kategoria: Sprzęt
[#1] A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM
Zakładam ten wątek jedynie w celach informacyjnych, bo wiem, że sporo osób bawi się w rozbudowe małych Amig a z 500-etką to różnie bywa

Otóż udało mi się wreszcie zdobyć pamięci, które zadziałały z moim MegaRAM HD - 4x1MB SIMM 30pin... i co się okazało - doskonale pracują z rozszerzeniem Elboxu 1.75MB SLOW/0.5MB CHIP!

System bez problemu wykrywa 5.75MB Fastu i 1 Chipu, i korzysta z całej pamięci
Komputer dostał też sporego kopa:
1. +30% w porównaniu do gołej A500 (wg. Sysinfo)
2. transfer HDD z 880KB/s na 1.2MB

Spróbuje teraz zdobyć 2x4MB i zobaczymy czy też będzie chulać.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2011 19:24:09 przez _arti
[#2] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@_arti, post #1

ameryki nie odkryles Piotrze :-]

ja mialem mega ram HD w dwoch konfigach 8 mb fast + 2 MB CHIP (500+)
oraz A500 10.5 MB RAM .. (1 MB CHIP + 1.5 MB SLOW+ 8 MB FAST) do WHDLOAD znakomite (po podlaczeniu CDROMu)

co do pamiatek ciezko takowe trafic ,...mialem ostatnie dwie 4 MB sim 30 sztuki o poszly na alledrogo wczoraj wlasnie do mega ram hd

ps.z tym transeferm nie przesadzasz ? u mnie cos 1 MB/s latalo

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2011 21:07:00 przez HOŁDYS
[#3] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@HOŁDYS, post #2

> ameryki nie odkryles Piotrze :-]

Byc moze ale ktos mi tu na forum mowil, ze jedno i drugie razem na 100% nie zadziala, bo bedzie konflikt adresowania. A tu niespodzianka - dziala!

> ps.z tym transeferm nie przesadzasz ? u mnie cos 1 MB/s latalo

Tak mi Sysinfo pokazalo, dla dwoch partycji.

PS: Jaki CD udalo ci sie uruchomic z MegaRAM HD? Tego mi jeszcze brakuje.
[#4] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@_arti, post #3

ciekawe kto to taki powiedział, że SLOW się gryzie z FAST
[#5] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@rafgc, post #4

Ja powiedziałem tylko, że Fast gryzie się z Fast. Nigdy nie powiedziano, czy to jest rozszerzenie Fast czy Slow. Patrz ten wątek.
[#6] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@strim, post #5

A były pamięci FAST wkładane pod klapkę dla A500?
[#7] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@rafgc, post #6

http://bboah.amiga-resistance.info/cgi-bin/showhardware_en.cgi?HARDID=1697
http://bboah.amiga-resistance.info/cgi-bin/showhardware_en.cgi?HARDID=1784
[#8] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@rafgc, post #6

Zamieszanie wynika pewnie stad, że istnało rozszerzenie Elbox 500/2 FAST, wkładane pod CPU, oraz Elbox 500/2 pod klapkę (będące rozszerzeniem SLOW)...

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2011 18:24:12 przez strim
[#9] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@Dark_luke, post #7

Patrząc na te urządzenia, to wyglądają mi one raczej na rozszerzenia SLOW (przydomek nadany tej pamięci w A500) które z punktu widzenia Amigi są pamięciami FAST, ta druga podana przez Ciebie pamięć to pewnie typowe rozszerzenie 512kB dla A500, które po przezworkowaniu płyty głównej będzie wykrywane jako CHIP. Póki, ktoś kto posiada takie urządzenia nie powie, że się mylę, pozostanę przy swojej wersji (nie jestem pewien co do pierwszego urządzenia, gdyż posiada jakieś dodatkowe przewody).
[#10] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@rafgc, post #9

http://amiga.resource.cx/exp/axram
http://amiga.resource.cx/exp/BASEboard
Z opisu tych rozszerzeń wynikało by że to są rozszerzenia FAST RAM.
Spotkałem się także z rozszerzeniem które były określane "ranger Ram" ale chodzi to chyba bardziej o pamięć slow niż fast.
[#11] Re: A500, MegaRAM HD i Elbox 2.3MB RAM

@Dark_luke, post #10

Rzeczywiście to są rzeczywiście pamięci FAST, ale widać to dopiero po dodatkowej elektronice do płyty głównej w linkach których podałeś, bez tych dodatków nie da rady obsłużyć pamięci FAST przez złącze trapdoora, gdyż leży on w wąskim obszarze adresowania, można za to wykorzystać jego linie danych i adresu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem