[#1] ZZA RĄCZKE !!!()!!!
Mam Amigć 1200 , Segate 40 GB, FAST ATE , Ks. 3.1 , turbo Apollo 68040/33 , 16 ram , obudowa tower , Cd-rom , karta sieciowa 3com. Prosiłbym o pomoc tak zwaną "Za rączke" w skonfigurowaniu tych w/w elementów w jedna całośc (sterowniki posiadam) Nadmieniam że Amige znam słabo pod wglćdem oprogramowania (biblioteki , device , datatypy ) . Czekam na cierpliwych nauczycieli ... ;)
[#2] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #1

Na poczatku wszystko zloz w calosc. Zainstaluj system i sprawdz archiwum tego forum oraz artykuly i opisy. Ale ogolnie sterowniki do FATY znajdzisz w Elboxie, dla CD-ROMu na Aminecie, sterowniki do 3coma i stos TCP/IP, tez na Aminecie ;)
[#3] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #1

Posiadam dysk wyjęty z PC ( trzeba go formatowac ) jak to zrobić ? . Sterowniki do Fast ATy mam z Elboxu , Cd-ROM Z Fast Aty powinien iśc a kartę sieciową chciałbym podłąćzyć do pc przez Adapter (Internet mam na PC - radiowy)
[#4] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #3

Posiadam dysk wyjęty z PC

HD sa uniwersalne.

( trzeba go formatowac ) jak to zrobić?

Zaloz partycje za pomoca HDToolboxa lub HDInsToolsa. Sformtuj na WB odpalonym z dyskietki.

sieciową chciałbym podłąćzyć do pc przez Adapter (Internet mam na PC - radiowy)

Dokup do peceta druga sieciowke i polacz ja z amigowa, nastepnie udostepnij Amidze net na pececie.
[#5] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Andrzej Drozd, post #4

Ale kickstart 3.1 mam na cd romie. partycje chciałbym zrobic z 4 w tym jedną bootowalną
[#6] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #5

A czy w boot menu (Early startup control ) Można odpalic z cd romu ????
[#7] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #6

W 1994 roku, kiedy produkowano A1200, chyba nikt o takiej możliwości nie myslał... ale z cdromu można też odpalić amiśkę tyle że nie z bootmenu... zajrzyj na plik:

http://main.aminet.net/disk/cdrom/mountcd.lha

Tyle że jeżeli jesteś nowy i zielony to mogą być problemy...

P.S. Kickstart to masz zasadniczo na płycie głównej w postaci dwóch chipów...

[#8] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #3

[#9] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Dopuser, post #7

Wcześniej miałem kickstart 3.0 kupiłem kości 3.1 na dyskietkach został mi workbench 3.0 czy mógłybm formatować dysk (kości 3.1) A HDtollboxa mam takiego który nie widzi 40 Gb
[#10] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Kitech, post #8

Dzienki za link do tej stronki poprobuje z nią zrobic dysk i co dalej ?
[#11] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #9

Widzi 40 Gb. Ale musisz mu w tym pomóc tzn. Zrób tak zeby każda partycja miała około 3.8 GB. JA tak miałem z dyskeim 4.3 gb. - Mówił ze mam dysk 6 mb :) Podziel ten dysk HDToolBoksem na partycje po około 3.8 gb kazda i bedzie działac :)

[#12] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #10

i co dalej ?

Cierpliwosci. Nie magazynuj informcji tylko jedz etapami. Czyli na poczatku przygotuj HD (narazie tylko pierwsze widoczne 4GB), i zainstaluj WB. Wlasciwie stworz na poczatku tylko jedna partycje okolo 200-700 MB.

Ostatnia modyfikacja: 23.08.05 19:56
[#13] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@malin666, post #11

Podziel ten dysk HDToolBoksem na partycje po około 3.8 gb kazda i bedzie działac :)

Podział na partycje raczej nie będzie działać... chłopak nie ma ani odpowiedniego FFS ani odpowiedniego scsi.device...

[#14] Re: ZZA RĄCZKE !!!()!!!

@Leszeksas, post #10

A dalej jak już odpalisz Ami z twardego dysku, to złapiesz się za instalację CD-ROMu. Skoro masz FastATĘ, to masz dyskietkę instalacyjną do niej i to Ci załatwi CD-ROM (i także problemy ze zbyt dużym dyskiem - spróbuj przejrzeć niniejsze forum oraz poczytaj dokumentację FastAty na dyskietce). Jak do tego dojdziesz, to popracuj parę dni na Ami (nie wstydź sie pytać o jakiekolwiek niejasności) i weźmiemy się za sieciówkę.
Powodzenia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem