[#1] Zgrywanie z dyskietki do adf na pc
Witam, jestem nowy na forum. Chciałbym się przywitać, ale jakoś nie znalazłem takiego działu.
A więc jestem posiadaczem A600 od 1995 roku. Moja Amiga leżała na szafie i łapała kurz, parę lat temu ją uruchomiłem i zgrałem trochę modułów do mp3 i znowu wylądowała na szafie. Ostatnio czytając trochę w temacie Amigi i widząc że temat jest ciągle żywy postanowiłem ją uruchomić, podłączyłem zasilacz, wyczyściłem i nasmarowałem floppy i chodzi. Na znanym serwisie aukcyjnym zamówiłem przejściówkę IDE=>CF. No i na tym się zatrzymałem, gdyż mam Kickstart 2.05 37.299, zamówiłem 29F160, ale nie mam Willem'a żeby go zaprogramować. Ale do sedna kiedyś zająłem się trochę programowaniu w Amosie. Mam kilka dyskietek z programami i chciałbym zrobić ich jakąś kopię zapasową, boję się że jak włożę do floppa to padną i moje wypociny pójdą w niepamięć. Więc moje pytanie jak najwygodniej zgrać te dyskietki na pc?
[#2] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #1

Witam !

Proponuje zgrac dyskietki do ADF i przeniesc je za pomoca karty CF z PCMCIA
[#3] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #1

Temat naprawdę wiele razy wałkowany na forum.Mniej więcej co dwa tygodnie go na nowo przerabiamy. Ja bym te dyskietki zgrał do formatu adf za pomocą PC.

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #1

Wyszukiwarka PPA plus Wujek Googiel.
Ja rozumiem, że kolega nie obcykany w temacie, ale zaprawdę warto skorzystać z możliwości które daje Internet.
No i CZEMU, się pytam CZEMU dyskietka włożona do sprawnego napędu FDD w Amidze ma "paść"? To co, ten napęd to jakiś Złowrogi Potwór z Kosmosu Zjadający Dyskietki?
Tak czy siak - bez włożenia dyskietki do napędu się nie obejdzie. Bo jak? Pomyślałeś choć przez chwilę? Telepatycznie, bez używania napędów chcesz przenieść dane z dyskietek? Niestety, dyskietka nie jest kartą zbliżeniową, bez fizycznego kontaktu z napędem się nie obejdzie

Serdeczności
Des
[#5] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@Des, post #4

No tak pierwszy post na forum i od razu wtopa. Spodziewałem się, że zostanę zjechany, bo pewnie było po sto razy a ja nie szukałem. Otóż szukałem i nie znalazłem prostej odpowiedzi, która może być aż tak oczywista, że się o nią nie pyta. Więc spytam wprost. Czy wkładając dyskietkę amigową do stacji PC, zgram ją bez żadnych problemów do ADF?
A co do padania dyskietek, to chcę mieć tą pewność, że przygotuje sobie dobry grunt i za pierwszym razem zrobi się pewny backup jej zawartości. Na te podwójne "CZEMU" odpowiadam tym, że napęd od 2004 roku nie widział dyskietki, a zapis jest magnetyczny więc z tym różnie bywa.
A tak generalnie to pozdrawiam wszystkich forumowiczów, fajnie wiedzieć, że temat przyjaciółki ciągle jest żywy.
Szacunek i Powaga.
[#6] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #5

Nikt Cię nie "zjeżdża". Po prostu - pytasz o sprawy ćwiczone na PPA pierdyliard razy. I naprawdę nie trzeba się spocić, żeby znaleźć na PPA odpowiedni wątek. Dla przykładu, pierwszy z brzegu dotyczący tworzenia obrazów ADF:

http://www.ppa.pl/forum/amiga/3314/jak-zrobic-obraz-dyskietki-adf-na-amidze

Pytasz - "Czy wkładając dyskietkę amigową do stacji PC, zgram ją bez żadnych problemów do ADF"? To znaczy? Tak sobie zapakujesz amigową dyskietkę do stacji w PC, a Windows wersjajakiśtam ją zobaczy, da Ci buziaka i sam z siebie stworzy ADF?
Bez urazy, ale czy Ty aby przypadkiem nie żartujesz? O czymś takim, jak CrossDOS słyszałeś?

Proszę - kolejny wątek dotyczący tworzenia obrazów ADF:
http://www.ppa.pl/programy/amiga-pc-przenoszenie-danych-3.html

Serdelki
Des
[#7] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #5

Oprócz tego co napisał Des, warto jeszcze zainteresować się FAQ - są tam aż cztery pytania i odpowiedzi w tym temacie: 1, 2, 3, 4. Do tego jest jeszcze kącik z artykułami dla początkujących tutaj. Tych artykułów nie piszemy dla siebie, tylko właśnie dla osób, które ciągle o to pytają, więc nie fosz się, gdy inni są nieco zirytowani setnym pytaniem o to samo, co wyskakuje jako pierwszy link po skorzystaniu z wyszukiwarki.
[#8] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #5

No wtopa, wtopa. Jak napisał Ci Sebastian my tych artykułów nie piszemy dla siebie. Każdy z nas ma większy lub mniejszy wkład w rozwój ppa. Jest naprawdę bardzo dużo artykułów dla osób początkujących - takich jak Ty. Jest naprawdę sporo tematów, poświęconych zagadnieniom, które Cię interesują. Wystarczy po tę wiedzę sięgnąć. Dlatego postaliśmy się o jej spisanie aby służyła innym :)

Gdy pierwszy raz wszedłeś na ppa pojawił się komunikat " pierwszy raz na stronie?" Był tam odnośnik do historii Amigi, działu FAQ z którym koniczynie powinieneś się zapoznać Ty jednak tego nie zrobiłeś.

Nam albo się nie chce :D albo po prostu się irytujmy gdy jesteśmy naprawdę któryś tam steny raz pytani o to samo a nowy użytkownik z premedytacją omija dział FAQ i wyszukiwarkę forum czy google.

Nie mniej, żeby nie było jakoś chamsko witamy na PPA i zachęcamy do używania wyszukiwarki:)

Benedykt Dziubałtowski
[#9] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Ok, sorry za kłopot. Po próbuje załatwić sprawę za pomocą kabla Laplink i PC2Am308. Program popróbuje wrzucić zgodnie z opisem dla A500 z KS1.3 przez serial. Przewód laplink mam od pc (kiedyś przez niego wrzucałem windows 95), tylko sprawdzę czy ma te same wyprowadzenia. Będę musiał tylko przerobić null-modem na C25. No i najważniejsze muszę znaleźć zatrzask złącza klawiatury, gdzieś się zapodział i nie działa mi klawiatura. Przy okazji może znalazłby się ktoś uprzejmy, który zaprogramuje mi kość 29f160 żeby mieć obsługę dysku?
[#10] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #9

Bez zatrzasku też Ci klawa powinna działać. Co do reszty pytań.

tak sobie wgranie kicka do epromu jest nielegalne bo jak rozumiem nie posiadasz oryginału kicka 37.350. Więc nie wiem czy ktoś CI u nas na forum pomoże z tym. Ja na Twoim miejscu uderzył bym do efunzine, Sądzę, że kupno takiego oryginalnego kicka wyjdzie Cie taniej niż wysyłka eporomu w dwie strony + jakieś małe honorarium za wgranie.

Co do samego kicka 299 to gdy ja maiłem amigę 600 z tym kick startem to zrobiłem sobie dyskietkę rozruchową żeby mi amiga wykrywała hdd i cf. Chyba gdzieś ją nawet jeszcze mam.

Nie rzeźbij w kablu szeregowym db 25. Coraz trudniej o nie. Mam sporo przelotek db 25<->9 więc jak potrzebujesz to CI ją oddam za dwa piwa.

Benedykt Dziubałtowski
[#11] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #9

jezeli nie kontaktuje wystarczy z jednej strony wsunac kawalek kartonu
[#12] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #9

zobacz ->ten link<-

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 12:24:30 przez Norbert
[#13] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@Norbert, post #12

Znalazłem ten kawałek zatrzasku, no i pupa, wcześniej miałem kawałek kartoniku i słabo działało, przyciąłem trochę taśmy, założyłem zatrzask i w ogóle nie działa, nie pali się dioda caps lock przy reboot. To chyba będzie mój największy problem. Skoro da się uruchomić dysk z kickstartu 37.299 to mogę sobie programowanie odpuścić, oryginalny kick mam oczywiście. Co do kabla null modem to zrobię coś na pająku, alby przerzucić te parę plików. No ale teraz największym problemem będzie klawiatura, pamiętam że kiedyś przestawała działać. Popróbuje nanieść trochę grafitu ołówkiem.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 19:55:32 przez ryshard
[#14] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #13

Skoro przyciąłeś taśmę, to musisz na jej końcu delikatnie zetrzeć izolację (lakier) ze ścieżek. Inaczej nie będzie styku.
[#15] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #9

Jak masz oryginalne kickstarty albo amiga forever w wersji przynajmniej w wersji PLUS to Ci mogę wgrać aż 4 kickstarty do tej kości.
[#16] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@rafgc, post #15

Ja bym dodał jeszcze, że pakiet Amiga Forever powinien być równie oryginalny, jak kicki, czyli nie zassany za pomocą torrenta z TPB.

Pozdrawiam
Des
[#17] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@Des, post #16

Prace stanęły w miejscu, zrobiłem przewód null modem i się okazało, że na moich dyskietkach brak jest konfiguratora portu com, myślałem, że może spróbuje trafić w ustawienia, ale nie do końca dobrze działała mi klawiatura (nie dało się wpisać ":") zacząłem ją naprawiać. Taśma ma bardzo delikatne ścieżki, po przycięciu i delikatnym usunięciu folii, piny nie przewodzą, sprawdzałem miernikiem. Chyba muszę szukać drugiej. Póki co wszystko leży, mam adapter cd ide z kartą 4gb, flasha 29f160 i nic nie mogę zrobić.
[#18] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@rafgc, post #15

Możesz daj jakieś info jak to zrobić, trzeba łączyć 4 romy w jeden plik i wgrać całość, czy każdy pojedynczo?
[#19] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #18

Bez znaczenia, można tak i tak.
[#20] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@rafgc, post #19

To jeśli pojedynczo to pod jakie adresy? a jak całość to czym połączyć? Słabo jestem w temacie i jak nie mam łopatologicznego opisu to raczej się nie uda. Przewaliłem już chyba z 1000 postów na różnych forach, doszedłem do tego, że się przełącza podając albo +5v albo gnd do 1 i 42 nogi 29f160.
[#21] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #20

29F160 wymaga przeróbki, żeby działał jako przełącznik, o ile pamiętam, trzeba się chyba pozbyć zworek i usunąć dwie nóżki, nie mam żadnego w tej chwili przy sobie, więc nie mogć opisać dokładnie co i gdzie. Adresy możesz sobie poprzeliczać za pomocą kalkulatora który może konwertować system dziesiątkowy do szesnastkowego.

http://lmgtfy.com/?q=%C5%82%C4%85czenie+plik%C3%B3w

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2011 03:12:21 przez rafgc
[#22] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@rafgc, post #21

Poradziłem sobie zgodnie z opisem z innego forum, jeśli mamy swoje kopie oryginalnych romów to, ściągamy Willem97j, instalujemy, omijamy błędy, wybieramy device... Eprom... 27cxxx... 27c400 (dla 512kb romów) wgrywamy interesujący nas rom, wybieramy action=>SwapByte i zapisz jako. W zależności od pojemności flasha przygotowujemy tak pliki. Potem łączymy w jeden plik. Potrzebny do tego będzie Total Commander. zmieniamy nazwy romów na
onemeg.001
onemeg.002 i tak dalej w zależności czy w pamięć wchodzą dwa czy cztery romy. Potem w TC wybieramy plik z rozszerzeniem .001 dalej pliki=>scalaj pliki i w prawym oknie mamy gotowy jeden plik. Dalej wrzucamy w programator, lub szukamy kogoś kto to zrobi za nas. Autor posta z forum skąd zaczerpnąłem informację, polecał chińskiego dostawcę epromów, który do zamówienia, min 10 sztuk, wgra na nie co sobie zechcemy.
[#23] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #22

coś w tym stylu
[#24] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@rafgc, post #23

Zobaczyć po 15 latach twardy dysk w Amidze 600 bezcenne :)
[#25] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@rafgc, post #23

A który układ jest najbardziej kompatybilny z ROM Amigi? 27C160 - 29F160 czy 27C400 - 29F400? Jest między nimi jakaś różnica? Do zaprogramowania ROM w A1200 potrzeba analogicznie 2 takich kości?
[#26] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@Nightmare777, post #25

Generalnie 27Cxxx są bardziej problematyczne ze względu na konieczność kasowania promieniami UV. Co do pojemności to zarówno 27c400 i 29f400 nadają się do A1200/A4000, gdzie 512 kB 32 bitowy flash jest podzielony na dwie 256kb 16bitowe kości. I taka jest organizacja tego chip'u (4Mbit, 512kbx8, 256kbx16).
[#27] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@Nightmare777, post #25

zależy co masz na myśli pod hasłem "kompatybilność", jeśli chodzi o zamiennik to jest to 27c400, reszta różni się zastosowaną technologią i ilością wyprowadzeń

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2011 16:02:28 przez rafgc
[#28] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@rafgc, post #27

Dzisiaj dołożyłem 1mb chip ramu, piggyback mod, co bym dał za tą konfigurację w 1996 roku... :).
Zostaje jeszcze ta cholerna klawiatura...

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2011 21:05:09 przez ryshard
[#29] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@ryshard, post #28

Mialem wlasnie taka konfiguracje w tych latach. To byl czad. Kosztowalo duzo. Juz nie pamietam jak duzo ale troche musialem sie na pocic by takowa miec.

Podepne sie bo dzisij chcialem porobic troche dyskietek na klasyka......a tu ze tak powiem pupa.
Netbook ktorego ostatnio zakupilem nie ma przeca rs-232. Podlaczylem przejsciowke USB2RS-232 ale za zadne skarby nie chce zadzialac. Z piecem odpala bez problemu. Co robic. Nie moge latac w te i spowrotem do pieca. Help.
[#30] Re: Zgrywanie z dyskietki do adf na pc

@Drupi77, post #29

Oprócz klawiatury borykam się teraz z czymś co mi się wydawało błahe. Otóż system nie jest za stabilny, jak miałem 1Mb Ramu, to potrafił się przywiesić i to często, po jakimś czasie stawało się mniej dotkliwe. Dołożyłem do 2Mb, to na początku w ogóle nie było obrazu, jak się uruchamiał to już działał. Dzisiaj zainstalowałem Classic WB 68k, na Winuae system się normalnie uruchamia i działa, po założeniu do A600 gdy skończy się ładować miga zielona kontrolka i Guru 8000 000B i od początku. Jak odłączałem floppa to się kilka razy uruchomił, teraz i bez niego to samo. Myślę, że to może zasilacz, dołączyłem dodatkowe kondensatory 2200uf po stronie amigi na linie +5v i +12v ale dalej to samo, system wywala się bezpośrednio po załadowaniu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem