[#1] zegarek
Mam glupie pytanie...Dlaczego zegar sie spoznia? Czy to mozliwe zeby bateryjka na ppc juz padala?

[#2] Re: zegarek

@Mat, post #1

Zegary w komputerach oparte są na generatorze kwarcowym, częstotliwość pracy takiego generatora jest niezależna od napięcia zasilania.

[#3] Re: zegarek

@MinisterQ, post #2

Częstotliwość pracy generatora kwarcowego JEST zależna od napięcia zasilania. Od napięcia zależna jest pojemność złącz półprzewodnikowych, a z kolei pojemności te połączone z rezonatorem kwarcowym powodują zmianę częstotliwości.

Wiem, czepiam się :P, bo zmiana częstotliwości jest na tyle mała, że praktycznie niezauważalna, a w dobrze zaprojektowanym generatorze można ją prawie całkowicie skompensować. Więc na pewnno nie jest to wina napięcia.

Przyczyną jest raczej niedokładność kwarcu. "Generator kwarcowy" wcale nie znaczy to samo, co "superdokładny wzorzec częstotliwości" i normalne jest, że nie będzie działał z idealną częstotliwością.

Dobrze było by, gdybyś podał jak duża jest różnica czasu. Sekunda na dobę nie jest niczym nadzwyczajnym.
Praktycznie każdy generator kwarcowy można dostroić ("przeciągnąć") do zadanej częstotliwości (oczywiście w niewielkim zakresie). Robi się to najczęściej za pomocą zmiany pojemności kondensatorów w generatorze Kondensatory są gdzieś przy kwarcu, mogą być włączone szeregowo z rezonatorem, albo obie końcówki rezonatora podłączone przez kondensatory do masy, albo jeszcze inaczej :P
Wystarczy jeden z tych kondensatorów zastąpić kondensatorem zmiennym (a jeszcze lepiej zestawem - stały + zmienny o niewielkiej pojemności) i stroić.
Tylko, że bez odpowiedniego sprzętu z zestrojeniem mogą być problemy, oczywiście można to zrobić i bez sprzętu, ale może to trwać nawet kilka tygodni :S

Zresztą zegary w komputerach rzadko bywają dokłądniejsze nawet od "domowych".
[#4] Re: zegarek

@shg, post #3

aaha. Eee to sobie dam z tym spokuj...Bedzie trza sie przyzwyczaic i raz na tydzien przestawiac go...(a spoznia sie czasem i nawet 3h)

[#5] Re: zegarek

@Mat, post #4

U mnie w karcie PPC z zegarkiem całkiem dałem sobie spokój. Chyba wysiadła bateryjka. Moja Amiga zawsze pokazuje 78 rok :)

[#6] Re: zegarek

@Mat, post #4

A no to bateria może trup jest całkowity, po wyłączeniu działa jeszcze przez jakiś czas, a potem generator staje. Zresztą ze zbyt niskim napięciem zegarek oczywiście będzie nieprawidłowo działał, tu cudów nie ma.
[#7] Re: zegarek

@Prince, post #5

kup sobie podstawkę typ 'CR' - 8 zeta
bateryjkę CR2025 - 3.5 zeta
potem trochę strachu podczas lutowania i gotowe (choć nie trzeba się, aż tak martwić bo w karcie są tulejki) i gotowe.

[#8] Re: zegarek

@11MASTEr, post #7

przylutuję "paluszka" :)
A tak na poważnie to wiem jak sobie z tym poradzić, tylko że to mi naprawdę zbędne. No chyba że jakiś bajerancki zegarek bym chciał sobie na pulpit wstawić. Póki co, niech będzie 1978r ! :P

[#9] Re: zegarek

@Prince, post #8

Przydaje sie chociażby do poprawnej obsługi poczty elektronicznej, czy jakiegokolwiek innego programu korzystającego z systemowego czasu.

[#10] Re: zegarek

@Prince, post #8

wiem ale gadałes kiedys że Ci się ami nie wczytuje z karta pciamcia :( wiec zrób najpierw bateryjke a potem jak łapniesz bakcyla w lutowaniu to może i to zrobisz :)

[#11] Re: zegarek

@11MASTEr, post #10

Lutowania się nie boję. Mam spore doświadczenie w tym temacie, z zamiłowania zajmuję się elektroniką. Lecz jeśli chodzi o pcmcia, to naprawdę nie mam pojęcia co jest powodem. Wiem tylko tyle że tu chodzi o hardware i nikt inny nie wspomniał o tym problemie :( Niestety, nadal za każdym włączeniem Amigi muszę wyjmować i wkładać tą kartę :o
Tylko patrzeć jak mi port siądzie....

[#12] Re: zegarek

@Prince, post #11

polecił by ktoś jakiś fajny zegarek co by był na pulpicie po uruchomieniu WB? i ze by go można było dodać do ss ze by się uruchamiał od razu z WB
[#13] Re: zegarek

@Kulamario, post #12

Ja lubiłem TBClock.
Wyświetla się na belce w prawym rogu, wraz ze sekundnikiem.
Jeden plik do commody i to wszystko.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2019 22:13:14 przez ZbyniuR
[#14] Re: zegarek

@ZbyniuR, post #13

Może być , ale sekundnika nie ma
[#15] Re: zegarek

@Kulamario, post #14

Yyyy eee - Jak to nie ma?
Powinien być w przeciwieństwie do zegarka np w MultiCX2, który nie wyświetla sekund. Przez co w razie zawieszki kompa na TBClock widzisz to po sekundzie, a nie po minucie.
[#16] Re: zegarek

@Kulamario, post #14

Chyba kwestia ustawień. Argumentów komendy lub tooltypów w ikonce. Poczytaj guide.
[#17] Re: zegarek

@R-Tea, post #16

Nie ma tam możliwości ustawień albo nie wiem jak
Plik dodałem do katalogu WBstartup
[#18] Re: zegarek

@Kulamario, post #17

W TBClock jest sekundnik ustawia się w tooltypach wszystko jest w opisane w pliku tekstowym a z sekundami wpis wyglądać ma tak FORMAT=%q:%M:%S

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2019 21:13:29 przez Alex

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2019 21:14:41 przez Alex
[#19] Re: zegarek

@Alex, post #18

Czyli gdzie to sie wpisuje ?
W ikonkę ?
[#20] Re: zegarek

@Kulamario, post #19

[#21] Re: zegarek

@Kulamario, post #19

tak kliknij prawym na ikonce i wybierz ikonki-> informacje i tam w oknie będziesz miał możliwość wpisania a w zasadzie dopisania tylko :%S
[#22] Re: zegarek

@Alex, post #21

Tylko zanim klikniesz na ZAPISZ nie zapomnij nacisnąć ENTER aby potwierdzić zmiany.
[#23] Re: zegarek

@nostrum666, post #22

już zrobione i działa
dziękuje panowieOK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem