[#31] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #1

W starszych PC praktycznie cała logika była zasilana napięciem 5V, dzisiaj jest to głównie 3.3V i mniej, w Amidze całe obciążenie idzie na linię 5V, więc zasilacz może nie być przystosowany do takiego obciążenia tej linii lub trafiłeś na bubla.
[#32] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@rafgc, post #31

rafq tak zgadza sie amisia potzrebuje dobrej lini 5v ale , chcialbym zaznaczyc ze mam dwa nowe zasilki atx jedna nie moze uciagnac cybervisiona64 druga juz moze ale po dolozeniu scandoublera w slot video juz nie moze wszystkiego uciagnac paranoja nie? komp dziala ale np na gierkach pal sa z poczatku artefakty przeklamania w grafice po wlozeniu staruskiego atx amiga dostaje nowe zycie malo tego ibm atx wcale nie jest czolgowo ciezki czy wielki poprostu wszystko na nim zdrowo dziala obydwa atx nowe sa kupione w komputroniku z pc dzialaja w starym ibm w amidze dzieja sie na nich cud a

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 09:25:51 przez Blendor
[#33] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #1

Najlepszym zasilaczem do Amigi, a przy tym najprostszym w przeróbce, jest klasyczny 200 watowy zasilacz AT z lat 90-tych. Na rynku PC jest to w tej chwili bezwartościowy odpad, a więc do dostania za darmo albo za symboliczne piwo.
[#34] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Des, post #19

Wszystkie nowe, czyli obecnie produkowane ustrojstwa typu płyta główna, zasilacz, karta graficzna, napęd DVD, twardy dysk - odznaczają się znacznie niższą jakością/żywotnością, niż analogiczne klamoty sprzed kilkunastu lat.

Nie ma w tym niczego dziwnego. Niemal wszyscy oczekują, że ceny sprzętu będą ciągle spadać a to się przecież musi odbywać kosztem czegoś.
[#35] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Daclaw, post #33

władować parę tysi w klasyka i zapiąć do tego zasiłkę za browara to lekka perwersja imho ;)
[#36] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Kilos, post #35

Można kupić g...o o ładnej nazwie i z diodami led wewnątrz za 200 zł i mieć problemy. Wolna wola. ;)
[#37] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Daclaw, post #36

albok upic tagana :)
[#38] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@arti4-92, post #37

arti jakiego? bo juz pokusilem sie na nowke corsaira cx430 droi jak pies super wyglada swietne kable i co to dalo ? ze wrocilem do starego acbel ibm :) takze daje sobie luz acbel jest brzydki i wielgasny ale dziala
a na nowym corsairu o malo co podejrzewalem uszkodzone tantale na Scandoublerze Compserv a teraz musze go przeprosic bo zawinil nowy ze sklepu porzadny zasilacz:)

i co mam isc do komputronika i powiedziec ze zasilacz za slaby bo nie potrafi mi dobrze nakrecic amigi 4000? matoly w sklepie w zyciu nie widzieli na oczy amigi nawet nie wiedza co to jest bo jak ona byla na topie to oni mieli po 2 latka :)
[wyróżniony] [#39] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #38

Corsair TX650 siedzi w moim piecu od 3 lat. LECZ - poprzedni, też ten sam, spalił się. O kompa dbam zawsze, wentylacja i przepływ powietrza był ok. Czemu wobec tego po tym zdarzeniu ponownie zagościł Corsair? Bo gwarancja była 5letnia i dostałem po prostu nowy, nie naprawiany. Odpukać, chodzi do dziś. Wcześniej Tagan, dobry ale kiepsko 3mał linie 12, bratu złożyłem kompa (2x6870, 3xHDD, 1xBluRay, 1xDVD, proc Athlon II x4 640) i wszystko śmiga stabilnie na OCZ 700.
[#40] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@bombermax, post #39

bombermax pc mnie nie interesuje wiem ze one chodza na pc ale pozal sie boze na amidze srednio doposazonej nie moga uciagnac grafiki jednym slowem padaki
[#41] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #32

Jakie wydajności prądowe mają te zasilacze na linii 5V?
[#42] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@rafgc, post #41

~20A zazwyczaj, czasem niektóre do 30A dochodzą... ale to łącznie z 3.3V
[#43] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@abcdef, post #26

Ale "przegiołes" nie musisz mi tu takich bajek opowiadać ze są filtry LC ale ja się ciebie spytam z jąka stała czasową może policzyłeś bo ja tak. Druga sprawa zasilanie Procków na płytach głównych wielofazowe no tak jak żeby inaczej uzyskać z 12 volt zasilanie do procka 1,4 V to blisko 500w należało by wytracić w ciepło . A tak na płycie sprawność (dziewięćdziesiąt parę procent) takiego układu pozwala na minimalne straty jednak w płytach z średniej pułki to tylko 5 -8 faz a z górnej do 10 a nie jest możliwe technicznie do płyty zasilanej z 12 volt zrobić 16 faz opamiętaj się człowieku . Co do tracera jak kupisz podróbę to najlepiej całego wymień. Ja do Amigi w tym roku przystosowałem zasilacz od konsoli Xbox 360 naprawdę dobrze pracuje. Konstrukcja nie do powielenia może kiedyś opisze to na elektrodzie.
Podsumowując koledzy ja polecam oryginalnego fortona 350 W i nie ma co się wygłupiać z innymi zasilaczami będzie dobrze pracował i długo.
Miłego okrywania zasilaczy od nowa.
[#44] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Dziadziomiecio, post #43

nie jest możliwe technicznie do płyty zasilanej z 12 volt zrobić 16 faz opamiętaj się człowiek

Może jakiś konkretny argument dlaczego nie? Przecież to tylko odpowiednio zsynchronizowane przekształtniki BUCK z przesunięciem fazowym. Da się 4, da się 8, da się i 12, i 16.
ale ja się ciebie spytam z jąka stała czasową może policzyłeś bo ja tak

W filtrach II rzędu nie liczy się stałej czasowej. Poza tym jeśli chcesz coś udowodnić napisz najpierw co chcesz policzyć i po co.
[#45] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@abcdef, post #44

nie jest możliwe technicznie do płyty zasilanej z 12 volt zrobić 16 faz opamiętaj się człowiek
Może jakiś konkretny argument dlaczego nie? Przecież to tylko odpowiednio zsynchronizowane przekształtniki BUCK z przesunięciem fazowym. Da się 4, da się 8, da się i 12, i 16.

Max co widziałem to 24 fazy. Ale to mija się już z celem. Równie ważna jest konstrukcja sekcji zasilania.
[#46] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Des, post #25

Tak czytam i widzę, że Ty i Twoja rodzina wogóle urządzeń nie wyłączacie. :P Pracujecie może w elektrowni? :P

PS. Po co 24h słuchać radia? Nie śpicie?
[#47] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #32

Daj spokój, fakt, że obecnie sprzęt jest jednorazowy i dobrze jak gwarancję przetrzyma, ale nie mów, że większość/każdy pctowy nowy zasilacz jest do dupy. Poprostu stara Amiga to stary (konstrukcyjnie) zasilacz i tyle, jak tu Daclaw poniżej napisał najlepsze są stare AT ewentualnie wczesne ATX które przy +5V mają nawet 30A a łączną moc "zaledwie" 300W. Te nowe są robione pod parametry nowych pieców i koniec, tam się nikt starym złomem amigowym przejmować nie będzie, jak uważasz te nowe swoje zasilacze za dziadowskie to podłącz do nowego wymagającego pc i zobacz wtedy, bo ocenianie ich przez pryzmat 20letniej Amigi jest niezbyt miarodajne. W dzisiejszych firmowych i nie tylko zasilaczach ważne jest żeby od razu komputera z dymem nie puścił, a nie czy da radę, bo dobrany adekwatnie do konkretnego zestawu pc na pewno zadziała.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 22:27:00 przez pinior
[#48] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@pinior, post #46

ale bez zartow prosze watek traktujmy powaznie , moge dodac od siebie ze po 2 dniach nie wlaczania amigi poszedlem dzisiaj sprawdzic jak dziala scandoubler na starym atx acbel i powiem wprost dziala:) jak go fabryka stworzyla a na nowym cx430 zachwalanym pod niebiosa za prawie 2 stowy scandoubler plus gfx cybervision64 zdychal , takze pozdrawiam zwolennikow nowych zasilaczy ja juz podziekowalem :) i nie chce wiecej
[#49] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Daclaw, post #33

No i ja tak mam - Seasonica AT 150W, wymieniłem mu tylko elektrolity. Pewnie posłuży jeszcze wiele lat :)
Natomiast w PC już 3,5 roku śmiga Fortron 400W. Napięcia trzyma jak złoto.
Co do wyboru zasilaczy - polecam tą stronę:
Polecane zasilacze komputerowe

Strona jest cały czas aktualizowana. Warto poczytać o sposobie regulacji napięć stosowanych w zasilaczach.
Jeżeli zasilacz z grupową regulacją napięć obciążymy nierównomiernie, to napięcia mogą się "rozjeżdżać" nawet poza normę ATX. Testowałem zasilacz Pentagram 620W, na kompie z grafiką GF 8800 GTS linia +12V wskazywała 12,15V. Po podłączeniu tego zasilacza do komputera z Pentiumem III 1 GHz napięcie na linii +12V skoczyło do 12,61V. Wniosek - za mocno obciążona linia +5V, za słabo +12V. Nowe zasilacze z mocną linią +12V nie nadają się do komputerów, w których procesor jest zasilany napięciem 5V.
Można kupić nowy zasilacz AT. Choćby tutaj:
Fortron AT 250W
Zasilacze poniżej 200 zł to nie dno. Można kupić sporo markowych zasilaczy poniżej 200 zł oczywiście tych o mniejszej mocy.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 22:40:57 przez Nightmare777
[#50] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Nightmare777, post #49

Fortrony bardzo często było używane w przypadku awarii jako zasilacze zastępcze, w renomowanych serwisach zagranicznych. Bardzo dobry sprzęt. Podobnie jak Seasonic.
[#51] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Nightmare777, post #49

nightmare777 nadal nie mozemy sie zrozumiec:) ja wiem ze taki corsair ktorego kupilem to chcialby nie jeden małolat do wypasionej wiezy pc z wszelakimi geforcami i nowymi wodotryskami i bedzie mu ten zasilacz chodzil jak zloto :) ale na milosc boską mi nie chodzi o PC mi chodzi o amige w tym sprzecie nie wiem co z tymi zasilkami jest one poprostu nie chodza :) tak jak powinny to ze sie komputer uruchamia i mozna posluchac modow to na zasilaczu od telefonu komorkowego mozna dokonac:) ps zart , ale wystarczy troche posiedziec w kompie w oprogramowaniu w grach i kto malo spostrzegawczy nie zauwazy ja zauwazylem sporo artefaktow na grach PAL przez scandoubler na zimnym scandoublerze
A POWTARZAM A na starym zasilaczu atx powzyzej 10 lat z markowego kompa ibm zdechloka ze farba z niego zlazla ten oto ten sam system ta sama amiga nie sprawia zadnych problemow na testach graficznych i grach pal po przez scandoubler :) czyli jaki z tego wniosek SZAJS I TYLE CO MNIE OBCHODZI ZE DZIALAJA NA PC ? SKORO PARAMETRY NA TABLICZCE ZNAMIONOWEJ NIE ZGADZAJA SIE TAK NAPRWDE Z PARAMETRAMI JAKI Z SIEBIE TEN ZASILACZ WYDAJE niech sobie chodzi czy to moj nowy fortron czy nowy corsair na najbadzien dopalonych pecetach , ALE TE KOMPY MNIE NIE INTERESUJA NA AMIDZE TE ZASILACZE PO WNIKLIWYCH TESTACH SĄ DO BANI pokonal jest stary acbel ktory na allegro kosztuje 10 zl
[#52] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Nightmare777, post #49

Zgadzam się w 100% nowoczesne zasilacze są projektowane do nowoczesnych komputerów, a i niezłe poniżej 200zł można kupić, a zepsuć się mogą w dzisiejszych czasach nawet te za ponad 500zł. Inna sprawa, że bywają też różne serie z różnych fabryk tego samego producenta i jednemu zadziała ok a innemu niby taki sam sie zwali. W każdym bądź razie myślę, że chyba ustaliliśmy, że najnowsze zasilacze niezbyt się do starych Amig nadają, ale to nie ich wina skoro w PC śmigają. Lepiej poszukać starego, w dobrym stanie, mały remont, nowe kondzie etc. i na pewno Amigę obsłuży i długo posłuży. OK
[#53] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@pinior, post #52

no w koncu :) ktos zrozumial :) ja tym postem chce przestrzec innych bo troche poeksperymentowalem ostatnio z bebechami amigi bo nie lubie stac w miejscu i udalo sie juz wiem ze nowe zasilki chocby i mialy na 5v 40 amper i 1000 watt to amidze cos w nich nie pasuje ! i BASTA poprostu nie dzialaja jak powinny chce podpowiedziec pryszlym posiadacza i posiadacza amig duzych amig z przejsciowka na atx ze nowe atx nie chodza bo kupilem 2 fortrona i corsaira kazdy cos ma do zaoferowania negatywnego w amidze jeden nie dziala z cv64 drugi zas muli grafe na scandoublerze gdzie stare jajco obsluguje amige na tip top oryginalna zasilka obsluguje amige bezproblemowo a to tylko 145watt i 16a na 5v
oraz stara zzasilka ponad 10 letnia atx zdala rowniez egzamin i tyle w tym temacie odemnie jako przestroga
[#54] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #51

No to zakup zapas starych i gitara. Parametry się pewnie zgadzają, ale jak go do nowego PC podłączysz bo skoro takiego uciągają, a bierze na pewno wiecej prądu niż Amiga to nie jest to taki "szajs" Podsumowując nowe zasilacze są do nowych PC i to nie ich wada, że niezbyt dobrze rozmawiają z Amigą. Tak jak te stare nie pociągną nowego PC to nowe starej Amigi, to chyba proste.

Dla wszystkich skrótem: stara Amiga - stary zasilacz, nowa Amiga - nowy zasilacz

PS. Nową A1X1000 na pewno nowe pociągną, a więc jest argument za zakupem X1000.
[#55] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@pinior, post #54

haha tak zgadza sie ja juz zamawiam jednego staruszka acbela z ibma ! 35 zl i niech czeka na czarna godzinke
[#56] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Blendor, post #55

Do PC ten Corsair, o którym pisałeś, jest ok. Do Amigi to niezbyt trafny wybór. Proste - nierównomiernie obciążyłeś poszczególne linie zasilacza i nie pracował poprawnie. Z zasilaczem o większej mocy (np. 700W) byłoby jeszcze gorzej. Nic w tym dziwnego, że stary zasilacz lepiej sobie poradził.
[#57] Re: o jakosci nowych zasilaczy ATX "w cenie do 200 zl DNO"

@Nightmare777, post #56

nightmare777 to jak bys mi wytlumaczyl to ze przychodze po pracy do domu dzisiaj jesien pora chlodu zimna w nienagrzanej chacie zanim zrobie ogien w piecu w domu jest sredniawa temperatura do pokojowej temperatury trzeba poczekac z 2 ,3 godzinki i teraz tak jak w chacie jest kolo 22 stopni corsair nie powoduje artefaktow prrzez pierwsze pol minuty :) w grach PAL , jak jest chlodno w domu to corsair glupieje do okolo pol minuty na ekranie dzieja sie cuda iskrzenie w grach pal :)
STARY ACBEL SPECJALNIE WCZROAJ PO 2 DNIACH NIE PALENIA W DOMU W CELACH EKSPERYMENTU WLACZAM TEN SAM KOMP TEN SAM SYSTEM I GRY DZIALAJA OD STRZALA BEZ ZADNCH PROBLEMOW
PODLACZAM NA CHWILE CORSAIRA I BAM ARTEFAKTY PRZEZ PIERWSZE 30 sekund PO CZY SIE STABILIZUJA nie potrafie juz tego inacej okreslic jak padaka

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 09:14:25 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 09:14:53 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 09:15:31 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 09:15:56 przez Blendor
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem