kategoria: Sprzęt
[#1] Klasyk - mały research
Na początku nie chciałbym aby ten post by traktowany jako deklaracja czy jakaś nadzieja na "coś". Po prostu chcę się zorientować w paru kwestiach. No właśnie...

Jeśli chodzi o klasyka, to czego Wam (nam) najbardziej brakuje, jeśli chodzi o sprzęt? Jakiego typu rozszerzenia czy dopałki lub inne rzeczy (Scandublery, kontrolery IDE) chcielibyście móc kupić "za rogiem" a których dostanie obecnie graniczy z cudem?
[#2] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

Core2Duo w A500
[#3] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

Mi odpowiadałaby nowoczesna karta turbo oferująca przynajmniej DDR2, PCI Express, USB i SATA, a także m68k najlepiej w FPGA i ewentualnie PowerPC.

Takie combo które zastąpiłoby wszystkie kanapkopodobne twory.
[#4] Re: Klasyk - mały research

@altcomputing, post #3

Popieram.
[#5] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

mi tylko 060 :D
[#6] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

Hm... widzę, że macie duże oczekiwania
[#7] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

Chciałbym mieć w swoich Amigach klasycznych (tej z PPC i tej z 040/40) jakiś tani USB podłączany do portu Parallel. Taki interfejs za 100 zł, aby można było jakiegoś pendriva podłączyć lub telefon/kamerkę/aparat.
[#8] Re: Klasyk - mały research

@altcomputing, post #3

podobnie ale nie koniecznie z fpga :P
[#9] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #6

Ja już gdzieś wspomniałem. Turbo wypełniające całą wolną przestrzeń pod klapką A1200. Wszystko wlutowane na płytce, zero rozbudowy. Procek PPC 1 Ghz lub więcej, Radeon HD z 512 MB lub wiięcej, dźwiękówka, sieciówka, USB, porty wyprowadzone na tył Amigi. Mogłoby być więcej kart, szybsze i wolniejsze, na każdą kieszeń...
[#10] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

Tak jak inni użytkownicy chętnie widziałbym nowe karty turbo. Szczerze mówiąc to jak dla mnie nie musiałby być demon prędkości, o ile procesor byłby w pełni funkcjonalny (wyposażony w FPU i MMU). Dostępność oryginalnych procesorów 68k jest coraz mniejsza, a co za tym idzie ich ceny dość wysokie. Pewnej nadziei można upatrywać w rozwiązaniach FPGA. Tylko kto stworzy w pełni funkcjonalny procesor 68k w FPGA? Jak wiemy taka reimplementacja 68k ma powstać w ramach projektu NatAmi, ale bez MMU . Co dla mnie dyskwalifikuje taki proc.

Oczywiście fajnie by było, gdyby taka nowa karta od razu miała kilka wbudowanych rozszerzeń takich jak kontroler SATA i USB. Ale to rzecz drugoplanowa.
[#11] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

[#12] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

Mi brakuje nowej, pachnącej Amigi 500
[#13] Re: Klasyk - mały research

@parallax, post #12

a4000 i 1200 lezaki magazynowe tez bym nie pogardzil :)
[#14] Re: Klasyk - mały research

@altcomputing, post #3

Zamiast tworzyc takie dodatki, ktorych koszt bedzie niebagatelny ze wzgledu na niewielka produkcje, nie lepiej i prosciej przeportowac AOS na x86?
[#15] Re: Klasyk - mały research

@_arti, post #1

Cześć!
Ja wymyśliłem to troszkę inaczej. Chyba najbardziej boli procek, wiec dla kalsykowania to może zrobić rozszerzenie ze wsadem FPGA coś w okolicach 060 (na przykłąd reiplementacja, która będzie w Natami) i dobrym kotrolerem pamięci + szybki ram wlutowanyna stałe, np 256MB - to chyba max dla klasyka sensowny i koniecznie z wbudowanym kontrolerem USB (net mamy zalatwiony, najbardziej boli brak ze 4 portów usb). Plus łatwy upgarde/downgrade do nowych wersji wsadów. Nie orientuję sie w cenach ale jakiś mocny FPGA powinien juz sie zmieścić w cenie nowego 060.
Druga opcja to podobne rozszerzenie ale z socketem na procek 040/060 do wykorzystania z nowych kart + FPGA na którym będzie kontroler pamięci i USB.
Co wy na to?
[#16] Re: Klasyk - mały research

@arcof, post #14

Już jest przeportowany.
Po co komu drugi port?
[#17] Re: Klasyk - mały research

@Andrzej Drozd, post #16

Masz na myśli Amiga OS?
[#18] Re: Klasyk - mały research

@arcof, post #17

AROS

http://pl.wikipedia.org/wiki/AROS_Research_Operating_System

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 09:49:15 przez HOŁDYS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem