysk nie bootuje systemu, lecz po resecie tak.

Może po prostu dysk rozkręca sie za wolno i Amiga go nie widzi (mimo że napisałeś że 800-tka startowała wolniej;) ). Wiem że przy ROM-ie 3.1 nie ma takich problemów, bo on "czeka" aż dyski się rozkręcą.

Różnica transferów? a jaka to 040-40? Blizzard?, bo z tego co wiem to przy blizzardach transfer s dysku jest niski .
[#3] Re: Dysk twardy

@Olo, post #2

Ja mam obecnie Blizzarda z blizkickiem (mam opcję speedyIDE, mapowanie romu i takie tam) a Korni ma Apollo-więc może jednak Blizzardy sa szybsze?? Dodam, że bez blizkicka transfer maleje z 2,7 do 2,5 :D A Nowy dysk ogólnie chodzi szybciej i również szybciej zgłasza się do pracy, mimo to nie startuje za pierwszym razem.

[#4] Re: Dysk twardy

@Orson, post #3

Naprawde nie wiem, może to wina blizzkicka ?, nie wim bo nie miałem nigdy blizzarda. A jak masz podpięty ten dysk ? masz fast-ata? lub 4xeide? jak nie to podepnij sm dysk i zobacz jak wtedy się amiga zachowa.

A co do Apollo, to są one szybsze od blizzardów, nie wiem jak ma się sprawa z 030, ale apollo 040 mają znacznie szybsze transfery, ja na swoim apollo 040-40 i Fast/ATA wyciskałem około 10-12 MB/s z HD a po włożeniu blizzarda transfer spadł do 7MB/s
[#5] Re: Dysk twardy

@Olo, post #4

A ja mam standardowy (anty)kontroler w A1200 i prędkości mam naprawdę zabójcze. :D

[#6] Re: Dysk twardy

@Prince, post #5

Nie mam fastaty (chociaż poluję na cos takiego) Dysk próbowałem w różnych konfiguracjach-w kooperacji z CDromem, drugim dyskiem i sam nowy HD. Ale i tak sie opłaca bo on chodzi cicho i szybko:)

[#7] Re: Dysk twardy

@Prince, post #5

MOŻE JAKIES ZABÓJCZE SZCZEGÓŁY?...
[#8] Re: Dysk twardy

@Piter, post #7

Bądź tak miły I NIE KRZYCZ!! :D
W porywach 1.5mb/s potrafi dobić :P
Na szczęście ostatnio wpadłem na genialny pomysł i zainstalowałem, a raczej zacząłem używać BlizKicka z jego różnymi modułami, szczególnie SpeedyIDE. Teraz zabójcze prędkości sięgają 1.8mb/s. :D

Pomiary wg. SysInfo3.24 na BPPC, CPU 040/32Mhz

[#9] Re: Dysk twardy

@Olo, post #2

Na AMI jak mialem Seagate Barracuda 40GB botowalo normalnie. Po przesiadce na Pegaza juz ten dysk rozkreca sie dopiero po resecie. Co wiecej dokupilem Caviara 80GB i on tez sie tak dlugo rozkreca. Mozna sie do tego przyzwyczaic
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem