kategorie: A500, Programy
[#1] Workbench 1.3
Witam

Ostatnio odkurzyłem moją starą Amigę, wymieniłem stacje dysków lecz nic mi to nie dało bo dyskietki poddały się upływowi czasu.

Potrzebuję kopię Workbencha 1.3 do Amigi 500
[#2] Re: Workbench 1.3

@QoTheGreat, post #1

[#3] Re: Workbench 1.3

@QoTheGreat, post #1

Gdzie go potrzebujesz? Może znajdzie się ktoś w okolicy. ja - DSW - dolnośląskie Świdnica.
[#4] Re: Workbench 1.3

@altcomputing, post #3

Jestem z okolic Legionowa i wolałbym jakąś tanią nowszą kopie niż stary oryginał.
[#5] Re: Workbench 1.3

@QoTheGreat, post #4

Wyślij mi swoje dyskietki, nagram CI na nich na nowo wb.

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: Workbench 1.3

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

I jeszcze jedno pytanko.

Mam w Amidze od spodu rozszerzenie pamięci, prawdopodobnie 1MB - 4 scalaki po 256KB.
Amiga ma w standardzie 512KB i na procku 1MB bo płyta jest rev. 6

Ile pamięci ma moja Amiga? Z tyłu ma przełącznik z Chip na Fast więc myślę że to będzie 1 lub 1,5 w zależności jak się ustawi przełącznik.
[#7] Re: Workbench 1.3

@QoTheGreat, post #6

Twoja Amiga ma 1MB pamięci. W zależności od ustawienia przełącznika masz albo 1MB pamięci Chip albo 0,5MB pamięci Chip + 0,5MB pamięci Fast (a w zasadzie Slow).
[#8] Re: Workbench 1.3

@jarob, post #7

Czy kabel null_modem 25-25 działa tak samo jak 9-25?
http://www.amigaforever.com/gfx/null-modem/wiring_25-25.gif

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2011 16:50:54 przez QoTheGreat
[#9] Re: Workbench 1.3

@QoTheGreat, post #8

Może sprecyzuję odpowiedź.

Czy są programy do przesyłu plików kablem nullmodem 25-25 mając jedynie WB?
ADF Sender Terminal ma w opcjach same Com'y nigdzie nie widzę LPT.
[#10] Re: Workbench 1.3

@QoTheGreat, post #9

Wydaje mi się, że mylisz sposoby transmisji ;).

Port SERIAL ("COM" mówiac po DOSowskiemu) służy, jak nazwa wskazuje do transmisji szeregowej. Do takiej wykorzystuje się kabel Null-Modem. Port szeregowy w Amidze ma 25 pinów, w nowszych PC ma 9 pinów, gniazdo jest męskie.

Port PARALLEL ("LPT" mówiąc po DOSowskiemu) służy, jak nazwa wskazuje do transmisji równoległej. Do tego nie wykorzystuje się kabla Null-Modem, a specjalny kabel równoległy. Port równoległy w Amidze i PC ma 25 pinów, ale gniazdo jest żeńskie (zwykle).

Te dwa w/w nie są ze sobą kompatybilne. Próba podłączenia jednego do drugiego może skończyć się źle.

ADF Sender Terminal służy jedynie do transmisji szeregowej. Być może istnieje jakiś program, który pozwala na transmisję równoległą między Amigą a PC, ale nie słyszałem o takowym.
[#11] Re: Workbench 1.3

@strim, post #10

Programy pod LPT to PARADISE oraz pakiet PC2Am (Aminet)
[#12] Re: Workbench 1.3

@Norbert, post #11

Paradise jeżeli nagrywa w locie byłby w sam raz.
Zrobiłbym sobie kabel prowizorkę na com, nagrał paradise i sru. Mam dużo kabli LPT od drukarek.

Komuś udało się odpalić Paradise na Windows 7? Dosboxem da radę czy trzeba instalować nowy system xD
[#13] Re: Workbench 1.3

@QoTheGreat, post #12

Witaj,
widzę ze jesteś z Legionowa a ja poszukuje WB 1.3, sam jestem z okolic Legionowa. Czy dało by się jakoś skontaktować ?
[#14] Re: Workbench 1.3

@rakahun, post #13

Tego użytkownika już nie ma z nami.
[#15] Re: Workbench 1.3

@_arti, post #14

A szkoda.
Dziki za info.
Chyba muszę poczekać na amiwawa żeby coś załatwić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem