[#1] SVGA i Amiga?
Mam pytanko. Chce kupic przejściówke RGB 2 VGA Commodore bez Scalaka w środku. Niektóre monitory nie chciały bez tego działac. I tu nasuwa się wątpliwość - Czy mój monitor to obsłuży??
Monitor : Hyundai DeluxScan S570 (TCO 1992) Data produkcji: Lipiec 1999, OSD , Maximum HV Freq : 70 Khz , 150 Hz. Ktoś używał tego monitora na przejściówkach bez scalaka??

Pozdro

[#2] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #1

Zrobiłem bardzo dużo (co najmniej 50) takich przejściówek i z moich doświadczeń wynika, że w przypadku praktycznie wszystkich nowych monitorów to działa bez scalaka (tzn. nie trafiłem ani razu w ciągu ok. 4 lat) na monitor, z którym nie działało bez scalaka :)
[#3] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #1

Ja używałem takiej przejściówki na kilku różnych monitorkach, jedyną rzeczą o której musisz pamiętać to wrzucić do devs/monitors sterownik VGAonly oraz jakiś DBLPal albo multiscan ...
PZDR!

[#4] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #1

Ja mam przejściówkę made by Commodore i ma scalak, ale jeśli były bez też pewnie będzie działać, jednak jeśli twój monitor nie zejdzie poniżej 30KHz to lipa bo takich trybów niższych używają właśnie tryby Double PAL/NTSC i da się wypromować jeszcze cześć gier, a tak w trybach Euro72 i Super72 da radę tylko do pisania tekstów i oglądania obrazków bez patchy na gfx i minimum procka 68040, bo fakt z Amigi klasycznej jest dobry obraz jak na taki stary sprzęt, ale dużo wolniejszy niż w trybach 15KHz czyli PAL NTSC i Euro36 da się wyciągnąć przy odpowiednich ustawieniach nawet ponad 80Hz ale trzeba mieć odpowiedni monitor lub Scandoubler.
[#5] Re: SVGA i Amiga?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> z Amigi klasycznej jest dobry obraz jak na taki stary sprzęt

Śmiem stwierdzić, że lepszy niż z karty graficznej BlizzardVision.

[#6] Re: SVGA i Amiga?

@Prince, post #5

Odnośnie obrazu, na swoim monitorze gdy mam jakiś jednolity kolor, lekko widać jakieś podłużne paski, kiedyś monitor podłączony miałem do PC i nie było takich efektów. Coś da się z tym zrobić???

[#7] Re: SVGA i Amiga?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

DblPAL można podpiłować trochę, do 30,5 kHz MonitorKillerem albo MonSpecMUI.

[#8] Re: SVGA i Amiga?

@Prince, post #5

to kwestia tego nieszczęsnego kabelka, który łaczy karte z gniazdem vga...

[#9] Re: SVGA i Amiga?

@Prince, post #5

Prince nie strasz mnie bo właśnie nastawiony jestem na kupno karty BVisionPPC nawet dam ponad 250PLN jeśli z DCE + koszty wysyłki.

Co jest z tym obrazem nie tak? A co z tym nieszczęsnym kabelkiem o czym pisze MinisterQ to też jakiś wymysł, a nie zwyczajny VGA 15-pin czy po prostu słabo łączy i obraz się kaszani?

A może to też kwestia odpowiedniego monitora do układu karty bo u mnie na bardzo starym VGA HIGHSCREEN nie mogę rozciągnąć obrazu w poziomie na cały ekran by uzyskać proporcjonalny obraz i z 15 mam jakieś 12-cal widoczne, już sprawdzałem MonitorKillerem i MonSpecMUI tak samo i widzę te pasy idą pionowo to chyba wina złego napięcia masy bo podobnie miałem na niezwykłym monitorze Philips PAL/NTSC, więc masa poprostu idzie z dźwiękiem i dzięki temu obraz jest bez tych pasów, tylko właśnie padł mi ten Philips dokładnie jak przełącze na RGB to widać tylko biały obraz nawet jak nic nie jest podpięte, a z compostie wszystko OK jest obraz ale szkoda oczu bo wszystko jest rozmazane HELP buu :S
[#10] Re: SVGA i Amiga?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Po prostu kabel łązący przyłącze do monitora i kartę jest 1) za długi
2) źle ekranowany, toteż po prostu inne urządzenia mogą mieć wpływ na
jakość tego obrazu, aczkolwiek sam obraz nie jest taki zły :))

[#11] Re: SVGA i Amiga?

Co jest z tym obrazem nie tak?

Nic sie nie przejmuj. Roznice zauwaza chyba tylko "melomani" obrazu. Ja tam nie widze na BVsion wielkiej roznicy w porownaniu z pecetem.

Jednak ze wzgledu "moze" na lepsza ostrosc, znacznie bardziej miga tryb 31 kHz, 60 Hz w prownaniu z Multiscanem (ma takie same prametry). Ale takiego trybu nie bedziesz uzywal, chyba ze tylko podczas odpalania BootMenu.
Standardowo ustawisz sobie standardowe tryby VESA (np. 800x600 53kHz, 85Hz lub 1024x768 68kHz, 85Hz) na ktorych praca jest bez zastrzezen.

W wiezy Infinitiv jedynym urzadzeniem po drodze, ktore moglo by zaklocac ten kabelek jest zasilacz. Widocznie moj nie zakloca, chociaz ostatnio troche marudzilem przy czestotliwosciach 100 Hz, ale nie na jakosc obrazu, tylko na meczenie wzroku. Z drugiej strony szkoda maltretowac starsze monitory czestotliwoscami 100-120 Hz.
[#12] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #1

Mam już przejściówke. Mój monitor łyka tryb VGAOnly:Multiscan Productivy. Monitor mówi :D ze częstotliwość to 31.1 khz w 59 Hz. Gdy wyskoczy coś w PAL-u wyskakuje Out Of Range. I ze minimalna czestotliwosc to 30 khz. Jaki jest najlepszy promotor??

[#13] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #12

Ciężko powiedzieć który jest najlepszy, zależy czy a to robić
automatycznie, czy się ciebie pytać.... Jeśli używasz MCP - tam chyba
też był....

[#14] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #12

Moim zdaniem NewMode (Aminet). Wrzuc go do WBStartup. Pozwala promowac tymczasowo, przez uzycie lub mozna zapisac. Potrafi dzialac takze jako "przezroczysty" (przydatne w programach graficznych gdzie czesto zmienia sie tryby). Bardzo latwa edycja (gorna belka/narzedzia).

Ostatnia modyfikacja: 18.08.05 14:27
[#15] Re: SVGA i Amiga?

@Andrzej Drozd, post #14

Pytanie - Jesli gry sie promują sie na DBLPal (IControl) to na Multiscan tez sie wypromują?

[#16] Re: SVGA i Amiga?

Spokojnie, na pewno obrazy z BV nie można określić że jest zły. Moje zdanie oparłem na pewnym doświadczeniu: monitor (poczciwy M1438) podłączyłem pod standardowe złącze RGB w Amidze i ustawiłem tryb Multiscan. Następnie na BV ustawiłem sobie obraz o identycznych parametrach jak w Multiscan i porównałem. Obraz z BV nie ma takiego nasycenia kolorów i jakby mniej kontrastowy, ale to może byc moje subiektywne odczucie. Fakt, faktem na amigowy Mulitiscan patrzy się przyjemniej.

A co do rozkładu obrazu na monitorze, to się nie przejmuj. Możesz sobie dowolnie edytować, kombinowac, ustawiać, robic własne tryby... To zupełnie inna bajka niż edycja trybów obrazu AGA.

Nieszczęsny kabelek łączy standardowe gniazdo VGA (które musisz sobie gdzieś z tyłu Amigi zamocować) z karta graficzną. Nawet trudno to nazwac kabelkiem gdyż jest to zwykła taśma (tak jak do HD) tylko oczywiście mniej żył. Jako "ekranowanie" służy coś w rodzaju "koszulki" chyba przewodzącej, ale nie jest uziemiona, więc to pic na wodę. Chyba wykonam sobie sam taki kabelek.

[#17] Re: SVGA i Amiga?

@Prince, post #16

Ten kabelek to zgroza jest. Jak miałem BVision (Amiga w wieży Micronik) to skróciłem kabelek do 4 cm i przede wszystkim zdjąłem z niego ten fatalny ekran. Obraz zdecydowanie się poprawił.

[#18] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #15

Tak.

Co do DBLPalu to powinien ruszyc u ciebie ten http://main.aminet.net/hard/drivr/31kHz-Only.lha

Ostatnia modyfikacja: 18.08.05 18:29
[#19] Re: SVGA i Amiga?

@Andrzej Drozd, post #18

Ok wszystko już gra :D Wszystko co sie da promować odpalam w Multiscan 320x240. Wypromowałem Breathless ale sie zachowuje tak jakby wogóle klawiatury nie widział i muzyczka szybciej (za szybko) gra :( Czy niektóre gry mają takie humory w promowaniu?? Mam wersje 1.1 Breathless - Promowałem na programie NewMode

[#20] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #19

Tak, jest to związane z synchronizacją z odświeżaniem obrazu. W PALu jest to 50 razy na sekundę, w NTSC 60x...

[#21] Re: SVGA i Amiga?

@Prince, post #20

Jest jakiś sposób zeby zmusić to Breathless do "widzenia" klawiatury??

[#22] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #19

Mi sie nigdy nie udalo wypromowac Breathlesa (ale nawet nie wiem w ktora wersje gralem). Najlepiej wykombinuj sobie maly dodatkowy, telewizor do gier w Palu. Multiscan bedzie bardzo dobrze sluzyl do pracy oraz statycznych gier typu Cywilizacja, natomiast tv do gier w Palu. Pozatym Breathless, The Killing Grunds, Doom itp. duzo stracilyby na plynnosci oraz wygladzie (pikseloza). A Pal bardzo ladnie rozmywa piksele i gra wyglada super.
[#23] Re: SVGA i Amiga?

@Andrzej Drozd, post #22

DoomAttack chodzi o 2 fps szybciej niż na TV w PAL-u Za to Nemac zwolnił...Ale w 2x2 wyglada lepiej niz na TV. Następne 300 zł na TV.... :D

[#24] Re: SVGA i Amiga?

@malin666, post #1

Czy ktoś zmusił do działania pod DBLPal UFO ECS?? Prosze dokładnie opisac :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem