kategoria: Sprzęt
[#1] DF0 w A1200, Chinon FZ-357
witam wszystkich

Mam Amigę 1200, która posiada - moim zdaniem uszkodzona (jak wkładam dyskietkę do DF0, próbuje ją odczytać, ale nic z tego, kilka razy i stop - ekran dyskietki) - model Chinon FZ-354 (Made in Japan) - oryginalnie zamontowana w zakupionej Amidze 1200

Mam też Chinon FZ-357 (Made in Malaysia, wyciągnięta ze starego PC-ta), która po zamontowaniu w ww. Amidze 1200, zaraz po włączeniu zasilacza (kiedy przed włączeniem Amigi jest włożona do DF0 dyskietka) odczytuje dyskietki i działa bez problemu do momentu włożenia kolejnej dyskietki (której Amiga już nie widzi) lub wczytaniu gry 2 dyskietkowej, kiedy dyskietkę 1 czyta, a kiedy poprosi 2 - brak reakcji stacji (dyskietki są w porządku). Dodatkowo, kiedy włączę Amigę ze stacją Chinon FZ-357 (podmienioną) i w momencie włączenia nie ma w niej dyskietki i wkładam dyskietkę kiedy pojawi się łapka 0 stacja nie reaguje na włożoną dyskietkę.

Chinon FZ-357 wyciągnięciem z PC-ta i włożyłem do Amigi ustawiając zworki z tyłu dokładnie tak samo jak w Chinon FZ-354 (tej co była "oryginalnie" w zakupionej Amidze).

Podejrzewam, że chodzi o przerobienie zworek w elektronice stacji i dokopałem się do kilku źródeł, ale wieka prośba do Was - czy możecie napisać mi po polsku i krok po kroku jak mam to zrobić, jak mam zrobić tą przeróbkę?

pozdrowienia
[#2] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

@wracampo30latach, post #1

Nie potrafię pomóc, ale pod linkiem jest napisane coś na temat tej stacji i różnic między wersją malajską a japońską. Po portugalsku, ale wierzę, że dasz radę.
http://www.rabayjr.com/amiga_floppy_drives.htm
[#3] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

pod workbenchem po zmianie dyskietki nalezy wykonac komende DISKCHANGE zeby amiga zobaczyla nowy nosnik.
mozesz tez sprobowac zmodyfikowac kabel sygnalowy stacji ( patrz http://norbid.of.pl )
[#4] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

Brakuje ci sygnału diskchange.

Tutaj masz informacje jak przerobić tą stację: http://www.rabayjr.com/amiga_floppy_drives.htm
[#5] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

@XeNeS, post #4

Xenes ma racje miałem podobnie w jednej stacji przerabianej tylko u mnie powylamywane zapewne celowo były piny
[#6] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

zabieram się dzisiaj za modyfikację, napiszę co z niej wyszło, jednak zapytam jeszcze: czy tak przerobiona stacja (jumer J2) będzie działać (oczywiście z dodatkowym oprogramowaniem) jako stacja HD?
[#7] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

@wracampo30latach, post #6

Nie.
[#8] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

Bedzie to stacja SD 880kB. I szczerze mówiąc nie widzę w tym żadnego problemu, bo i tak żadnym problemem jest dołożenie za gorszę dysku do Amigi celem przechowywania danych.

I i tak wszystkie *.dms i im podobne *.adf są SD.
[#9] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

po modyfikacji, wszystko działa idealnie, Amiga reaguje za każdym razem. W tym modelu stacji Chinon zwora J2 zlutowana i zworki na tylnym panelu ustawione tak, jak w opisie z posta wcześniej i wszystko działa, dzięki !!!

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2011 20:47:35 przez wracampo30latach

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2011 20:48:12 przez wracampo30latach
[#10] Re: DF0 w A1200, Chinon FZ-357

@wracampo30latach, post #9

amigowa stacja HD ma mniejsza ilosc obrotow na minute niz DD dlatego ne zadziala taka przerobka
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem