[#1] 2 min czekania do startu sprzętu ?
mam A 1200 + Blizzard IV + 64 MB SIMM (dwa dyski 1,2 GB i 500 MB + CD-ROM) niewiem czy to wina karty ale komputer startuje mi około 2 min. tyle czasu czekam od włączenia sprzętu do rozpoczęcia ładowania systemy z dysku. co robić bo trochę to nienormalne żeby komputer chodził wolniej z kartą turbo zamiast szybciej.

[#2] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@Sławek, post #1

A moze chodzi o kickstart 3.1, ktory wlasnie baaardzo dlugo czeka na rozkrecenie sie dyskow? Choc 2 minuty rowniez wydaja mi sie z deczka dlugie... Ja bym szukal winy w dyskach, badz CDku...
[#3] Re: 2 min czekania do startu sprzętu ?

@Sławek, post #1

Przenies tymczasowo wszystko z DEVS:DOSDRIVERS do inego katalogu.
Czy Amiga przypadkiem nie naprawia validacji dysków przy starcie?
Co pokazuje komenda INFO jak uruchomisz kompa z bootmenu bez s-s?
Nie masz przypadkiem jakiegos WAIT w s-s lub u-s?
[#4] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@Masta Krishna, post #2

Hmmm, musiałbym dorwać 3.0 i sprawdzić, dzięki za info. Dyski raczej odpadają ponieważ używam ich od czasu kiedy miałem jeszcze golutką A1200 bez turbo i w desktopie. dzięki
[#5] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@Norbert, post #3

dzięki. no validację to mi zwykle naprawiał jak już uruchomił Bootmenu które mam zainstalowane do wyboru systemu lub innych programów. hmm info z tego co pamiętam z poziomu cli bez Startup-sequence pokazuje dwa dyski twarde, cd rom, wolną pamięć itp. chyba że nieoto chodzi. no nawet jeśli miałbym komendę wait w s-s to najpierw musiałby cokolowiek wczytać, a on poprostu po włączeniu czarny ekran do ok 2 min no może 1 min. i dopiero zaczyna coś pracować i czytać. dzięki za odpowiedź. pozdrawiam
[#6] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@Sławek, post #5

Uzywasz Fastata czy czegos innego do obslugi 3 urzadzen IDE?
[#7] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@Sławek, post #1

Blizzard 1230-IV po włączeniu komputera wyświetla niebieskie paski na czarnym ekranie. Zwróć uwagę, czy najpierw są paski, a potem 2 minuty czekania, czy odwrotnie - 2 minuty czekania, a dopiero potem paski.
Jeżeli ta druga opcja, to znaczy, że Amiga czeka tak długo na Blizzarda i prawdopodobnie po jego stronie leży przyczyna.

[#8] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@PopoCop, post #7

fakt z tego co pamiętam to czeka a potem paski Blizzarda są. no ale co to niby znaczy że karta padła czy jak ?
[#9] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@Norbert, post #6

no właściwie nie. mam płytkę do 2,5 z dwoma wyjściami do których podłączyłem 3 napędy.
[#10] Re: 2 min czekania do startu sprzetu ?

@Sławek, post #8

To oznacza, że prawdopodobnie jest jakiś "zgrzyt" między Amigą i kartą.
Ja miałem kiedyś podobny problem - po włączeniu Amiga czekała parę sekund dłużej niż zwykle, potem były dopiero paski Bilzzarda, startował dysk i zaczynało się ładowanie WB.
Początkowo zdarzało się to tylko po włączeniu - po resecie było normalnie.
Z czasem jednak komputer zaczął się wieszać, nie widział RAM'u na karcie itp. Myślałem, że to pamięć albo karta - wyszło niestety, że Amiga padła :(
Oczywiście u Ciebie nie musi być tak samo.

Odłącz wszystkie dyski (fizycznie), uruchom komputer i sprawdź czy też tak długo się zgłasza.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.05 10:40
[#11] Re: 2 min czekania do startu sprzetu ?

@PopoCop, post #10

dzięki, spróbuję :)
[#12] Re: 2 min czekania do startu sprzêtu ?

@Sławek, post #9

podaj firmę która toto stworzyła... Jeśli to elbox i jest tam jakiś scalaczek to wszystko powinno chodzić...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem