kategoria: Sprzęt
[#1] Co sądzicie o tym wynalazku?
tekst pod linkiem

Ciekawe prawda?
[#2] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@JaraB, post #1

Było to demonstrowane na ostatnim SACP Jakieś newsy na ppa też były.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

O kurde, ale wpadka

Ale pomysł interesujący...
Ciekaw jestem jak to będzie działać.pomysł
[#4] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@JaraB, post #1

kolejny sprzetowy emulator
[#5] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Skiba, post #4

Ale tak jak mówisz. Klasyk to klasy Skiba....
[#6] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Skiba, post #4

Zadam podchwytilwe pytanie, bo zawsze mnie to zastanawia.

Czym wyróżnia się "sprzętowy emulator"? Z technicznego punktu widzenia, to wynalazki takie jak MiniMig, NatAmi, czy Chameleon w trybie Amigowym to są reimplementacje oryginalnego sprzętu.

Ponadto, w słowniku języka polskiego, znajdziemy taką definicję:
emulator «program komputerowy umożliwiający emulację»

:P
[#7] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@strim, post #6

Odpowiem podchwytliwie: Uważasz zatem, że Sidecar, Emplant, czy AT-Once to pełnoprawne komputery PC, czy Mac?
[#8] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@strim, post #6

A ja odpowiem po swojemu:

Dla mnie "emulator" to wszystko to co NIE JEST oryginalnym sprzętem (hardware).
A czy to będzie emulator sprzętowy czyli dedykowany hardware żeby coś udawać czy też emulator programowy - nie ma to dla mnie znaczenia.
Tak naprawdę wszystkie emulatory typu NatAmi, Minimig i Chameleon wysiadają na dzień dobry przy WinUAE. I na dodatek WinUAE jest za darmo.

Kiedyś usłyszałem taki tekst który był skierowany do "osobnika" (który zniszczył kartę turbo i kartę grafiki do A2000 tylko dlatego że nie umiał ich skonfigurować do poprawnej pracy):
"Dla niektórych najlepsza Amiga to WinUAE".
[#9] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@strim, post #6

Bo nie ma takiego terminu jak sprzętowy emulator tylko implementacja, ludzie używają tego terminu bo jest wygodniejszy i łatwiejszy do przetrawienia, bardziej złośliwy, ironiczny i często używany przez ludzi (np Mufa i jego określenie o Natami - "pewnego sprzętowego emulatora" nie dopuszczających myśli, że co innego też Amigą może być (nie oryginalną, ale jednak). Całą Amigę można zamknąć w jednym FPGA i nawet jeśli się tam wrzuci oryginalne schematy układów amigi to i tak będzie ludzie będą nazywać to sprzętowym emulatorem bo nie dają sobie wmówić, ze ta sama architektura może być zaimplementowana pod nieskończoną ilością postacie albo dlatego, że opracowała to osoba nie mająca niczego wspólnego z firmą Commodore albo Amiga inc.. Klony Amigi klasycznej nie są w 100% kompatybilne z oryginalną Amigą, ponieważ nie ma dostępu do całej dokumentacji jej układów (więc jest to niepełna lub niekompatybilna implementacja), zazwyczaj układy specjalizowane Amigi są odtwarzane na podstawie czegoś co się zwie "inżynierią wsteczną". Ciekawi mnie jedna rzecz, czy gdyby okazało się, że np nad Natami po kryjomu pracowali ludzie, mający swój udział w stworzeniu Amigi, czy wtedy też by ktoś używał tego złośliwego określenia?

Reimplementacje nigdy nie będą oryginałami, dlatego mają swoje własne nazwy jak Minimig czy Natami.

Każdy ma oczywiście swoje własne zdanie na ten temat, ale uważam, że nie powinno się mieć jakichkolwiek aluzji pod hasłem "sprzętowy emulator" do twórców tych reimplementacji a także ich użytkowników.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2011 21:38:53 przez rafgc
[#10] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@recedent, post #7

@recedent
Nie, bo one nie mają wszystkiego, co potrzebne aby samodzielnie działały i opierają się w dużej mierze na komponentach programowych. Szczerze mówiąc nie widzę analogii między np. Minimigiem a Emplantem. Minimig, NatAmi czy Chameleon są samodzielnymi komputerami (choć Chameleon może działać też jako cart do C64). A każdy z wymienionych przez Ciebie produktów wymaga innego komputera "hosta" (i odpowiedniego oprogramowania) do działania.

@stachu
Nie miałem zamiaru dyskutować na temat wyższości/niższości któregoś z wymienionych i UAE :P. Myślę, że target wspominanych maszynek i UAE to zupełnie inne osoby.

Kiedyś usłyszałem taki tekst który był skierowany do "osobnika" (który zniszczył kartę turbo i kartę grafiki do A2000 tylko dlatego że nie umiał ich skonfigurować do poprawnej pracy):
"Dla niektórych najlepsza Amiga to WinUAE".

Można się załamać i trudno się nie zgodzić...

@rafgc
Na taki tor chciałem skierować tą dyskusję, dzięki ;).

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2011 21:42:58 przez strim
[#11] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@strim, post #10

Zgodzisz się zatem ze mną, że Sidecar, AT-Once czy Emplant to sprzętowe emulatory, a więc to definicja w słowniku języka polskiego jest błędna?
[#12] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@recedent, post #11

Nie do końca. Kiedyś przeanalizowałem pobieżnie konstrukcję AT-Once. To jest emulator programowy, ze sprzętowym wsparciem. Tzn. właściwym emulatorem jest program działający na Amidze. Z uwagi na to, że emulacja CPU jest skomplikowanym zagadnieniem, zastosowano prawdziwy procesor x86 (z własną pamięcią), który jest dostępny z poziomu Amigi poprzez układ PLD.

Żeby było jasne: płytka, którą podłącza się do Amigi sama niczego nie "emuluje". Ona po prostu zawiera procesor oraz pamięć, które są wykorzystywane przez program ("emulator") działający na Amidze.

Przyznam od razu, że Emplanta ani Sidecar nie miałem w ręku.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2011 22:01:38 przez strim
[#13] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@JaraB, post #1

ciekawe to by było samemu wciskać tego minimiga na fpga ok, racja
gotowa płyta z gotowym wsadem jest no-fun :(
[#14] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@JaraB, post #1

Całekim fajna sprawa ale jak to ujął Stachu, to tylko jest emulatorem

O ile więcej radochy dała by chociażby rozbudowana Amiga 600 choćby o 2MB chip + 5,5MB fast + CF
[#15] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@atarens, post #14

Jako "sprzętowiec" przywiązuję wagę do fizycznego oryginalnego sprzętu. I to się u mnie raczej nie zmieni. Po prostu lubię mieć świadomość że komenda wprowadzona przy pomocy klawiatury A4000 idzie przez układy specjalizowane wyprodukowane przec Ś.P. Commodore i jest obrabiana przez prawdziwy procek 060.
Wiem że jest to może infantylne, ale ja tak to odbieram.

Natomiast bardzo dobrze rozumiem ludzi którzy mają dosyć "skanapkowanych" i kapryśnych klasyków, którzy po prostu szukają bezproblemowego a przy tym niedrogiego sposobu na odpalenie ulubionych dem/gier/programów pisanych na m68k.
Można oczywiście kupić sobie nowiutką i zgrabną skrzyneczkę z FPGA, można też zainstalować UAE.

"Każdemu wedle potrzeb".
[#16] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@stachu100, post #15

Jeśli jakiś system lub sprzęt działa jako proces pod kontrolą obcego systemu operacyjnego, to jest emulowany. Jeśli nie działa w otoczeniu innego systemu, i sam ma pełną kontrolę nad sprzętem, to wtedy nie mówmy o emulacji. Czyli np. AmigaOS wystartowany pod E-UAE na Macu, jest emulowany. Morphos zainstalowany na macu, nie jest emulowany. Techniczna różnica to np. decydowanie o priorytetach. Windows może zadecydować, że ważniejsza jest kolejna aktualizacja i odetnie AmigaOS pod Winuae od czasu procesora.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2011 00:37:45 przez wuk
[#17] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@rafgc, post #9

Dla "złośliwców" - minimig jest tylko w połowie "sprzętowym emulatorem", bo procesor ma prawdziwy. Szkoda, że nie ma dostępnego pełnego schematu (rozbitego na bramki logiczne) chipsetu A500/A600/A1200 - wtedy w FPGA dało by się zrobić 100% odwzorowanie oryginału, plus procesor - jakby był prawdziwy nie można by było użyć zwrotu emulator. Przecież, to co Commodore zrobiło z A1000 to jest dokładnie to samo - prototyp był zrobiony w większości na prostych scalakach logicznych, a potem wszystko to "władowano" w scalaki specjalizowane. W dzisiejszych czasach proces projektowania układów logicznych wygląda nieco inaczej - mało kto się bawi w projektowanie custom chipów, lepiej wszystko upchnąć w fpga - błąd podczas projektowania można łatwo poprawić podmieniając wsad scalaka, nie trzeba bawić się w lutowanie :)

Stachu: Jeżeli chodzi o jakość pracy Minimiga i UAE pod Windows widać różnice. Minimig może pracować poprzez kabel RGB-SCART i na zwykłym telewizorze obraz wygląda dokładnie jak na Amidze - to znaczy, nie ma mowy o jakimkolwiek "rwaniu" się, rozjeżdżaniu, gubieniu czy nadprodukcji ramek. Wszystko chodzi tak jak powinno, obraz jest generowany w 50Hz/15KHz. W UAE czasami są problemy z płynnością (liniowością) pracy - za pewne jak ktoś napisał wyżej, wynika to z tego, że nad UAE jest jeszcze Windows, który wszystkim rządzi :)

Poza tym, Minimig jest wygodny i w czasie pracy pobiera 100mA z 5V zasilacza :)

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2011 10:01:05 przez gorzyga
[#18] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@gorzyga, post #17

WinUAE to fajna inicjatywa. Widziałbym chętnie taką wersję :
1. Botująca z płytki, pendrive itp... (Nie z poziomu Windows)
2. Po zabotowaniu, pokazuje się menu konfiguracyjne do instalacji AmigaOS.
3. Reszta dalej jak na Amidze, no powiedzmy bez stacji dyskietek.

Jak powstanie taka wersja, będzie to bliżej Amigi niż w obecnym stanie. Dziś potrzebny jest PC z oryginalnym Windowsem, więc koszt tego jest dosyć spory. A w pewnym sensie nie rozumiem poczynań twórców Amiga OS 4.x.
Gdyby chcieli zarobić prawdziwe pieniądze powinni wypuscić wersję AmigaOS 4.x na Mac i PC.
Na PC nawet w formie emulacji procka 060/x86, coś na wzór Amithlona...
Dużo moich kolegów chętnie by kupiło oryginalne wersje AmigaOS w takiej formie. I jestem pewien że żaden obecny nie dałby rady emulownemu AOS 4.x na kilkurdzeniowym x86...OK

Co do sprzętowych emulatorów, ja czekam na NatAmi, wzruszają mnie jej rozmiary. Małe szybkie cudo które zastąpi klasyka w 100% a doda jeszcze więcej funkcjonalności....:P
[#19] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Wojox, post #18

Wiesz, linux + euae jest darmowy w odróżnieniu od windy + winuae, ale to nie jest to samo co AOS4.x albo MOS 2.x, bo pod emulacją nie masz PPC ani sprzętowego 3D.

A znowuż AOS 4.x pod x86 wymagałoby napisania sterowników - patrz AROS.
No chyba że AOS4.x pod jedną konkretną konfigurację pc.
[#20] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@stachu100, post #8

Dla mnie "emulator" to wszystko to co NIE JEST oryginalnym sprzętem (hardware).

Wszystko co nie jest oryginalnym sprzętem to raczej podróbka lub klon. Idąc tym tokiem myślenia PeCetem są tylko komputery wyprodukowane prze Intela lub IBM, reszta to emulatory sprzetowe? ...chyba lekki absurd :)

Proponowałbym jednak dać szansę nowemu sprzętowi tym bardziej, że ma tyle nawiązań i wspólnych mianowników ze starym... oryginalnym.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2011 13:46:53 przez Duracel
[#21] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Wojox, post #18

No to masz amithlona. Kupujesz peceta za 100 pln i sprzęt Ci śmiga. Do tego dorzucasz uae dla os3.x i masz nawet obsługę Aga i Pauli.

Sam używam amithlona i mam go tak skonfigurowanego, że odpala samodzielnie po włączeniu zasilania. Na kompie nie ma ani linbuxa ani Windowsa. FreeDos+amithlon.

Benedykt Dziubałtowski
[#22] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Duracel, post #20

Wg tego toku myślenia emulatorem jest też EPROM z wgranym kickstartem a FastATA jest emulatorem IDE.

Myślę, że brakuje jednoznacznej definicji, czym sprzętowy emulator jest. Wg mnie jest to tandem soft+hardware, gdzie program emulujący daną maszynę uruchamia się na komputerze-hoście wyposażonym w kartę rozszerzeń zawierającą elementy emulowanego komputera ([url=]http://amiga.resource.cx/exp/atonce[/url]) i dzielący zasoby komputera z elementami na karcie.

Rdzeń procesora zaimplementowany w układzie FPGA działa tak samo jak rdzeń procesora wyprodukowanego z wafla krzemu, różnice mogą wynikać z technologii wykonania (np 060 w FPGA mogłoby pracować nawet przy 200 MHz przy zauważalnie mniejszym poborze prądu) ale technicznie i funkcjonalnie w 100% będą to te same urządzenia różniące się forma produkcji (wsad do FPGA VS ASIC). Syganał z klawiatury w Amidze zbudowanej w środku FPGA będzie pokonywał dokładnie ta samą drogę, przez te same układy co w oryginalnym sprzęcie (w źródłach minimiga każdy układ jest w osobnym pliku). Oczywiście na chwile obecną taki stan 100% odwzorowania jest mało możliwy, ponieważ brak dostępu do wszystkich dokumentacji stanowczo utrudnia stworzenie odpowiedniego schematu.

Cieakaw jestem, czy gdyby producent Natami otrzymał prawa do nazwy A2400 a Minimiga do A700, czyli generalnie jako nowego modelu, czy dalej używano by określenia "emulator sprzętowy". zawsze można też powiedzieć w niejasnych sytuacjach, że jakieś urządzenie pełni funkcję Amigi, choć Amigą nie jest (np Chameleon albo FPGA Arcade).
[#23] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@rafgc, post #22

Cieakaw jestem, czy gdyby producent Natami otrzymał prawa do nazwy A2400 a Minimiga do A700, czyli generalnie jako nowego modelu, czy dalej używano by określenia "emulator sprzętowy".

Rozumiem że masz na myśli hipotetyczną Amigę A2400 i Amigę A700. Jeżeli oficjalnie mieliby prawa do nazwy Amiga to jak najbardziej byłyby 100% Amigami. Tak samo jak w świetle prawa 100% Amigami są tablety z Androidem (bodajże) z naklejką "Amiga".

Dla mnie jednak - podkreślam że jest to moje prywatne zdanie - Amigami są komputery wyprodukowane przez Ś.P. Commodore i Escom.

A co do oryginalnego PC: Na początku oryginalne PC były faktycznie robione TYLKO przez IBM. Ale IBM w pewnym czasie uwolniło specyfikację PC i od tej pory każdy producent komputerów mógł legalnie produkować oryginalne komputery PC. Był to genialny krok ze strony IBM. Co obecnie widać na rynku.
[#24] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@stachu100, post #23

Był to genialny krok ze strony IBM. Co obecnie widać na rynku.

Z punktu widzenia Kowalskiego, który kupuje komputer to zapewne genialny krok.
Z tego co pamiętam, to IBM nie chciał pomóc Kowalskiemu tylko ratować się przed plajtą, bo procesory Intela (miał jakieś udziały i wybrał Intela do swoich komputerów) nie dawały rady Motoroli.
[#25] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Ender, post #24

Z tego co się orientuję IBM nigdy nie traktował poważnie rynku komputerów "dla Kowalskiego".
Najważniejszy (bo najbardziej dochodowy) był i jest dział mainframe. Być może IBM chciał pomóc Intelowi w biedzie.
[#26] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@Ender, post #24

IBM zarabiał na mainframe a PC to tylko taki eksperyment był. Jak się okazało że w PC jest kasa a nawet ogromne ilości kasy i chcieli przejąć kontrolę to było już za późno bo ludzie woleli tanie klony od np. Compaq albo nawet lepiej: no name :)

Intel został wybrany bo przydzieleni inżynierowie w jakimś kalkulatorze używali procesora Intela
[#27] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@stachu100, post #25

IBM w dalszym ciagu nie traktuje malego rynku ....ich systemy typu AIX oraz DataCenter DB2 sa tylko dla duzych farm bankowych...w wersjach enterprise..
pracuje na co dzien w "czyms takim"
[#28] Re: Co sądzicie o tym wynalazku?

@stachu100, post #23

Dla mnie jednak - podkreślam że jest to moje prywatne zdanie - Amigami są komputery wyprodukowane przez Ś.P. Commodore i Escom.

To zdanie jest jak najbardziej prawdziwe i zgadzam się z nim w 100%, reszta to po prostu mniej lub bardziej zbliżone repliki lub jak kto woli klony lub podróbki (nie emulatory :) )

Moim zdaniem, choć to raczej nigdy nie nastąpi, miło by było gdyby ktoś, kto ma prawo do marki Amiga oficjalnie nadał zasłużonym urządzeniom kontynuującym myśl techniczną amigi klasycznej jakieś Amigowe numery jak wspomniane przeze mnie A700 dla Minimiga lub A2400 dla Natami. Ja przynajmniej, gdybym posiadał takie prawa, to bym to uczynił na wzgląd do pozytywnych emocji jakie ten komputer wywołuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem