[#1] Stacje dyskietek w Amidze - 2x 3.5" + 1x 5.25"
Witam,

Posiadam trochę dyskietek 5.25" no i oczywiście cały stos 3.5"- w związku z tym naszła mnie myśl.

Czy ktoś może przerabiał temat podłączenia do A1200 (tower Ebox) trzech wewnętrznych stacji dyskietek w konfiguracji:

DF0 - 3.5"
DF1 - 3.5"
DF2 - 5.25"

Da się to w jakiś sposób wykonać na jednym kablu?

No i pytanie dodatkowe - ktoś w praktyce zaadaptował stację 5.25" do pracy z Amigą?

Mam jedną taką zewnętrzną robioną chałupniczym sposobem, ale jeszcze się nie przyglądałem co tam z nią jest porobione.

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2011 13:27:33 przez XeNeS
[#2] Re: Stacje dyskietek w Amidze - 2x 3.5" + 1x 5.25"

@XeNeS, post #1

Teoria: Amigi "duże" maja możliwość podłączenie dwu stacji wewnętrznych i dwu zewnętrznych, "małe" w tym A1200 jednej wewnętrznej i trzech zewnętrznych.
Do Amig małych jest "interfejs" pozwalający na podpięcie drugiego napędu wewnętrznego, kiedyś taki widziałem na allegro.
Pewnie dało by się zrobić taki który pozwoli podłączyć więcej napędów wewnątrz, tylko w jakim celu ?
Jedyny Amigowe stacje 5,25 jakie widziałem są zewnętrzne, a w czasach twardych dysków podpinanie więcej niż jednej stacji to przerost formy nad treścią.
Podepnij do swojej Amigi HD lub jego zamiennik, dołóż pamięć Fast i zainteresuj się pakietem WDHLoad.

Pozdrawiam
[#3] Re: Stacje dyskietek w Amidze - 2x 3.5" + 1x 5.25"

@RadoslawF, post #2

Cel jest prosty - maksymalnie wykorzystać to, co daje zrobić ze sobą Ebox - korzystając z tego co trzymam w szafie. Czyli wpakować tyle treści ile się zmieści ;)

Obecnie mam 2x 3.5" - i dwie wolne kieszenie 3.5" + 5.25" - stąd pomysł.

Gdzie można taki interfejs zdobyć lub o nim poczytać? Aminet?

Co do HDD to oczywiste jest że już go mam - a nawet trzy (4.3GB, 40GB i kieszeń na cokolwiek co mi wpadnie pod rękę), do tego nagrywarka DVD i wszystkie napędy są zapięte do FastATA. O WHDLoad czy pamięci Fast nie wspomnę - patrz sig ;)

Zewnętrznych stacji też mam trzy, ale używam ich na co dzień z desktopowymi A600/A1200.

Ktoś ma jakieś inne myśli?
[#4] Re: Stacje dyskietek w Amidze - 2x 3.5" + 1x 5.25"

@RadoslawF, post #2

Radoslaw Teoria: Amigi "duże" maja możliwość podłączenie dwu stacji wewnętrznych i dwu zewnętrznych, "małe" w tym A1200 jednej wewnętrznej i trzech zewnętrznych.

mylisz sie ja podlaczylem w A1200T dwie stacje wewnetrzne na jednej tasiemce (specyjalnie zrobionej) na zewnatrz mialem jeszcze 2 stacje DF2: i DF3: podloczone przelotowo

oczywiscie podlaczone w celu "lansu" na jakims meetingu amigowym , kontroler amigi sprawnie dziala przy 4 stacjach
[#5] Re: Stacje dyskietek w Amidze - 2x 3.5" + 1x 5.25"

@HOŁDYS, post #4

Ta specjalnie zrobiona tasiemka to był erzac interfejsu.

Pozdrawiam
[#6] Re: Stacje dyskietek w Amidze - 2x 3.5" + 1x 5.25"

@HOŁDYS, post #4

Nie masz racji. Też miałem ten śmietkowaty interface ale nie działał on. "Małe" amigi czyli 500/600/1200 obsługują na złączu wewnętrznym jeden napęd FDD. Tutaj masz interface umożliwiający podłączenie dwóch stacji dyskietek w Amidze na wewnętrznym złączu.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: Stacje dyskietek w Amidze - 2x 3.5" + 1x 5.25"

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

dziwne bo miale w wierzy Elbox wewnetrznie DF0: i DF1: i smigalo bez problemu
nawet gdy potiolem dwie stacje datalux przelotowo
nie wnikam co nie wnikam jak u mnie to po prostu dzialalo i nie kolidowalo z external disk drive
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem