[#1] Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?
Witam.
Mam na stanie Apollo 1240/40 (procek XC). Na 40MHz działa nad wyraz stabilnie jak na Apollo.
Mam też kwarc 100MHz i karta odpala, natomiast sypie błędami na systemówce, zawiesza się, itp.
Na jakiś czas sobie odpuściłem ale przez przypadek udało mi się wyhaczyć kwarc 96,0MHz.
Niestety po zamontowaniu Amiga nie wstaje. Dioda power cały czas jest lekko przygaszona,
zero mignięć na ekranie, brak reakcji na reset z klawiatury.
Wymieniam oscylator na fabryczny 80MHz - działa, 100MHz - działa z błędami.
Możliwe że karta nie chce się uruchomić przy kwarcu 96,0MHz czy zwyczajnie jest walnięty?
Można go jakoś sprawdzić?

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#2] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@sebar27, post #1

Możliwe, że nie chce chodzić z kwarcem 96 MHz, mój Apollak też tak miał. Podobno zależy od tego jakie się MACHy trafią. Po szczegóły odsyłam np tutaj.
[#3] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@sebar27, post #1

Hej!U mnie na kwarcu 97,7 też nie poszło,to znaczy Ami się odpalała,ale SysInfo pokazywał jakąś dziwną szybkość chyba 34 MHz,już nie pamiętam i karta była wolniejsza.
[#4] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@recedent, post #2

Pewnie coś w tym jest.
Dzięki za info.
[#5] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@Grisza, post #3

Faktycznie była wolniejsza czy tylko Sysinfo krzyczał że ma 34MHz? U mnie ka kwarcu 80MHz
SysInfo pokazuje 44MHz więc to raczej średnio miarodajna pokazywaczka :).
Kolega ma jeszcze ten kwarc? Może zechciałbyś go odsprzedać/wyporzyczyć do testów?

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 08:47:36 przez sebar27
[#6] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@sebar27, post #5

Użyj do testów SysSpeed'a jest bardziej miarodajny dla procków 040 wzwyż.
Staszek ma duże doświadczenie z tymi kartami. Poczekaj na jego komentarz.
[#7] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@sebar27, post #1

Jeżeli oscylatory 80MHz i 100MHz uruchamiają kartę (Apollo 1260 ma prawo odmówić pracy na 100MHz nawet z najlepszą 060) to można śmiało założyć że ten trzeci oscylator jest albo walnięty albo jego paramerty - w tym najważniejsza amplituda sygnału na wyjściu "nie pasują" turbiaczowi.

Wniosek jeden - dać sobie spokój z tym konkretnym oscylatorem.
1
[#8] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@stachu100, post #7

Staszku chodzi o kartę 040.
[#9] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@Tomski, post #8

Sorka, zasugerowałem się sygnaturką.
Czyli wszystko wskazuje na to że ten trzeci oscylator jest walnięty.
Można sprawdzić oscyloskopem poziom sygnału na wyjściu oscylatora. Ew. włożyć do innego Apollaka celem potwierdzenia hipotezy o uszkodzeniu.
[#10] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@sebar27, post #5

Mogę Ci go posłać za piwko ;)
[#11] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@Grisza, post #10

Jakoś się gogadamy :D
[#12] Re: Overclocking Apollo - uszkodzony kwarc?

@stachu100, post #9

Niekoniecznie jest uszkodzony - decyduje też kwestia co to za kwarc. Być może generuje nominalną częstotliwość w którymśtam overtonie i procesor głupieje dostając kilka n-tych harmonicznych o stosunkowo wysokich amplitudach (jak na potrzeby procesora). W takim przypadku bardzo silnie rzutuje na efekt końcowy to w jakim układzie generuje kwarc w karcie. Niestety nie mam (już) Apolla więc nie pomogę za wiele ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem