[#1] Znikający filesystem
Mój sprzed to a1200, zorka II, fastata, blizzard 040 DCE (64 mb ramu) karta graficzna CV64/3d zasilacz 200 W, os 3.9, rom 3.1. Otóż po podzieleniu na partycje 40 gb dysku (seagate barakuda 7200 obrotów) i sformatowaniu to partycje powyżej 4 gb zanikają o konkretniej są widoczne (po resecie i wczytaniu systemu) jako niesformatowne chociaż były wcześniej formatowane. Sprawdzałem to na filesystemach sfs 1,247 i pfs 3. Hdtoolbox widzi je bez problemowo. Układ partycji to 300 mb, 4 gb, 9 gb, 20 gb i 3,8 gb. Wielkość bloku jaką ustawialem w sfsie to 512 (system nie chciał nawet startować) zminiłem na 1024 system startował w pfsie system startował bez problemów na 512 bajtowym bloku. Startowałem system bez mcp i bez sterów do aty, efekt ten sam. Opcja split na 40 gb raczej nie w chodzi w rachubę (10 partycji? - przesada) chyba nie poto kupuje się taki dysk. Ma ktoś rozwiązanie na ten problem?
[#2] Re: Znikający filesystem

@ZED, post #1

To normalne. Jak system AmigaOS3.9 się uruchomi, to w pamięci masz nowy scsi.device. Przed uruchomieniem AmigaOS3.9 masz stary scsi.device z ROM3.1, a ten nie odczytuje poprawnie dużycz dysków i dlatego nie widać partycji powyżej 4GB. Rozwiązaniem problemu jest posiadanie w Amidze eFlashera, który zaraz po włączeniu Amigi podmienia stary scsi.device na nowy.
[#3] Re: Znikający filesystem

@ZED, post #1

Trochę to dziwne?! majac fate masz nowy scsi.device (bo tutaj niego chodzi) w wersji 50.

Wystarczy, że masz uruchomione ata3.driver w s-s (ja ją mam jako pierwszą komendę potem dopiero setpatch), a w preferencjach ata3prefs zaptaszkujesz 'resident' (nie będziesz miał rebootu :))
i MUSI smigać dodatkowo wpakuj sfs 1.247 (czyli ostatni) i już.

[#4] Re: Znikający filesystem

@11MASTEr, post #3

Sprawdzę mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Dzięki za pomoc jak cos to dam odpowiedź jaki był efekt.
:D
[#5] Re: Znikający filesystem

@11MASTEr, post #3

niestety ata3.driver ma jakis bug i jesli uzyjesz opcji resident w prefsach to nic to nie da!!!!!
za to uzycie tego parametru w s-s owszem ,choc bedziesz mial wtedy dwa resety kompa:)

jest jeszcze jedno rozwiazanie: sciagnac z aminetu scsisnoop i zripowac do pliku scsi.device v50 stworzony wirtualnie przez ata3.driver i uzyc go w blizkicku, badz tez remapollo, w zaleznosci od posiadanej karty. wtedy jeden reset i mamy juz wsztystko. nie potrzeba zadnych eflash'y
[#6] Re: Znikający filesystem

@grzes_zab, post #5

Opcja resident w prefsach działa z tym, że trzeba wykonać ponowny reset kompa w tedy zatrybia. Ja to zrobiłem w s-s wtedy to przebiega automatycznie są dwa restarty. Co do filesystemu to zastosowałem pfs 3 bo przy nim nie było żadnego problemu. Wszystko odpukać działa jak należy. Bo konbinowanie z sfsem znudziła mi się a zwłaszcza czekanie 1,5 godziny na sformatowanie 20 gb.
Mam takie pytanie z innej beczki używam os 3.9 i znalazłem tam plik rommam lub coś o podobnej nazwie, który (chyba) powinien remapować rom 3.1 do 3.9. Jak tego dokonać - też za pomocą programu blizkick? Przydała by mi się tu też składnia tej komendy by uniknąć nieporzebnych dodatkowych kłopotów.
[#7] Re: Znikający filesystem

@grzes_zab, post #5

> niestety ata3.driver ma jakis bug i jesli uzyjesz opcji resident w prefsach to nic to nie da!!!!!

nieprawda! przecież napisałem kilka postów wyżej, że działa to działa;
ech... cały wic polega na tym, że ata3.driver zapisuje preferencje do envarc: i aby podczas resetu mogły zostac zczytane to przed ata3.driver musi zostac zainstalowany ENV: (w jakikolwiek sposób). i WSZYSTKO bedzie DZIAŁAĆ.

[#8] Re: Znikający filesystem

@ZED, post #6

Bo konbinowanie z sfsem znudziła mi się a zwłaszcza czekanie 1,5 godziny na sformatowanie 20 gb.

A to ciekawe bo z SFSFormatem czekam aż 1.5 sekundy. ;)

[#9] Re: Znikający filesystem

@Sylwester, post #8

Sylwester napisał(a):

> Bo konbinowanie z sfsem znudziła mi się a zwłaszcza czekanie
> 1,5 godziny na sformatowanie 20 gb.

>
> A to ciekawe bo z SFSFormatem czekam aż 1.5 sekundy. ;)

Cóż człowiek uczy się na własnych błędach
[#10] Re: Znikający filesystem

@11MASTEr, post #7

no to tego z ENV: nie wiedzialem (na najlatwiejsze rzeczy zawsze jest najtrudniej wpasc)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem