[#1] Apollo40
Może kto wie jak zainstalować SCSI do tej karty,chodzi o dodatkowy moduł który posiadam prosiłbym o opis krok po kroku bo jestem zielony w tych sprawach
Pozdrawiam wszystkich
[#2] Re: Apollo40

@Zenon, post #1

Szkoda czasu. To wielka niedoroba, mozesz na nim uruchomic jakis
skaner ale HD i CD nie uruchomisz. Chcesz mieć koniecznie SCSI to
szukaj Blizardow.

Pozdrawiam
[#3] Re: Apollo40

@RadoslawF, post #2

niestety to prawda SCSI Apollo to badziew :(

[#4] Re: Apollo40

@seb@, post #3

Nie zgadzam sie-mialem apollo scsi w apollo 1240 i dzial bardzo dobrze.Mialem na nim HDD IBM i CD TEAC i WSZYSTKO DZIALALO!!!Moul wpinami do karty przez wtyczke normalnie-na module jest wtyczka,na karcie gniazko, badz miejsce na jego wlutowanie.Z kontrolera wychodzi tasma 25pin,wiec trzeba przejsciowke na 50 i wszytsko smiga super. Na starym HDD IBM mialem 4,5mb sekunde, CD TEAC x6 tez chodezil super, obciazenie pracke gora 15% przy szalejacym dysku i cd. Tylko trzeba zworke przestawic i wybrac dobry sterownik-przez to sa problemy.
[#5] Re: Apollo40

@MrT, post #4

Mój problem polega na tym że dysk scsi jest widziany przez system tylko wtedy gdy w karcie Apollo jest zworka załączona na botowanie systemu z dysku scsi gdy zworki nie ma to dyski ide nie widzą dysku scsi.Gdy załączę
dwa dyski scsi są widziane tylko przy formatowaniu dysków a po resecie jest tylko jeden
[#6] Re: Apollo40

@Zenon, post #5

To problem z montowaniem dyskow masz i z tym, iz odczas tworzenia dysow masz partycje ustawione jako nie botowalne, nie montowalne lub cos takiego. Czym je formauyjesz i robisz partycje?
[#7] Re: Apollo40

@Zenon, post #5

PS.Musisz dobrze poustawiac unity hdd scsi itd. Jak tego nie zrobisz to na zadnym kontrolerze scsi nie bedzie db.
[#8] Re: Apollo40

@MrT, post #6

Dysk jest ustawiony na botowalny inaczej nie ruszy gdy jest ustawiona zworka w Apolo na bot z dysku scsi ,formatuje programem Apollo instal który jest na dyskietce do Apolla
[#9] Re: Apollo40

@MrT, post #7

Tylko żebym to wiedział jak te unity ustawić
[#10] Re: Apollo40

@Zenon, post #9

Na dysku muszą być 3 zworki podpisane A0, A1, A2. Zwykła arytmetyka dwójkowa, jeżeli wszystkie będą rozwarte to dysk będzie jako unit 0, jeżeli zewrzesz A1 to będzie jako Unit 2, zwarcie A1 i A2 daje unit 6 itd. Wszystkich nie zwieraj bo unit 7 jest zazwyczaj zarezerwowany dla samego kontrolera, a nie dla urządzeń do niego dołączonych.

Jeżeli na karcie nie zewrzesz zworki SCSI to system zobaczy ci te dyski, ale tylko po uruchomieniu mountlisty (Apollo-Install wygeneruje odpowiednią mountlistę - jest tam taka możliwość) z ikony lub komendą Mount.

Napisz przy okazji jakie dyski są widziane przez ten kontroler. Kiedyś próbowałem uruchomić na nim dysk Quantum Fireball 3200S i nie było mowy o tym, by komputer go w ogóle zobaczył, chociaż próbowałem na wszystkie sposoby.

[#11] Re: Apollo40

@ArtPo, post #10

mam 3 dyski :scsi st32550N Segate i dwa Quantumy po 245Mb też scsi pozworkowane z twojego opisu mam dobrze ale mam problem z mount listą nie umiem ją zrobić .Kontroler nie ma terminatora czy jest potrzebny
[#12] Re: Apollo40

@Zenon, post #11

Apollo-Install na jakimś kolejnym ekranie, przy ustawianiu parametrów partycji, ma gadget "generate mountlist" (lub o podobnej nazwie). Nie potrafię tego dokładnie napisać gdzie, niestety musisz to znaleźć samemu.

Kontroler ma terminator ze swojej strony (cztery drabinki rezystorów po 220 i 330 Om). Ze strony urządzeń tylko jedno powinno być zaterminowane. Zazwyczj na dyskach jest zworka TE która włącza lub wyłącza terminację. Na bardzo starych dyskach są drabinki rezystorów, które można wyjąć. Przy krótkiej taśmie, gdy urządzenia są wewnątrz komputera, terminatory nie są potrzebne - poziom zakłóceń jest niewielki.

[#13] Re: Apollo40

@ArtPo, post #12

Znalazłem ale mount listy do dysków do samego Apolla nie ,mount listy zapisują się do ramu i nie wiem gdzie je mam przenieść ,przepraszam za moją tempotę
[#14] Re: Apollo40

@Zenon, post #13

Nie ma sprawy. Ale widzę że świetnie ci idzie. Pozdrawiam i życzę dalszych postępów. ;)

Sorki, ale całego życia jednak nie spędzam przy komputerze, idę się zająć czymś innym.

[#15] Re: Apollo40

@ArtPo, post #14

Co do terminowania to ktorys z dyskow moze ma terminatore wbudowany, moj ibm mial i segate tez kiedys i cd teac tez..hehe..co do formatowania - ja uzywalem HDTOOLBOX, apolloscsi.device razem z innymi w devs i super - HDTOOLEM od razu moglem ide i scsi ustawic i z MOUNT listami nie bylo problemu, bo sie jedna gebnerowala:)
[#16] Re: Apollo40

@MrT, post #15

a gdzie mouny liste zapisac do którego katalogu
[#17] Re: Apollo40

@MrT, post #15

A jaki miałeś kontroler scsi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem