[#1] A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?
od pewnego czasu zadaje sobie pytanie czy da sie uruchomi pendriva po "jakiejs" przelotce na PCMCIA skoro dalo sie uruchomic CF ?
Czy ktos wie czy to elektrycznie jest zgodne i wogole mozliwe ?
Bo o wygodzie sotosawania takiego urzadzenia nie musze mowic.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=usb+pcmcia

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2011 13:07:08 przez HOŁDYS
[#2] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #1

To są raczej karty 32 bit...więc nic z tym nie zrobisz.
[#3] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #1

Musiał być mieć kartę 16 bit. Nie wiem czy były takie z usb. Potem byś musiał napisać do niej stery. Potem musiał byś jeszcze pogadać z Hrisem czy do Posejdona to doda.

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

ale do karty CF zaden stos nie jest potrzebny .. stos jest potrzebny do urzadzenia (to co sie wpina w zorroII) generalnie ciekawi mnie czy to wykonalne
[#5] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #4

Żeby używać usb na pcmcii poza urządzeniem i sterownikami musisz mieć stos do obsługi tego. Jak chcesz mieć pendrive to potrzebniejszy klasy massstroage. Więc albo piszesz własny nowy stos usb albo dogadowywujesz się z Hrisem lub piszesz do ludzi z openpci czy jak się ten wolny stos zwie.

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

ale massstroage jest juz napisany dla karty CF wytlumacz mi czym sie rozni podlaczony pendrive od karty CF to i to jest pamiecia masowa .. wydaje mi sie ze sterownik jest potrzebny ale dla urzadzenia tj Compactflash.device hmm temat jakby nie bylo jest ciekawy zaden stos posejdona wydaje mi sie nie jest potrzebny gdyz w duzej mierze PCMCIA samo w sobie (specyfikacja) zalatwia sprawe

urzadzenie CF0: dziala identycznie jak pendrive - w kazdej chwili podczas pracy systemu jest automount i dismount urzadzenia

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2011 14:09:37 przez HOŁDYS
[#7] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #6

to i tak nie istotne, bo nie ma kart pcimcia 16 bitowych, umożliwiających korzystanie z USB. Jeżeli by takie były to byśmy dawno je mieli w swoich amigach :)
[#8] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Mir3k, post #7

wlasnie tez tak mysle ...bo na PC PCMCIA jest mozliwe uzywanie 4 urzadzeni USB / PenDrive
[#9] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Chipset i jego protokół, przecież USB na PCMCIA to jest cały kontroler USB a nie tylko przelotka "pendrive jako karta CF -> PCMCIA", musisz napisać sterownik, który będzie się komunikował przez chipset karty z podpiętymi urządzeniami, potem jeszcze sterownik do komunikacji z pendrivem. coś takiego byłoby proste, gdyby ktoś stworzył specjalne urządzenie przeznaczone tylko do pendrivów, tak jak przelotka "SD->IDE w którym znajduje się układ emulujący strukturę dysku".

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2011 14:53:53 przez rafgc
[#10] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Mir3k, post #7

nie ma kart pcimcia 16 bitowych

Takie karty istnieją, tylko bardzo trudno je dostać. Np. Ratoc CFU1U oparta na układzie SL811HS. Tak dokładnie to jest karta CF, ale podobno działa w 16-bitowych portach PCMCIA poprzez przelotkę PCMCIA-CF.

W NetBSD nawet jest sterownik dla tych kart .

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2011 15:40:21 przez strim
[#11] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@strim, post #10

http://www.ratocsystems.com/english/products/CFU1U.html

No to wygląda ciekawie ?:P

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2011 20:10:13 przez Wojox
[#12] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Wojox, post #11

no ciekawie, ale kosztuje(kosztowalo, bo wyprzedane) tyle co Subway USB dla A1200
[#13] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Wojox, post #11

Ale obawiam się, że to tylko pójdzie z PocketPC czyli z systemem M$ i niczym innym. Potrzebne są sterowniki i tyle.
[#14] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Tomski, post #13

tak ale port PMCMCIA jest elektrycznie zgodny z portem CF w Pocketach
wiec mysle ze za jakis czas mozemy spodziewac sie sterownika i pen driva podlaczanego do Amigi 600 z 1992 r :)
[#15] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #14

@Hołdys
Wątpie aby istniała osoba z odpowiednim zestawem:
- czasu
- chęci
- umiejętności

Ze szczególnym wskazaniem na to ostatnie.

@Tomski
Nie tylko, przecie pisałem że NetBSD obsługuje .

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2011 10:17:44 przez strim
[#16] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@strim, post #15

strim ...w latach 90 tak samo o karcie CF mowili :)
wiec ja bym nie mowil nigdy :-]
[#17] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #16

W latach 90 nikt o tym tak nie gadał. Nie było kart cf w powszechnym uzyciu. Dopiero druga połowa ubiegłej dekady sprawiła, że karty cf staniały i osiągnęły użyteczne pojemności.

Benedykt Dziubałtowski
[#18] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

otorz powiem ci ze w aparatch fotograficznych jest standartem od 1994 r i byl ogolnie dostepny nosnikiem pamieci w fotografi cyfrowej.
Pierwszego kodaka DX mialem z karta 64 MB CF w 1998 r mysle ze na zachodzie bylo to ze 3-4 lata wczesniej i mozna bylo napisac compactFlash.device w 1995 r przedluzylo by to na pewno Agonie Amigi 1200/600

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2011 12:11:05 przez HOŁDYS
[#19] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #18

Pierwszy aparat cyfrowy jaki widziałem w okolicach roku 1998/9 miał pamięć wbudowaną. Kart 16/32 mega to masz już połowę ubiegłej dekady. Jeśli gdzieś można było kupić kartę CF w 1994 roku to miała pewnie 512kb i kosztowała majątek.

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

heh ale ja nie twierdze ze to bylo tanie :))) bylo holendarnie drogie jak to nowinka techniczna
wazne ze bylo w latach 90-tych i mozna bylo taki device napisac a nie jak pisalem w ubieglej dekadzie tak jak blednie napisales. pierwsza moja karta CF to 8 MB
[#21] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #20

Ale to by niczego nie zmieniło. Device by był ale nikt by tego nie używał. Żadnej agonii jak błednie założyłeś by to nie opóźniło.

Benedykt Dziubałtowski
[#22] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

mysle ze wielu "bogatszych" wolalo by przenosic dane z PC nakarcie nawet 4 MB niz dyskietce 720 kb. Sam zapewne uzywasz CF0: i widzisz jaka to wygoda w porownaniu do zadkiej dyskietki w FAT12

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2011 14:47:45 przez HOŁDYS
[#23] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #22

Ja używam w amidze dyskietek zip oraz napędu cd. Jest to o wiele wygodniejsze od małych pojemnościowo karty cf. Poza tym można dane wysyłać poprzez sieć lub kabel równoległy. Wszystkie te rozwiązania były dużo bardziej powszechne i tańsze w latach 90 od kart CF. Jednak nie przyczyniły się do wydłużenia agonii.

Benedykt Dziubałtowski
[#24] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

mialem ZIPa ale jakos czasu braklo .. jak to chodzi ?
jest to urzadzenie typu automount ?
ZIP jest teraz jednak martwe (nie znam zadnego PC z napedem ZIP a z wbudowanym czytnikiem kart pamieci mam nawet w pracy ) .. ja wole CFke a od CFki wolalbym pendrive'a w mojej A600

ps.naped ZIP byl rowniez koszmarnie dorgi w latach 90tych

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2011 15:19:18 przez HOŁDYS
[#25] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #24

Wpisujesz mount zip i masz ( o ile masz mount liste w ami) Jak masz fast atę o nawet mount listy nie trzeba. Ja używam dyskietek zip 100mb i jest ok. Nie jest to takie szybkie jak CF ale tragedii nie ma. Skopiowanie 100 mb trwa niewiele dłużej niz na CF. Mój zip w amidze 1200 jest podpięty do Tandema IDE na zorro i dobrze mu tam.

Rozmawiamy o kratach cf w roku 1994 jak pisałeś. No wiec jak już wypominałem nic by one nie zmieniły w historii amigi nawet jak by były sterowniki.

Benedykt Dziubałtowski
[#26] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Zapytam bardziej szczegolowo nie chodzi mi o samo mountowanie urzadzenia ale o zmiane nosnika czy widziana jest od razu w systemie czy trzeba sie posilkowac komenda DISKCHANNGE ?
A jaka jest szybkosc w sysinfo ? moze bys napisal jakis artykul na temat tego specyficznego nosnika w amidze z tego co pamietam to nawet ZIP obslugiwal dyskietki 250 MB ???
Czy wersja na port rownolegly zadziala z Amiga ??
Czemu sie nie chwaliles ze masz takie ustrojstwo ?
[#27] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@HOŁDYS, post #26

W sumie pomysł dobry na artykuł. Ja używam zipa z amiga 600 jak i 1200. Machnę artykuł do ppa.

Tak w skrócie. Nie trzeba diskachange. Dyskietkę wyciągam programowo. Za leniwy jestem aby wyciągać ją ręcznie :)

Wersja równoległa działa z amigą nawet 500 ale trzeba wykonać taki mały adapter bo tam jakiś sygnałów brakuje. Działa to bardzo wolno ale działa.

Chwaliłem się, że mam zipa w ami jest nawet temat na ppa bo kombinowałem jak taką dyskietkę zbootować.

Da sie sysinfo odpalić na bvision?>

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

uzyj modePRO i da sie

ja mialem wersje na port LPT .. moze dlatego mi nie dzialalo

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2011 15:41:42 przez HOŁDYS
[#29] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@strim, post #15

Dobra to ile by kosztowało napisanie takiego sterownika??
200, 500 zł??
[#30] Re: A600/1200 PENDRIVE PCMCIA ?

@Shredder, post #29

nie wiem na ile hobbystyczne pisanie oprogramowania moze kosztowac
musi byc koles ktory umie pisac pod system i ma takie urzadzenia oraz checi i czas.
na pewno jest to wykonalne tak wywnioskowalem z tego co STRIM napisal
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem