[#1] Pomocy! Gielektrycy!
Mam problem. Otóż niedawno stałem się posiadaczem HDD (3,5" 1.7GB).
Podłączyłem go za pomocą przelotki 2,5 na 35, cala.
Wszystko świetnie chodziło.
Ale zachciało mi się CD-ROMu więc pożyczyłem od kolegi Samsunga 24x.
Podłączyłem go tak jak podłączałem HDD. No i jakoś go system nie pokazywał (oczywiście używałem Storage/dosdrivers/cd0 by go system jakos odnalazł w swym systemie).Próbowałem ze zmianą jumperów ale szybko mi się znudziło ciągłe resetowanie i wachlowanie dyskietkami wiec....
Do jednej taśmy podpiełem HDD i CD-ROMa napięcie podciągnełem z floppa.....
I jakoś nic ciekawego się nie stało. WB nie wystartował z dysku.
Więc parę razy znowu coś próbowałem pozmieniać ale nic.
A teraz problem......
Wyciągnełem to wszystko i próbowałem już normalnie odpalic mą amigę ale właśnie coś się stało......
Kontrolka zasilania swieci normalnie, stacja tylko "cyknie"(ale tylko raz)
i nic więcej ... System nie rusza i nie ma zachęty do włożenia dyskietki.

Więc rozebrałem amigę i próbowałem metodą oględzin coś znależć....

Po włączeniu zasilana słuchałem czy coś syczy, bzyka, dymi i iskży ale nić nie znalazłem poza jednym...
Otóż taki kwadratowy "kwarc"(jakoś to się nazywa) oznaczony na płycie U7 podpisany CSG 391078-01 8520PL S193 24 umiejscowiony za portem Parallel Port nagrzewa się bardzo szybko ( można stwierdzić iż po może minucie mugłby się spalić)

Czy w normalnym serwisie naprawczym można to zrobić???
A może lepiej już kupić używaną i sprawną płytę ???

[#2] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@kajotte, post #1

Sprawdź napięcia na złączu zasilania stacji dyskietek. Możliwe, że za duże obciążenie spaliło ścieżki zasilające. Obejrzyj też dokładnie całą płytę. Taką spaloną ścieżkę można zauważyć. Jeśli tak, to naprawa powinna byc do zrobienia nawet w domowych warunkach.

[#3] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@Prince, post #2

No stacja po włączeni kompa odzywa się "cyknięciem" i nie reaguje na włożenie dyskietki.

Obraz co jakiś któtki czas tylko mignie.

[#4] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@kajotte, post #3

Obraz co jakiś któtki czas tylko mignie.

No to wygląda na zwarcie, prawdopodobnie w tym układzie o którym piszesz. :S
[#5] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@kajotte, post #1

Uklad ktorego oznaczenie podales to jeden z ukladow CIA. U7 odpowiedzialny jest w tym przypadku za:
- obsluge portu rownoleglego parallel
- odbiera czesc sygnalow ze stacji dyskow
- odbiera sygnaly z klawiatury
- odbiera sygnaly FIRE z joystickow oraz steruje dioda LED.

Tak wiec jest to jeden z wazniejszych ukladow przy komunikacji we/wy. Jego faktyczne uszkodzenie ma fatalne skutki.
Ponadto uklady U7 i U8 sa podobno jednymi z najczesciej sie psujacych elementow. Jakiekolwiek przypadkowe
przebicie elektrostatyczne moze je uszkodzic.
[#6] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@Sylwester, post #4

Moim zdaniem to popelniles blad przy instalacji cdromu jakbys poczytal troche to bys sie dowiedzial ze do Cdromu musisz miec zainstalowane dodatkowe oprogramowanie cache cdfs lub cos podobnego a spalil ci sie chyba port drukarki
[#7] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@Phibrizzo, post #5

Jeśli to prawda to pewnie wymiana tego układu mnie nie ominie.
Tylko gdzie takie coś zdobyć lub naprawić?

[#8] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@kajotte, post #1

Poszukałem trochę informacji i wiele się dowiedziałem.
Czy ktoś może wie gdzie taki układ można kupić lub dostać?

[#9] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@kajotte, post #8

Mam kilka takich kości, nie nowych, pochodzą one z uszkodzonych amig. Nie mam pojęcia ile kosztuje coś takiego. Wymiana tej kości na płycie amigi jest trudna, ale nie niemożliwa. Swojego czasu przelutowywałem kilkanaście kości na płycie amigi (np. Alice).

[#10] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@MinisterQ, post #9

No to widze światełko w tunelu.......
Ale nie jestem pewny w 100% że to o to chodzi.
Jeśli chodzi o autotest jaki przeprowadza amiga po włączeniu to umnie wypada tak:
Czarny (ciemnioszary) i co chwila mignie....zadnych innych.
To by wskazywało na procesor???
Sam już nie mam pojęcia.
Zrobiłem taki tam "miernik" który jest bardzo prostej budowy (bateria, dioda, przewody) sprawdzam nim czy jest przepływ prądu. ale zabardzo nim nic nie zdziałam.
Co to:
Znajduje się między złączem 44 pin a układem Lisa.

[#11] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@kajotte, post #10

Zrobiłem taki tam "miernik" który jest bardzo prostej budowy (bateria, dioda, przewody) sprawdzam nim czy jest przepływ prądu.

NIe mam więcej pytań...

[#12] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@MinisterQ, post #11

Ja też używałem takiego miernika :D Jak sprawdzałem w gniazdu D-SUB 15 pin jakiego koloru przewód odpowiada za "dziurke" w gniazdku :) To jest dobre ale chyba nie do takiech zastosowań... Jeśli ta bateria to 9V to nie jestem pewien ale chyba sobie sam te scieżki popalisz :)

[#13] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@malin666, post #12

Bateria to jeszcze nic... Jaki prąd jest w stanie dać? Gorzej jak to akumulatorek...
Laminat A1200 jest kilkuwarstwowy (nie dwustronny). Sprawdziłem to odcinając kawałek płyty z portem myszki. Chciałem ją mieć na kablu. Było zwarcie ale jakoś się z tym uporałem. Co jeśli ścieżka walnęła w środku?
[#14] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@Radek, post #13

O! Wiecie, że nie miałem pojęcia, że płyta A1200 jest kilku warstwowa? Fakt, że nigdy jej sie od tej strony nie przyglądałem. Ilu warstwowa jest dokładnie?
A co do miernika, to najprostsze można kupić na byle bazarze za około 15 zł, mierzy nawet wzmocnienie tranzystorów.

[#15] Re: Pomocy! Gielektrycy!

@Prince, post #14

Bateria jest z komórk bodajże 3.6V
Chyba lepiej się nie bawić i poszukać nowej sprawnej płyty.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem