[#1] Oscylator
Właśnie zakupiłem kartę Apollo 1240/40 + 64mbram i mam pytanie:
Korni ma oscylator 50mhz i obudowę desktop, więc chciałbym ten jego oscylator zamontować na mojej karcie. Na czym to polega?? W sprawach takich kart jestem lebiegiem, na razie mam Blizza1230/50.

[#2] Re: Oscylator

@Orson, post #1

Jak w Apollo zamontujesz oscylator 50 MHz, to zwolnisz kartę do 25 MHz. Procesory 68040 tak mają że zegar procesora to połowa zegara kwarca.

[#3] Re: Oscylator

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Czyli już wiem po co w efinzine sprzedaja oscylatory 100mhz do Apolla:)
W takim razie ile wynosi górna granica mhz do takiego Apolla i jak w końcu zamontować oscylator??

[#4] Re: Oscylator

@Orson, post #1

Generalnie polega to na wymianie jednego oscylatora na drugi. Technika dowolna, byle skuteczna :)
A jaki oscylator da się i czy warto na inny to juz inna bajka. Twój procesor działa z częstotliwością 40 Mhz tak? Prawdopodobnie oscylator masz 80 Mhz (sprawdź). Motorola MC68040 dzieli częstotliwość przez dwa.
Taktujesz 80 - masz 40, taktujesz 50 - masz 25

W jakichś kartach (z MC68040) słyszałem że częst. jest najpierw mnożona przez dwa, a dopiero później "dostarczona" do CPU. Dzięki temu
Taktujesz 80 - masz 80, taktujesz 50 - masz 50

[#5] Re: Oscylator

@Prince, post #4

Kartę otrzymam dopiero jutro lub w piątek więc wtedy sprawdzę jaki mam oscylator :D
CPu jest 40mhz (jeśli przetatowałbym go na np. 80mhz to czy by się spalił czy działał?? Wiem, że karta mam mieć radiator i wiatrak od pentium.

[#6] Re: Oscylator

@Orson, post #5

A skad dorwiesz kwarc 160Mhz?
Jak juz zostało napisane 040 dzieli czestotliwosc przez dwa.
Max jaki udało sie wycisnac z Apollo to 50Mhz (kwarc 100, lub 96.6Mhz)

Ostatnia modyfikacja: 10.08.05 12:16
[#7] Re: Oscylator

@Norbert, post #6

Jeszcze zobaczę ten kwarc Korniego-ale w takim razie to on jest 100mhz.

Wymiana oscylatorów-chm..... wyjąc stary i wcisnąć nowy... Może i w teorii to łatwe, ale w praktyce chińszczyzna....

[#8] Re: Oscylator

@Orson, post #5

Tak jak Norbert pisał; to byłby pierwszy problem. A drugi, to taki że procesorów nie można dowolnie przetaktowywać. Jedne można bardziej, inne mniej podkręcić, ale nigdy o 100%. 040 mocno się grzeją. Ja swój procek 68040 podkręciłem z 25 Mhz na 32 Mhz (tak, 32, bo mam oscylator 64 i taki też wynik podają benchmarki) i nie wiem czy odważyłbym się go puścić na 40 Mhz, jest zbyt gorący. Chłodzenia jak na Pentium nie będę robił :D

[#9] Re: Oscylator

@Orson, post #5

Tak poza tym to sprawdź oznaczenia na procku, o ile się mylę to chyba dwie ostatnie cyferki oznaczają taktowanie, - może się np. zdarzyć, że jest to 33 MHz podkręcony już do 40. Ja osobiście w takiej sytuacji już bym nie ryzykował dalszego kręcenia.
[#10] Re: Oscylator

@Orson, post #1

Przed podkręcaniem karty spradź dokładnie jaki jest na niej procesor. Bardzo często firmy sprzedawaly karty z już podkręconymi procesorami.

Na procesorze powino pisać MC68040**40** , w miejcu gwiazdek będą jakieś litery, ważne jest żeby pisało 40, to oznacza zę procek jest fabrycznie taktowny 40 MHz . Procesor 68040-40 można przetaktować do 50 MHz (trzeba mieć oscylator 100 MHz) ale nie zawsze to działa. Podobno przyczyną jest "elektronika" na karcie która nie za bardzo lubi taką częstotliwość.
[#11] Re: Oscylator

@Orson, post #1

Jezeli to Apollo, to sa szanse ze oscylator bedzie w podstawce. Wtedy wystarczy wyjac stary i wlozyc nowy. Jezeli nie ma podstawki, to trzeba uzyc lutownicy. Apollo bez problemu chodzi z oscylatorem 97,7 natomiast z 100 niesprawdzalem. Nawet gdy procek bedzie w wersji 25 MHz to sie nie przejmuj, tylko zadbaj o porzadny radiator i jakis nadmuch.
[#12] Re: Oscylator

@Orson, post #7

wymianą oscylatora naprawde nie powinieneś się tak przekmować.
Oscylator ma tylko 4 nóżki i tylko na dwa różne sposoby (z uwagi na to, że jest to oscylator prostokątny) można go włożyć w podstawkę. Tzn. jak ktoś sie uprze, to znajdzie jeszcze wiecej sposobów na to (znam takich ludzi :) )
Na płytce (karcie) jest oznaczenie pierwszej nóżki oscylatora, podobnie na oscylatorze.
Więcej problemu będzie jak będziesz musiał lutować/wylutować...

[#13] Re: Oscylator

@Jarek, post #12

Tak, ten oscylator o którym rozprawujecie jest mój. Poprzedni właściciel miał przetaktowaną 040@50. Otrzymałem go wraz z kartą, chętnie bym sobie go poużywał lecz radiator+wiatrak już się niezmieści do środka. Swoją drogą to już mam mały radiatorek zamontowany :)

Ja mam zamontowany oscylator taśmą izolacyjną :D

[#14] Re: Oscylator

@Korni, post #13

Swoją drogą to już mam mały radiatorek zamontowany

Jezeli karta bedzie w zwyklej obudowie, to musisz z boku zrobic otwor i zamontowac jakis wentylator, poniewaz w desktopie praktycznie nie ma ruchu powietrza, a radiator bez tego nie spelni swojego zadania.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.05 19:23
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem