[#1] Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...
Czy jest możliwość podpięcia klawiatury od CDTV do amigi 600 i 1200?
[wyróżniony] [#2] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@atarens, post #1

Tak
[#3] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@atarens, post #1

Jest artykuł pt " klawiatura na smyczy" czy coś w ten deseń...

edyta:
Sorry nie zauważyłem ze Strim rzucił linkiem

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2011 13:53:35 przez binmoder
[#4] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@strim, post #2

To moze ja jeszcze dodam jedna rzecz. Jesli jest sie szczesliwym posiadaczem plyty glownej o rewizji 2B
to klawiature mozna podpiac do zlacza ktore znajduje sie nad zlaczem zasilania stacji dyskow.
Normalnie sa tam tylko punkty lutownicze do ktorych mozna doprowadzic odpowiednie sygnaly.
Jaki sygnal gdzie przychodzi to z pamieci nie podam ale wiem ze jest opis tego zlacza na Aminecie.
Jednak to nie wyklucza posiadania problemow takich jakie sa w podanym artykule.
[#5] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@atarens, post #1

Ale po co? Nie lepiej skorzystać z jakiejś przejściówki i użyć klawiatury od PC?
Wiele CDTV jest wykastrowanych z klawiatur i chętnych na nią na pewno wielu się znajdzie.
[#6] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@Dark_luke, post #5

No tak, widzę że na upartego można ale zabawy przy tym jest, niestety.......... Klawiatura od pc to nie to samo, psuje klimat.

A jak wygląda sprawa dla amigi 600 z klawiaturą od CDTV?
[#7] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@atarens, post #6

A jak wygląda sprawa dla amigi 600 z klawiaturą od CDTV?

Prawdopodobnie tak samo jak w A1200, pinout układów MPU na oko wydaje się być identyczny.
[#8] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@strim, post #7

Pinout MPU w A600 i A1200 jest inny, ale to nie stanowi żadnego problemu, bo rozpiskę można znaleźć w internecie a protokół komunikacyjny jest ten sam.
[#9] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@atarens, post #1

Jeżeli masz A1200 z płytą rev 2b to przy gniezdzie zasilania stacji i gniezdzie diod jest puste miejsce na gniazdo klawiatury podobne jak w a500. Pinout jest na aminecie - czyli połowa sukcesu.
[#10] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@rafgc, post #8

Poważnie? Wydawało mi się, że przynajmniej piny zw. z podłączeniem klawiatury zewnętrznej będą w tych samych miejscach. Masz jakiś link do pinoutu MPU A600?
[#11] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@Dark_luke, post #5

Do CDTV można podpiąć też taki interface z PC do Amigi, tylko przejściówkę trzeba zastosować, albo od razy poprosić o przylutowanie takiej w interface. Ja mam klawiaturę od CDTV przy swojej A3000T, to i w drugą stronę się da.
[#12] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@flops, post #11

A troszkę jaśniej poproszę. Mówisz że wystarczył by interfejs klawiatury PC z odpowiednią przelotką?
[#13] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@atarens, post #12

Żeby podłączyć klawiaturę PC do CDTV wystarczy interfejs klawiatury (np. Lyra 2) z odpowiednią przelotką.

Klawiatury od dużych Amig są generalnie między sobą kompatybilne, poza tym że czasami różnią się wtyczkami (stąd można podpiąć bez problemu klawiaturę CDTV do A3000T i na odwrót).

Żeby podłączyć klawiaturę CDTV (dowolną klawiaturę od dużej Amigi) do A1200/A600 nie należy używać interfejsu klawiatury PC, bo to nie zadziała. Potrzebny jest prosty adapter, taki jak opisał Robert. Koniec, kropka.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2011 21:38:03 przez strim
[wyróżniony] [#14] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@strim, post #10

Tak, wiem o tym, ponieważ kiedyś miałem ochotę zrobić uniwersalną nakładkę do klawiatury dla A600 i A1200.

Pinout MPU w A600: http://www.amiga-stuff.com/hardware/6500_1.html
Pinout MPU w A1200: http://www.amiga-stuff.com/hardware/68hc05.html

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2011 07:07:03 przez rafgc
[#15] Re: Klawiatura od CDTV do amigi 600 i 1200...

@rafgc, post #14

Niewątpliwie masz rację.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem