kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Amiga 1000 NG

@Duracel, post #30

Coraz więcej posiadaczy Amig to kolekcjonerzy. Co gorsze mało który z tych kolekcjonerów ma możliwość zrobienia ekspozycji więc sprzęt stoi spakowany, najlepiej w oryginalne opakowania i nawet na niego nie popatrzysz jak na przysłowiowe koloseum.

Pozdrawiam
[#32] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #31

Trudno mi sie wypowiadac z tak dużą pewnością, ale trzeba by pewnie jakieś badania zrobić w tym zakresie ilu jest więcej świadomych posiadaczy Amigi. Tych którzy wiedzą że ją mają by mieć, gdzieś na strychu, czy tych którzy ją posiadają i używają. A jeżeli sprzęt wciąż jest użytkowany w swoim pierwotnym przeznaczeniu (w przeciwieństwie do Koloseum) to trudno mówić że jest tylko zabytkiem.
[#33] Re: Amiga 1000 NG

@Duracel, post #32

Nie twierdziłem że jest więcej, twierdziłem że tacy są.
Nie tylko tacy, bo jak liczyć posiadacza kilku Amig i całego stada ośmio bitowców ?
Używa wszystkich czy tylko wybranych a reszta spakowana że nawet pooglądać nie ma jak ?

Pozdrawiam
[#34] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #33

Mogę mówić głównie za siebie więc z tych z kolekcji najczęściej używam A1200 lub CD32 w dalszej kolejności C64 i małe Atari.
[#35] Re: Amiga 1000 NG

@Duracel, post #34

Tak przy okazji, skoro wątek był o zamiennikach i dziwnych projektach, to może nie do końca na temat, ale sobie dzisiaj przypomniałem fajny artek z kultowej strony o C-65, a może nie wszyscy mają świadomość, że takie coś powstało kiedyś :)

http://exbee.pl/emu64/menu.php?art=95

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2012 19:27:20 przez Duracel
[#36] Re: Amiga 1000 NG

@Duracel, post #35

To taki SamCoupe tylko że od Commodore.
Zlecić zaprojektowanie tego mógł tylko specjalista od marketingu, tylko oni są tacy głupi aby w momencie kiedy spada sprzedaż sprzętu 8 bitowego a rośnie 16 bitowego próbować zaistnieć z nowym komputerem 8 bit.

Pozdrawiam
[#37] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #36

Może problem był tego typu że projekt ciągnął się latami i działowi odpowiedzialnemu za C-64DX/C-65 udało się go do takiego stadium doprowadzić wtedy gdy na rynku dosyć dobrze usadowiła się już Amiga. Prototypy leżały w magazynach kolejne lata, a światło dzienne ujrzały dopiero po upadku Commodore.

Tutaj filmik z Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=mL4iX_iuBO8

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 08:32:22 przez Duracel
[#38] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #36

To taki SamCoupe tylko że od Commodore.
Zlecić zaprojektowanie tego mógł tylko specjalista od marketingu, tylko oni są tacy głupi aby w momencie kiedy spada sprzedaż sprzętu 8 bitowego a rośnie 16 bitowego próbować zaistnieć z nowym komputerem 8 bit.

Hmm... Rynek na to był... Niemcy na przykład - tam C64 się trzymało nieźle wiele lat po wypuszczeniu Amigi (to był podobno główny argument za projektem C64DX - Niemcy nie chcieli się przesiąść na Amigi, oczekiwali czegoś co będzie rozwnięciem C64). C64 był produkowany chyba do końca istnienia C= i się sprzedawał ;)

BTW - to był pierwszy komputer C= który miał 8-bitową grafikę bitplanową. Nie była nim Amiga :P
[#39] Re: Amiga 1000 NG

@konrad_0x42, post #38

A my do dzisiaj siedzimy przy Amigach, widzisz rynek na nowe modele ?
Inny fanatycy siedzą do dzisiaj nad innymi zabytkami, ale rynku na nawy produkt komputerowy to jeszcze nie stworzyło.
Na ZXSpectrum ludzie siedzą do dzisiaj a rynek na SamaCoupe, fajny komputerek z 256kB i miejscem na rozszerzenie o kolejne 256kB padł śmiercią naturalną, zastanów się dlaczego zanim swoje fantazje przedstawisz jako coś realnego.
A w międzyczasie przemyśl jeszcze dlaczego znany i popularny następca C64 nie wygryzł go z rynku (piszę o C128x), teoretycznie był taki świetny że powinien.

Pozdrawiam
[#40] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #39

C128 nie różnił się tak wiele od C64 dlatego nie odniósł sukcesu. Co do Sama Coupe to sądzę, że dzisiaj nie jeden Spektrumiarz chciałby posiadać ten sprzęt, ale kupić go graniczy z cudem a jak się już trafi to po chorych cenach a i tak nabywców znajduje. Wtedy gdy powstał nie odniósł sukcesu bo każdy wolał mieć Amigę bądź Atari ST za podobną cenę. Biorąc to co powyżej pod uwagę nie jest powiedziane, że dzisiaj przy dobrze przemyślanym marketingu i reklamie tego typu z pozoru archaiczny sprzęt nie mógł by znaleźć swojego miejsca na rynku.
[#41] Re: Amiga 1000 NG

@Duracel, post #40

C128x wykończyła zawrotna cena a od C64 różnił się sporo o czym ludzie używający go głównie do gier w trybie C64 nie wiedzieli.
Sam fakt posiadania dwu różnych procesorów stawia go na czele mojego prywatnego rankingu.
Co gorsza marketoidzi nie zrozumieli przyczyn jego niepowodzenia i puścili parę w tanie ale programowo niekompatybilne z C64 wynalazki jak C4, C16, C116, na których znowu umoczyli.
SamCoupe wyszedł na rynek za późno, w momencie kiedy sprzedawały się fajne komputery 16 bitowe wprowadzanie nawet podrasowanego ale jednak 8 bitowca było bez sensu.
A z powodu zgodności programowej ze starym ZXem i niewielkiej ilości sprzedanych egzemplarzy dla miłośników tego ostatniego jest faktycznie pożądanym rarytasem.

Pozdrawiam
[#42] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #41

A no C128 od c64 różnił się i to znacznie. Przede wszystkim w trybie 128 mógł pracować na specjalnym monitorze w 80 liniach, a nie 40. Miał do dyspozycji 128 ram, Stacja dysków do niego pracowała w trybie dwustronnym, bez przekładania dyskietki na drugą stronę. Była również do niego stacja dyskietek 3,5 cala, która oferowała jednak zawrotną pojemność jak na jego możliwości. I był również wbudowany w niego PeCet. Była na C128 specjalna wersja GEOSa, która również pracowała w 80-ciu znakach i która obsługiwała dodatkową pamięć, którą można było w odpowiedni slot rozszerzeń włożyć. Mało brakowało, a stałbym się posiadaczem C128D, czyli wyglądem przypominał A1000 i miał wbudowaną stację dysków 5,25 z osobną klawiaturą i zasilacz też był wbudowany. Do tego miałem mieć monitor ten 80 znakowy, ale właśnie się trafiła A500 i już dalej nie kombinowałem.
[#43] Re: Amiga 1000 NG

@Shredder, post #29

Hmm niestety(stety) polemizowalbym z tym. UAE, w zaleznosci oczywiscie od wersji(bo ta pod Androida to jakas bieda-wersja bez obslugi kilku MB dodatkowej pamieci i niestety probuje to zabic przyjemnosc grania nawet w the Settlers) to jednak jest aktualnie bardzo potezny kawalek oprogramowania.

Owszem 10 lat temu stwierdzenie o ponad polowie oprogramowania bylo mniej wiecej prawdziwe, ale dzisiaj to juz na pewno nie jest polowa , sadze, ze max kilka procent(blad statystyczny).

Nie to, zebym nie byl zwolennikiem uzywania oryginalow, sam lubie zasiasc przed prawdziwa maszyna i po to je w domu trzymam.

To tez nie jest do konca prawda, ze na wolniejszej Amidze wszystko plynie. Czasem ciezko np. zdowngradowac maszyne z 040 do obslugi NDOSowych gier, bez wyjmowania kart. Nie piszac juz o starym problemie ECS-AGA.

Poza tym pozostaje jeszcze kwestia zgodnosci takiej kopii Amigi tysiac jaka jest NG w tym watku - czy ona rzeczywiscie obsluguje wszystko co A1000?
[#44] Re: Amiga 1000 NG

@gilban, post #42

Nie 80 linii a 80 znaków co oznacza 640 punktów w linii, minusem było oddzielne gniazdo do podłączenia sygnału w tej rozdzielczości. Dzięki temu Commodore nie popełniło tego błędu w Amidze a Atari ten błąd robiło do końca serii ST.
Stacja 3,5 cala nie była wyłącznie do niego, z C64 też współpracowała i co dziwniejsze bez ograniczeń jakie miała stacja 1571.
Nie był w niego wbudowany pecet tylko miał dodatkowy procesor Z80 i pracował w systemie CP/M.
A GEOS to był jeden z nielicznych programów (niektórzy twierdza że to graficzna nakładka na system) napisanych specjalnie na C128x.

Pozdrawiam
[#45] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #41

Co gorsza marketoidzi nie zrozumieli przyczyn jego niepowodzenia i puścili parę w tanie ale programowo niekompatybilne z C64 wynalazki jak C4, C16, C116, na których znowu umoczyli.

Było zupełnie odwrotnie - seria 16/116/+4 odniosła porażkę przez zupełną niekompatybilność z c64.
Nawet wtyczki do magnetofonu czy jostickow były inne, inna stacja bodajże 1551 i gorsza specyfika techniczna od c64. Prawdziwy strzał w dziesiątkę
Dlatego c128 MUSIAŁ być kompatybilny z c64, commoodore zauważyło swoj błąd, lecz były to już początki amigi ...
Zadziwiające jak taka firma utrzymała się tyle lat
[#46] Re: Amiga 1000 NG

@kutafon, post #45

Na pewno zrozumiałeś to zdanie które cytujesz, twierdzisz że było inaczej i potwierdzasz że z powodu niekompatybilności zaliczyli wpadkę ?
Ale faktycznie jest ciekawe jak się utrzymali, mieli kilka hitów rynkowych które się świetnie sprzedawały VIC, C64, Amigi.
Mieli sporo wpadek, ale nie znam firmy która wypuściła by tyle modeli komputerów co Commodore w tamtych czasach.

Pozdrawiam
[#47] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #46

Radku w swojej odpowiedzi nr 41, która była odpowiedzią na moją nr 40, napisałeś o Sam Coupe dokładnie to co ja powyżej, więc ty chyba też nie czytasz dokładnie tego co się do Ciebie pisze ;)

To tak w kwestii formalnej bo widzę, że kolegi się czepiasz powyżej :) A co do C128 w owym czasie różnice miedzy nim a C64 nie przekładały się na nic praktycznego, a różnica w cenie była dosyć istotna, tym bardziej że można było kupić za nie wiele więcej, coś o klasę lepszego niż C128.

Dzisiaj mamy zupełnie inne czasy i sprzęt tego typu rozpatrywany jest w zupełnie innych kategoriach. Nikt normalny nie porównuje wydajności retronowinek sprzętowych z wydajnością dzisiejszych komputerów. I nie wydajność miała by decydować o tym czy byli by chętni na taki sprzęt czy też nie a co za tym idzie czy można by zarobić na produkcji takiego sprzętu.
[#48] Re: Amiga 1000 NG

@Duracel, post #47

Z tym nieprzekładaniem się na nic praktycznego jesteś w błędzie i to sporym.
O ile oprogramowania wykorzystującego nowe możliwości C128 było faktycznie niewiele i ludzie masowo używali softu pisanego na C64 to był jeszcze procesor Z80 z systemem CP/M i całą masą użytecznego oprogramowania, a że były to głównie programy użytkowe i w dodatku wymagały kosztownej stacji dysków to nie stały się u nas popularne i ludzie zapominają o nich.

A wysoka cena wynik włożenia dwa razy więcej pamięci niż w typowym 8 bitowcu, włożenia dwa razy więcej procesorów i dwa razy więcej układów graficznych. To musiało kosztować i kosztowało.

Jesteś pewny że o SamCoupe napisałem to samy co Ty w poprzednim poście ?
Uzupełnienie informacji o jego za późnym pojawienie się na rynku który zdobywały/zdobyły maszyny 16 bitowe nie jest powtórzeniem, a że faktycznie z uwagi na ilość sprzedanych egzemplarzy jest rarytasem to nie wolno mi się z tym stwierdzeniem zgodzić ? a może forma tej zgody była niewłaściwa ?
Napiszesz w jaki sposób powinienem to zrobić aby nie narazić się na nie dokładne czytanie ?

Pozdrawiam
[#49] Re: Amiga 1000 NG

@RadoslawF, post #48

Wszak post wcześniej pisałem ci o Sam Coupe: "Wtedy gdy powstał nie odniósł sukcesu bo każdy wolał mieć Amigę bądź Atari ST za podobną cenę", a to chyba to samo co za późne pojawienie się na rynku który zdobywały/zdobyły maszyny 16 bitow :)

Zresztą nie ważne, nie ma co się o pierdoły spierać. Włączyłem się z powrotem do dyskusji bo widziałem że się kolegi czepiasz ;)
[#50] Re: Amiga 1000 NG

@Duracel, post #49

Nie wytrzymałem.

Kiedy wrócicie do tematu??
[#51] Re: Amiga 1000 NG

@artista, post #50

A jest tam jeszcze coś do dodania ?
Jeśli tak to dopisz nie czekając na nas, my to sobie jeszcze troszkę podocinamy.

Pozdrawiam
[wyróżniony] [#52] Re: Amiga 1000 NG

@Skiba, post #25

Nawet totalny idiota poradził by sobie z powkładaniem elementów w dobre miejsca :). Największy problem to zdobycie wszystkich elementów.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 18:59:47 przez artista

W odpowiedzi na #51

Można zawsze założyć oddzielny wątek, prawda?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 19:00:54 przez artista

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 19:01:07 przez artista
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem