kategoria: Sprzęt
[#1] przeróbka pecetowej stacji dyskietek
Witam,
W mojej A600 padła stacja dyskietek. Zabrałem się więc ochoczo za przeróbkę pecetowej stacji Sony model MPF920-E. Sposób przeróbki zaczerpnąłem ze strony:
http://www.pitsch.de/stuff/amiga/sonympf920e_done.jpg
i zrobiłem dokładnie tak samo.
Stacja po podłączeniu do sześćsetki ładnie cicho pyka, ale odpala tylko dyskietki "dosowe" (np. nagranego na dyskietce x-copy spokojnie - kopiować też potrafi). Natomiast po włożeniu do stacji jakiejś NDOS-owej gierki powraca po kilku próbach odczytu do obrazka z dyskietką.
Czy oprócz powyższej przeróbki powinienem zrobić coś więcej ? (taśma, czy cóś ...)
Kiedyś podobnie przerobiłem stację Samsunga na podstawie zdjęć z tej strony i efekt był podobny, ale pomyślałem, że coś skopałem lub że stacja jest walnięta i ją zutylizowałem.
Bardzo proszę o podpowiedź.
pozdrawiam
[#2] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@jasiek40, post #1

A jakie dyskietki DD czy HD ?
A sprawdzałeś sprawność przed przeróbką ? Było OK ?

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2011 20:01:44 przez Dark_luke
[#3] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@Dark_luke, post #2

Dyskietki różne, głównie HD, które na oryginalnej amigowej stacji działają doskonale. Wkładałem też DD. Stacja była sprawna wcześniej.
Poza tym w x-copy bezbłędnie odczytała i nagrała całą dyskietkę. To chyba świadczy o jej sprawności technicznej.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2011 20:06:14 przez jasiek40
[#4] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@jasiek40, post #3

A jak się zachowuje stacja po włożeniu dyskietki i resecie ?
[#5] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@Dark_luke, post #4

Uruchamia się standardowo, 3 dłuższe "pyknięcia", czyli próby odczytu i ekran z dyskietką.
[#6] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@jasiek40, post #5

Znaczy się że jak włączysz amigę z dyskietką to dupa ? NDOS i DOS ? Czy tylko NDOS jak pisałeś ?
[#7] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@jasiek40, post #5

Z dyskietkami HD to trzeba na nich otwory HD zaklejać.
Ja przerabiam stacje Samsunga SFD-321B i tylko takie. Chwila strachu z lutownicą (3 punkty trzeba zmienić) i wszystko działa, bez przerabiania kabli etc...
[#8] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@Tom Rain, post #7

Eureka !
Faktycznie, po zaklejeniu otworu działa ja ta lala. Lepiej jak oryginał.
Co ciekawe, przy oryginalnej stacji nie musiałem ich zaklejać. A próbowane przeze mnie DD muszą być walnięte w takim razie .... :)
Wielkie dzięki za szybkie rozwiązanie problemu.
[#9] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@jasiek40, post #8

Każda stacja HD ma czujnik czy dyskietka jest DD czy HD . Po przeróbce jak nie zakleisz otworu to stacja głupieje bo na pinie 2 ma diskchange oraz sygnał HD. Można także przeciąć ścieżkę dochodzącą do pinu 2 i wtedy nie musisz zaklejać otworu.
[#10] Re: przeróbka pecetowej stacji dyskietek

@Dark_luke, post #9

Na pewno wypróbuję. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem