@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [,
post #9
Spokojnie, na pewno obrazy z BV nie można określić że jest zły. Moje zdanie oparłem na pewnym doświadczeniu: monitor (poczciwy M1438) podłączyłem pod standardowe złącze RGB w Amidze i ustawiłem tryb Multiscan. Następnie na BV ustawiłem sobie obraz o identycznych parametrach jak w Multiscan i porównałem. Obraz z BV nie ma takiego nasycenia kolorów i jakby mniej kontrastowy, ale to może byc moje subiektywne odczucie. Fakt, faktem na amigowy Mulitiscan patrzy się przyjemniej.
A co do rozkładu obrazu na monitorze, to się nie przejmuj. Możesz sobie dowolnie edytować, kombinowac, ustawiać, robic własne tryby... To zupełnie inna bajka niż edycja trybów obrazu AGA.
Nieszczęsny kabelek łączy standardowe gniazdo VGA (które musisz sobie gdzieś z tyłu Amigi zamocować) z karta graficzną. Nawet trudno to nazwac kabelkiem gdyż jest to zwykła taśma (tak jak do HD) tylko oczywiście mniej żył. Jako "ekranowanie" służy coś w rodzaju "koszulki" chyba przewodzącej, ale nie jest uziemiona, więc to pic na wodę. Chyba wykonam sobie sam taki kabelek.