Witam!
Jak już pisałem na tym forum, mam niejakie problemy z kontrolerem Elbox 4xEide'99. Nie dzialalo mapowanie romu, po uzyciu blizzkicka, albo bkicka i resecie po mapowaniu amiga wisiaka. Probowalem wszystkiego co mozna zrobic z poziomu softwaru - ale mapowanie nie dzialalo i już ! Niezaleznie od uzytego programu do mapowanie, uruchomienia, badz nieuruchomienia drivera eide itp ... nadmienie ze mam karte blizzard 040 i karte gfx picasso II w slotach zorro II.
Pomyslalem ze problemem moze byc plyta glowna, ktora od dawna podejrzewalem o lekkie niestabilnosci. Zdobylem wiec nowa plyte glowna, podlaczylem wszystko jak trzeba, zainstalowalem goly os 3.0 i ...... nadal jest zwiecha nie tylko po probie mapowania romu, ale takze po odpaleniu prepareemul z pakietu Shapeshiftera !!!!!!!!! Po prostu ami resetuje sie, dioda miga jak przed wyswietleniem guru, amiga resetuje sie, dioda miga i tak w kolko dopóki nie wylacze kompa.
Druga sprawa - mysle sobie kij z mapowaniem, bede jechal na zwyklym os3.0, wiekszosc softu i tak pojdze. Ale pojawily sie kolejne schody pod nazwa cd rom. Sofcik od Eide idealnie wykrywa mi dwa twardzieje i cd rom. Mam podpiety jeden dysk pod port primary, oraz twardziela i cd rom pod secondary.Zainstalowalem allegro CDFS, które było na dyskietce dolaczanej do Eide. Zgodnie z instrukcja uzywam mountlist CDx: zawartych na dyskietce. Cd-rom nie dziala, niezaleznie czy jest podpiety na porcie secondary jako master (device 2) czy jako slave (device 3)... tzn urządzenie się montuje , jednak zwykle komp sie zawiesza w momencie kiedy naped zaczyna odczytywac plytke, jezeli juz sie nie zawiesi to albo wyskakuje mi "not a dos disk in device cd0;", albo np sidik z danymi jest widoczny jako cd z muzyką ....
POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! juz mnie to oslabia - od 3 miesiecy nie moge dojsc do porzadku z tym komputerem .... uzywam ami od 1995 roku i takich problemow nawet z PPC nie mialem :-/