kategoria: A1200
[#1] Blizzard PPC i Scsi
Witam.

1.Jaki dysk twardy kupić (prosze o linka) by śmigał z maksymalną prędkością(możliwości złącza karty).

2.Czy będzie chodził szybciej niż dysk podłączony pod fastatą?

3.Jest możliwość używania obu dysków (nie kolidują)?
[#2] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #1

1. Dowolny dysk standardu Fast SCSI lub nowszego. BPPC ma zintegrowany kontroler 53C710, taki sam jak w A4000T oraz A4091.

2. Prędkość będzie pewnie porównywalna do dobrego dysku IDE via FastATA, ale BPPC ma przewagę w postaci obsługi trybu DMA, a co za tym idzie generuje o wiele mniejsze obciążenie CPU podczas korzystania z dysku.

3. Jest możliwość jednoczesnego korzystania z FastATA i BPPC SCSI, mają zupełnie niezależne sterowniki.
[#3] Re: Blizzard PPC i Scsi

@strim, post #2

Z tego co mi wiadomo mozna podpiac dysk UW scsi(posiadam taka przejsciowke) ktory wykorzysta kontroler maksymalnie do 10mb/s. Fastata u mnie ma max do 5mb (taka jest konstrukcja Bppc)

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 21:34:11 przez jarecki130

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 21:36:22 przez jarecki130
[#4] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #3

mozna podpiac dysk UVscsi

Można (jeśli masz na myśli UW SCSI), ale co z tego skoro kontroler jest tylko standardu Fast SCSI ;). U mnie BPPC SCSI wyciąga ok 7MB/s. 10MB/s to maksymalny teoretyczny limit standardu Fast SCSI.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 21:34:59 przez strim
[#5] Re: Blizzard PPC i Scsi

@strim, post #4

Moze ktoś podeśle linka np:allegro jaki nabyc byłby szybki i min 18Gb
[#6] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #5

1. Otwórz kategorię dyski SCSI na allegro.
2. Znajdź dysk, który spełnia następujące warunki:
- ma 18GB lub więcej pojemności
- jest standardu Fast SCSI lub nowszego (a podejrzewam, że 99% dysków 18GB jest)
- ma takie gniazdo, do którego masz już odpowiednie kable
- ma odpowiednią dla Ciebie cenę
3. Gotowe!
[#7] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #1

1. Jakikolwiek, wszystko pójdzie bez większych problemów
2. Bo ja wiem? Zależy od tego, co planujesz robić z Ami. W każdym razie, jakiegoś niesamowitego skoku bym nie oczekiwał. Wieść niesie, iż napędy SCSI z natury rzeczy lepiej się kochają z Amigą. Ale na cuda - wianki nie licz.
3. Spoko. Na pewno się nie pogryzą. Osobne kontrolery, osobne sterowniki. Przez pewien czas tak pracowałem, nic złego się nie działo. Ale to daaawno temu było, zatem szczegółów nie pamiętam.

A tak w ogóle, to z tego, co w stopce masz wynika, że ciut mało pamięci RAM na tak rozbudowaną konfigurację, 16 MB pamięci operacyjnej spokojnie styka przy 030 i łojeniu w SuperŻabę. Ale skoro chcesz dorzucić twardziela SCSI, no to można domniemywać, że ambitniejsze masz zamiary. Zatem - przed podłączeniem kolejnego hadeka pomyślałbym o zwiększeniu RAM.

Pozdrawiam
Des
[#8] Re: Blizzard PPC i Scsi

@strim, post #6

Są różne dyski. Wiem jak szukać na allegro :) Prosze o konkretny link.Słyszałem,że sa różne standardy-LVd-SE
[#9] Re: Blizzard PPC i Scsi

@Des, post #7

160MB ramu to mało?
[#10] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #8

Skoro wiesz to czemu nie poszukasz? Potrzebujesz dowolnego dysku o znanych Ci już parametrach.

Jeśli chodzi o typ sygnalizacji to interesują Cię dyski SE (ewentualnie LVD/SE, ale nie samo LVD bądź HVD). Najlepiej ze złączem 50 lub 68 pin, w zależności od tego jakie masz okablowanie.
[#11] Re: Blizzard PPC i Scsi

@strim, post #10

Szukam konkretnego dysku-nie do końca jestem pewien i nie chce wywalic kasy w błoto

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 22:02:56 przez jarecki130
[#12] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #3

Fastata u mnie ma max do 5mb

jaka masz wersje fast aty ? bo wersja MK II GOLD smigala na apollo 040/40 10.5 MB/s w trybie PIO5 co jest wynikiem zacnym (oczywiscie kosztem CPU bo na takiej zasadzie dziala tryb PIO)

SCIS z tego co sie douczylem powinno poleciec 20 MB/s przy optymalnym konfigu
[#13] Re: Blizzard PPC i Scsi

@HOŁDYS, post #12

Mk III Elbox twierdzi ,że taki transfer to norma przy ppc
[#14] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #11

Zawsze się może zdarzyć jakaś niekompatybilność, jak ze wszystkim. 100% pewności nigdy nie ma, ale powiem Ci coś: nie spotkałem dysku, który nie chciałby działać z kontrolerem SCSI wbudowanym w BPPC. Myślę, że trzeba by się ewidentnie postarać żeby taki kupić.

Obecnie korzystam z takiego dysku (ale testowałem ten kontroler z wieloma innymi).

Może nawet bym Ci rzucił linkiem na allegro, ale mi się ono nie otwiera obecnie. Nie wiem czy mają jakąś awarię czy to mój ISP daje ciała...
[#15] Re: Blizzard PPC i Scsi

@HOŁDYS, post #12

SCIS z tego co sie douczylem powinno poleciec 20 MB/s przy optymalnym konfigu

BPPC ma kontroler Fast SCSI, który nie poleci szybciej niż 10MB/s. Swego czasu poznałem tą konstrukcję dość dokładnie.
[#16] Re: Blizzard PPC i Scsi

@strim, post #14

Rozmawiałem z ludzmi i twierdzą,że 10mb/s bedzie
[#17] Re: Blizzard PPC i Scsi

@strim, post #14

Przykłady:
czy ktorys z tych dyskow bedzie dobry:

http://allegro.pl/18-2gb-scsi-68-pin-seagate-st318305lw-3-5-10k-68p-i1859519
824.html

http://allegro.pl/18-2gb-scsi-68-pin-fujitsu-man3184mp-3-5-10k-68p-i18969054
99.html

http://allegro.pl/fujitsu-mas3184np-mas-scsi-harddrive-idealny-68pin-i191052
1174.html
[#18] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #17

W przypadku wszystkich tych dysków sprzedający napisali, że obsługiwany typ sygnalizacji to LVD... Ale w praktyce, większość dysków LVD to dyski LVD/SE. Dlatego powinny działać, ale bez sprawdzenia 100% pewności nie ma.

Udało mi się znaleźć instrukcję do MAN3184MP, w której jest informacja, że to jest dysk LVD/SE. Więc ten wydaje* się być najbezpieczeniejszy.

* - oczywiście nie mam takiego dysku i ręki ani głowy za to nie dam.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 22:46:59 przez strim
[#19] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #9

Aaaaa! Sorry, oczy już nie te, jak się okazuje. Doczytałem, że nie 160, ale 16 i się cholernie zdziwiłem :D
160 to poważna sprawa i inna rozmowa.

Serdeczności
Des (ślepawy)
[#20] Re: Blizzard PPC i Scsi

@jarecki130, post #16

Potwierdzam. Bez małego haczyka jest 10mb

Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem