[#1] POMOCY! - gdzie ten zegarek?!
Witam i proszę o pomoc.
Odpalajac ostatnio ami zauważyłem, że zegar ma inna date dokładnie 9 lipiec 2005!? 22.54 (sekund nie pamietam) - właczyłem preferencje czasu i patrze zakratkowany gadżet 'Zapisz' ?! myslę co jest grane??
Odpalam scouta i w zakladce system widzę battery clock - n/a?!?
Więc mierzę bateryjkę 3.2V - mysle może uamperów ma malo już; kupiłem podstawke CR, bateryjke, wlutowałem i..... DALEJ to SAMO!

Czy ktoś miał coś podobnego?
Moja karta to BPPC60/240 scsi - wszystko inne działa poprtawnie tylko brak zegara? No i ta dziwna data; skad ja moja ami bierze?

[#2] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@11MASTEr, post #1

Czy pod AmigaDOSem rowniez nie mozesz ustawic zegara? (SETCLOCK SAVE)
Czyzby ta data była datą modyfikacji s-s?
[#3] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@Norbert, post #2

1) nie
2) sprawdze to :)

[#4] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@11MASTEr, post #1

Czyli nikt nie spotkal sie z czyms podobnym? W takim razie to perfidna awaria sprzetu :( ech....

[#5] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@Norbert, post #2

jesli nie ma sprzetowego zegara to amigaos bierze date utworzenie sys: (formatowania). jesli zegar jest popsuty to moze brac cokolwiek.
[#6] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@11MASTEr, post #4

dognij styki :)
[#7] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@Valwit, post #5

tylko bierze zawsze taka sama co do sekundy :)

[#8] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@Valwit, post #6

myslisz ze rozwiazanie jest takie proste?

[#9] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@11MASTEr, post #4

Ty to nazywasz perfidną awarią sprzętu? U mnie Amiga nie chce startować gdy mam włożoną kartę sieciową w PCMCIA. Muszę za każdym razem wyjmować przy starcie i wkładać ją przy gotowym systemie :(

[#10] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@11MASTEr, post #8

Niektóre wirusy przestawiają czas. Przejedź system jakimś Virus Z, może pomoże.

[#11] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@11MASTEr, post #1

Mialem kiedys podobny problem na Apollo1240. Zdazylo sie to po zaistalowaniu FastATY.
Wystepowaly podobne objawy do opisanych przez Ciebie. Do konca nie wiem czy problem wzial
sie wlasnie przez zainstlowanie FastATY ale podociskanie plytek a zwlaszcza nakladki na Gayle
efekt ustapil.
[#12] Re: POMOCY! - gdzie ten zegarek?!

@11MASTEr, post #1

Witam i dziekuje za odpowiedzi.
Problem juz rozwiązałem :)
(podczas wyciągania karty po prostu lekko skrzywiłem jedną nóżkę układu odpowiedzialnego za SCSI na karcie - doszło do zwarcia i to był mój problem na szczeście udało się proces odwrócić :) )

P.S. jak to dobrze że sprzęt jest tak wytrzymały.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem