[#1] 4xEide'99 i klopoty
Witam!

Jak już pisałem na tym forum, mam niejakie problemy z kontrolerem Elbox 4xEide'99. Nie dzialalo mapowanie romu, po uzyciu blizzkicka, albo bkicka i resecie po mapowaniu amiga wisiaka. Probowalem wszystkiego co mozna zrobic z poziomu softwaru - ale mapowanie nie dzialalo i już ! Niezaleznie od uzytego programu do mapowanie, uruchomienia, badz nieuruchomienia drivera eide itp ... nadmienie ze mam karte blizzard 040 i karte gfx picasso II w slotach zorro II.

Pomyslalem ze problemem moze byc plyta glowna, ktora od dawna podejrzewalem o lekkie niestabilnosci. Zdobylem wiec nowa plyte glowna, podlaczylem wszystko jak trzeba, zainstalowalem goly os 3.0 i ...... nadal jest zwiecha nie tylko po probie mapowania romu, ale takze po odpaleniu prepareemul z pakietu Shapeshiftera !!!!!!!!! Po prostu ami resetuje sie, dioda miga jak przed wyswietleniem guru, amiga resetuje sie, dioda miga i tak w kolko dopóki nie wylacze kompa.

Druga sprawa - mysle sobie kij z mapowaniem, bede jechal na zwyklym os3.0, wiekszosc softu i tak pojdze. Ale pojawily sie kolejne schody pod nazwa cd rom. Sofcik od Eide idealnie wykrywa mi dwa twardzieje i cd rom. Mam podpiety jeden dysk pod port primary, oraz twardziela i cd rom pod secondary.Zainstalowalem allegro CDFS, które było na dyskietce dolaczanej do Eide. Zgodnie z instrukcja uzywam mountlist CDx: zawartych na dyskietce. Cd-rom nie dziala, niezaleznie czy jest podpiety na porcie secondary jako master (device 2) czy jako slave (device 3)... tzn urządzenie się montuje , jednak zwykle komp sie zawiesza w momencie kiedy naped zaczyna odczytywac plytke, jezeli juz sie nie zawiesi to albo wyskakuje mi "not a dos disk in device cd0;", albo np sidik z danymi jest widoczny jako cd z muzyką ....

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! juz mnie to oslabia - od 3 miesiecy nie moge dojsc do porzadku z tym komputerem .... uzywam ami od 1995 roku i takich problemow nawet z PPC nie mialem :-/
[#2] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #1

uuups -pomylil mi sie topic z ksywą - mogę poprosić adminów o poprawkę ???
[#3] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #2

Byś się wziął i zarejestrował. Wtedy byś się nie pomylił
[#4] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #1

Podeslij moutlisty (razem z ikonkami), na maila.
Oraz opisz pod jakim UNITem masz podlaczone dane urządzenie.
Z checia powalczylbym z twoim sprzetem, ale na pewno mieszkamy daleko od siebie.
[#5] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Norbert, post #4

ok.... mam nadzieje ze to pomoze, CDROM tak jak napisalem jest jako master na porcie secondary, wiec wedlug dokumentcji ELBOXu jest to scsi.device unit 2 - tak tez jest ustawione w tooltypach mountlisty
[#6] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #1

Ktoś wogole czyta ten watek ?? taki ciekawy problem a nikt nie umie pomoc.

W kazdym razie - po uruchomieniu prepareemul amiga resetuje sie i zapetla sie w resetach, trzeba na 2-3 minuty (!!!!!!!!!) wyłączyć kompa żeby wszystko dzialalo. Nie musze dodawac, ze bez eide'99 wszystko dziala .... W instrukcji wyczytalem ze przy OS3,5 i 3,9 trzeba odpalac setpatcha z opcja NOROMPATCHES czy cus w ten desen - czyzby EIDE'99 mialo problem z programamy patchujacymi ROM ??????
[#7] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #6

Przeczytaj ten tekst dotyczacy PrepaleEmul. Coś w końcu musi zadzialac :)
[#8] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Norbert, post #7

Po odpaleniu prepareemul z paremetrem 1200 na ekranie pojawily sie kolorowe poprzeczne pasy, po czym ekran zrobil sie czerwony, komp sie zresetowal i wpadl w znaną wczesniej "petle resetow".

Jest jeszcze opcja "shapeshifter" w MCP. Nie pamiętam czy zastepuje ona prepareemul, ale w każdym razie jej włączenie, lub nie nic nie zmienia.
[#9] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #8

Witam!! Odswiezam watek, bo nadal mam ten sam probem i poszukuje rozwiazania ....
[#10] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #9

Sprobuj eide.device. Dziala z FastATA, to i powinien zadzialac z 4xEIDE.
Eide.device to polski sterownik umozliwiający uzywanie 4 urzadzen IDE na standardowym kontrolerze.
A probowales inny filesystem dla CDROM? np. AmiCDFS, AmiCDROM

Ostatnia modyfikacja: 11.09.05 21:54
[#11] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #1

Ja bym obstawiał zimne luty na 4eide, bo zobacz przed zmianą płyty tylko był problem z remapem, po ruszaniu 4eide masz watchdoga, prawie na wszystkim + problem z cd itp.

Prawdopodobnie za mocno dociskałeś ikładzik - posprawdzaj wszystko 'naocznie' ew. podlutuj.

[#12] Re: 4xEide'99 i klopoty

@11MASTEr, post #11

11Master: glupie pytanie : co to jest watchdog ??
[#13] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Norbert, post #10

A skąd to wziąść ??
[#14] Re: 4xEide'99 i klopoty

@Twardy_gda, post #12

miganie diodą power i ciągły reset kompa

[#15] Re: 4xEide'99 i klopoty

@11MASTEr, post #14

A wiec problem czesciowo zniknal - zmienilem naped cd-rom, ktory jest teraz podlaczony samotie do drugiego portu, a na pierwszym porcie IDE mam dwa twardziele. Dziala juz takze prepareemul. Niestety nadal jest problem z mapowaniem romu, poniewaz nie dziala ani bkick ani blizkick - z tym ze teraz komputer juz sie nie zapetla w resetach, tylko wisi caly czas z czarnym ekranem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem