[#1] NTSC - jak wymusić przy starcie?
Hej,

Mam pewne drobne pytanie: jak wymusić, aby A1200 startowała w domyślnym trybie NTSC wszystkie aplikacje a w szczególności gry z WHDLoad czy też JST (i inne też) ?

Co do samego WB, to oczywiście wrzuciłem NTSC do Monitors i jest git. Ale co z resztą?

Zapytacie dlaczego - zapiąłem maszynę do plazmy 51" i ... świetnie świeci w rozdzielczości HiresLaced NTSC (TV prawie całkowicie migotanie likwiduje), natomiast w PAL obraz i linie proste dziwnie "wężykują", wygląda jak wadliwe skalowanie.

Jakiś pomysł?

PS: Ręczne boot menu oczywiście też odpada po każdym resecie, ze względu na upierdliwość

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 22:22:36 przez XeNeS
[#2] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@XeNeS, post #1

jesli gra jest napisana uniwersalnie czyli 320x256 i 56 pixeli pionowo czarny pasek to da sie ja uruchomic w NTSC .. (w innym przypadku bedzesz mial dol ekranu gry urwany)

moze sprobowac tak ..bootstartup (2 przyciski myszki przy resecie) ,.wybierasz tryb wyswietlania domyslny NTSC .. i w amigados wpisuje stack whdload slave itd ..
nie wiem czy jest opcja w whdload jako taka do screenmode (nie sadze aby dalo sie wypromowac gre w PAL jako NTSC)

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 22:22:37 przez HOŁDYS
[#3] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@HOŁDYS, post #2

No właśnie dopisałem - bootmenu jest zbyt upierdliwe. Chodzi o permanentne rozwiązanie.

Wiem że są wynalazki typu force screen promote, ale jak sięgam pamięcią to nie zawsze działały w czasach dawnych...
[#4] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@XeNeS, post #3

nie kazda gre da sie wypromowac (zazwyczaj tylko systemowe) i musisz sie z tym faktem pogodzic
[#5] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@XeNeS, post #1

Wdload ma opcję NTSC.
spróbuj też programów z aminetu.
[#6] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@Norbert, post #5

OK.

Jakie sprawdzone pozycje do promocji ekranów proponujecie?

Mi coś się w głowie kołacze, ale czas i przerwa zatarła co nieco ;)
[#7] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@XeNeS, post #6

napewo UFO da sie wypromowac na dowolny ekran
[#8] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@HOŁDYS, post #7

Chodziło mi o oprogramowanie DO promowania, a nie gry które można promować ;)
[#9] Re: NTSC - jak wymusić przy starcie?

@XeNeS, post #8

ModePro

http://www.amiga.pekdar.net/amiga/index.php?artid=64

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 09:56:30 przez HOŁDYS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem