[#1] MMkeyboard
Zrobiłem sobie jakiś czas temu programator PIC'ów (na podstawie inf. z epic13.lha z aminetu), zaprogramowałem go (wgrałem dołączony do epic'a plik) i... klawiatura działa. Ale chciałem go przeprogramować - wgrać program załączony do archiwum MMKeyboard (też aminet). Gdy próbuję wczytać program (właściwie to wskazać) wyskakuje błąd - chyba coś o sumie kontrolnej w lini 127 (?). Ściagnąłem jeszcze raz archiwum (MMKeyboard) z aminetu... to samo. Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Chcę zmienić program w PIC'u ponieważ program dołączony do EPIC'a czasami się... wiesza (blokuje klawiaturę).
[#2] Re: MMkeyboard

@Jarek, post #1

Moze dlatego ze programator jest do PIC16C84, ktory akurat nie jest zgodny w gore z PIC16F84. Jak napisali w dokumentacji do MMkeyboard ten drugi procek jest lepszy.
[#3] Re: MMkeyboard

@Norbert, post #2

> Moze dlatego ze programator jest do PIC16C84, ktory akurat nie
> jest zgodny w gore z PIC16F84. Jak napisali w dokumentacji do
> MMkeyboard ten drugi procek jest lepszy.

Tak, jest lepszy - ma więcej pamięci (i chyba nic poza tym).
Zresztą w dokumentacji od MMkeyboard napisali:
"If you already build a PIC16c84 interface for your IBM keyboard, then
there is a big chance that a small PIC update is all you must do! Just
check if you build the "IBMKEY" Adapter delivered with the EPIC
archive!"
A ja właśnie w oparciu o opis z EPIC'a zrobiłem swój programator.
Moim zdaniem to powinno działać, ale... może ja sam cos przeoczyłem w dokumentacji?... (ale nie wydaje mi się - dosyc dobrze ją przeczytałem - tak mi sie wydaje ;)
[#4] Re: MMkeyboard

@Jarek, post #3

Tez probowalem uruchamiac ten program do programtora EPIC i mam tez sam blad co ty.
Swojego PIC16F84 programowalem na programatorze JDM (pecet) dosc dawno.( mialem do niego lepszy dostep)
Jak dalej bedziesz mial z tym problem to podeslij mi scalaka to ci zaprogramuje
[#5] Re: MMkeyboard

@Norbert, post #4

> Jak dalej bedziesz mial z tym problem to podeslij mi scalaka to
> ci zaprogramuje

Dzięki... ale chyba sobie zrobię programator na PC ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem