[#1] 256 kolorów i zwolnienie systemu
Mam problem - na mojej Ami mam ustawione w WB 128 kolorów (AGA) gdy ustawie 256 kolorów okienka znacznie wolniej sie pojawiają (widac jak sie "rysują" - pod 128 kolorami pojawiają sie odrazu). Co mam zrobic zeby temu zaradzic? Mam zainstalowane - Fblit, Blaze WCP , System Patch i MCP

[#2] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #1

Zapewne dopała by się przydała. :P Albo PPC albo jakieś GFX. :) Pamiętam, że też tak miałem i musiałem zrezygnować z takiej ilości kolorów. Po prostu. :(

[#3] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #1

hmmm po prostu nie uzywaj 256 kolorów przy tak słabej konfiguracji. Ja na najsłabszym ppc+aga uzywałem 128 kolorów.
[#4] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #1

Zainstaluj sobie kartę graficzną ;)
[#5] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@Marek, post #4

Mam aż 8 Mb Fastu :D "Szybkie kreslenie" w MCP tez nic nie daje :( A tapetki w 128 kolorach wygladają ochydnie :(

[#6] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #5

A propo - nie wiem czy nie mam coś skopane w Moim PPaincie 7.0 - gdy robie na Dythering (czy jakos tak) Floyd Steinberg obrazek zamiast stracic przejscia między kolorami robi sie taki brązowy...i tak z kazdym Dytheringiem w PPaincie... Tak ma być ?? Jak poprawić wygląd tapetek z 256 kolorów zbitych do 64 ??

[#7] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #5

odpal sobie Ppainta i przekonwertuj sobie obrazki do 64 kolorków. Przy odpowiednio dobranych obrazkach tj. z odpowiednią paletą prawie nie będzie widać różnicy.
[#8] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #5

8mega fastu to na stówke nie jest "aż"
[#9] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@Fazior, post #7

Dobry pomysl. Wlasciwie wiekszosc tapet dobrze wyglada juz w 32 kolorach (gdy sa przekonwertowane z Floyd-Steinberg).
[#10] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #6

Uzyj PPainta7.1 z Aminetu.
[#11] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #1

A uzywasz trybow DBL? Bo one strasznie obciazaja DMA i nie da sie na nich normalnie pracowac powyzej 64kolorow(z FBlitem >128)... Po prostu waskie gardlo AGI, ktorego raczej nie przekroczysz zadnym prockiem(chyba, ze by robil za Blitter jak w PPaincie, czy ShapeShifterze z SavagePPC) - jedynie karta GFX ci pomoze...
[#12] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #1

W Palu mozna uzywac 256 kolorow. Natomiast w Multiscanie sensownym trybem jest 64. Mozna tez uzyc 128, ale w 90% Amig w trybie tym wystepuja jakies przeklamnia w grafice.

Tak kiedys wygladal moj system na AGA w 64 kolorach w DBLPalu (31kHz) 704x512:
http://www.ppa.pl/graffiti/scr/adrozd_3.gif
http://www.ppa.pl/graffiti/scr/adrozd_2.gif

Tak wiec do szaroburych kolorow musisz sie przyzwyczaic i kombinowac z odcieniami tej szarosci. Czasami fajnej tapecie trzeba calkowicie zmienic palete i przekolorowac do palety WB.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.05 13:20
[#13] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #1

Nie wiesz od czego pochodzi skrót AGA? To skrót od słów Antiaccelerated Graphics Architecture.

[#14] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@MinisterQ, post #13

Moje ustawienia to:
Euro72hz : Productivy 640x400 w 128 kolorach
Mam NewIconki 4.6.

[#15] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@malin666, post #1

Programik FScreen (jest rowniez w wersji PPC) przyspiesza obsluge grafiki, ale w twoim przypadku nie wniesie to poprawy bo masz za wolny procek, chodz zawsze mozesz sprobowac
[#16] Re: 256 kolorów i zwolnienie systemu

@Norbert, post #15

Pamietam ten programik - dzialal podobnie do Savage'a PPC (emulowal blitter na procku) i w miare ladnie przyspieszal grafike, ale wersje z ktorymi mialem stycznosc byly raczej zwiechliwe...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem