[#1] Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc
Prosze o informacje na temat szybkosci i kompatybilnosci mediatora i bvizion
[#2] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@arek, post #1

BVision mozna podlaczyc tylko do BlizzardaPPC. Natomiast gdzies wyczytalem ze Mediator aby zadzialal i tak wymaga jakiejs karty GFX, np. Voodoo (?).
[#3] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@Andrzej Drozd, post #2

z tego co pamietam to mediator dziala bez grafy ale jest jeden maly problem, nie odpalisz karty muzycznej i chyba sieciowej ;]
[#4] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@arek, post #1

Nie wiem jak bedzie suppoertowany mediator z nowymi systemami na ppc,
może być problem...

[#5] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@QUADo, post #3

do wymiany danych między kartami potrzebna jest pamięć - wykorzystywana do tego jest część pamięci karty graficznej. Jest o tym na stronie Elboxu (chyba tam to wyczytałem, jak szykałem info o mediatorze).
Oczywiście wiąże się to z prędkością działania slotów (kart na nim zainstalowanych) i nie zdziwiłbym się, gdyby mediator wcale nie działał bez karty, której mógłby troche pamieci ukraść :)

[#6] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@arek, post #1

wydaje mi się, że jedyna przewaga BV nad Voodoo to transfer - voodoo - choć teoretycznie lepsze - wypada pod tym względem gorzej. Za to np. gierki wymagające akceleracji 3D na pewno powinny lepiej działać na Voodoo.
Jest jeszcze sprawa samego mediatora a co za tym idzie i kart na nim zamontowanych, w tym również Voodoo. Chodzi o to, że np. inne systemy, które można uruchomić na Amidze nie obsługują Mediatora (linux, MorphOS).

[#7] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@Jarek, post #6

I tu objawia się wyższość G-rexa - podłączany przez slot na karcie PPC więc transfer do Voodoo najszybszy z możliwych (do tego można na nim tak jak na CVPPC/BVision wyświetlić bootmenu!).
G-Rex jest również obsługiwany zarówo przez MOSa jak i OS4.
Jedyna wada tej karty to taka, że ciężko ją dostać nawet w Niemczech a co dopiero u nas (wiem tylko o jednym Polaku mającym G-Rexa)
[#8] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@amigafan, post #7

Nie jest to takie trudne, jeżeli chodzi o model G-Rexa dla A1200. Dosyć często pojawia się na eBayu (sam w taki sposób go nabyłem), a i Vesalia też ma go w ofercie.
Co do kombinacji BPPC i sloty PCI, to tuż po zakupie G-Rexa trafił mi się Mediator i porobiłem różne testy porównawcze prędkości działania Voodoo 3, W zdecydowanej większości przypadków wygrał G-Rex, mimo że CGX4 jest wolniejszy od P96.
[#9] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@lord_spider, post #8

Ale ja szukam G-Rexa do A4000T
[#10] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@amigafan, post #9

Znalezienie G-Rexa do A4000T jest właściwie niemożliwe, podobno wyprodukowano tylko 12 sztuk...
[#11] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@amigafan, post #7

Jedyna wada tej karty to taka, że ciężko ją dostać nawet w Niemczech a co dopiero u nas (wiem tylko o jednym Polaku mającym G-Rexa)

To nie jedyna wada, zapomniałeś o tej najważniejszej, ilości sterowników.

[#12] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@Mufa, post #11

Sterowników jest więcej niż do takiego Prometeusza - tu to tylko Voodoo3 i od biedy realtek8029.
W G-rexie masz najważniejsze: grafika, muzyka, lan, może jeszcze usb - nie ma co prawda do kart TV ale chyba niewiele osób tak naprawdę tego używa.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.05 09:39
[#13] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@amigafan, post #12

kart tv:) Ja uzywam
[#14] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@lord_spider, post #10

Dziwne ze na www.efunzine.com widze 6 sztuk G-Rexa do A4000D......

[#15] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@malin666, post #14

Mówimy o wersji do A4000Tower nie desktop (to są zupełnie inne karty)
[#16] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@amigafan, post #15

Aha to sory za nie zorientowanie w temacie :P

[#17] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@amigafan, post #12

Zdziwiłbyś się jakie zalety ma karta TV w Amidze z Mediatorem. Ja np. używam karty TV.
[#18] Re: Bvision vs Mediator+voodoo a predkosc

@malin666, post #14

Do A4000D nie ma problemu, ale znajdź dla A4000T. Nie myl tych Amig ze sobą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem